Σταϊκούρας: Οι συνταξιούχοι δεν θα πάρουν τα αναδρομικά τους
«Εμείς είπαμε ότι θα επιστραφούν τα αναδρομικά; Είδατε στη Θεσσαλονίκη να λέμε για τα αναδρομικά;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Meeting Point» στο newsbomb.gr.
Υπενθυμίζεται ότι τα αναδρομικά αφορούν το 11μηνο μνημονιακών περικοπών που έχουν αναγνωριστεί, αλλά βάσει της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ τα δικαιούνται μόνο όσοι έχουν υποβάλει αγωγές μέχρι 31/7/2020. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, αντί για λόγους ισονομίας να κάνει το αυτονόητο (δηλαδή να νομοθετήσει να πάρουν τα αναδρομικά και περίπου 1,3 εκατ. συνταξιούχοι που τα δικαιούνται, αλλά αποκλείονται από την απόφαση του ΣτΕ, γιατί δεν πρόλαβαν ή δεν είχαν χρήματα για να καταθέσουν αγωγές), κρύφτηκε πίσω από την απόφαση της Δικαιοσύνης – με τον υπουργό Οικονομικών να βάζει σήμερα την «ταφόπλακα».
Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που είχε ο υπουργός με την κ. Αχτσιόγλου:
Αχτσιόγλου: Εμείς θα επιστρέψουμε αυτό που δικαιούνται οι συνταξιούχοι και το οποίο περιέκοψε η δικιά σας κυβέρνηση το 2012 και δεν επέστρεψε ποτέ. Εσείς μάλλον δηλώνετε ότι δεν θα επιστραφούν ποτέ στους συνταξιούχους τα αναδρομικά τους.
Σταϊκούρας: Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες.
Αχτσιόγλου: Δεν θα επιστραφούν δηλαδή ποτέ τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.
Σταϊκούρας: Εμείς είπαμε ότι θα επιστραφούν τα αναδρομικά; Είδατε στη Θεσσαλονίκη να λέμε για τα αναδρομικά; Στους συνταξιούχους και στους Έλληνες πολίτες είμαστε ειλικρινείς, ψεύτες δεν είμαστε. Εμείς ψέματα δεν λέμε και δεν έχουμε αυταπάτες.
Αχτσιόγλου: Ψηφίσατε την 13η σύνταξη; Είπατε ότι θα διατηρηθεί; Την κόψατε όταν ήρθατε στην κυβέρνηση; Και μου λέτε ότι είστε ειλικρινείς απέναντι στους συνταξιούχους; Εσείς δεν την κόψατε;
«Κοστολογημένο και κρυστάλλινο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ»
Εξάλλου, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντάς το ως «σαφές, κοστολογημένο και κρυστάλλινο». Όπως τόνισε, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «έχει χαμένους, μιλήσαμε για αύξηση του φόρου στα υψηλά μερίσματα, μιλήσαμε για πραγματική φορολόγηση υπερκερδών σειράς τομέων της ενέργειας. Έχει και κερδισμένους, τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, που μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες από την κρίση που περνάμε σήμερα».
Η βουλευτής επισήμανε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «έχει δημοσιονομικό κόστος 5,6 δισ., πολύ κοντά δημοσιονομικά στο πρόγραμμα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης», όμως «ο κ. Σταϊκούρας το υπερκοστολογεί αθροίζοντας 12 δισ. ως επιδότηση στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας, ενώ εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι τέτοιο, και αφαιρεί τα έσοδα που προβλέπουμε από τη φορολόγηση των υπερκερδών στους τομείς της ενέργειας συνολικά».
Για ενέργεια, πλαφόν και ΔΕΗ
«Η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα λειτουργεί με στρεβλό και ολιγοπωλιακό τρόπο, με αισχροκέρδεια την οποία η κυβέρνηση επιδοτεί. Ο μηχανισμός που θέσπισε, μετά από έναν χρόνο, δεν είναι μηχανισμός πλαφόν, αφήνει τεράστιο περιθώριο κέρδους στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας, οι οποίες εξακολουθούν να σωρεύουν υπερκέρδη», ανέφερε επίσης η κ. Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας τα εξής:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μιλάει για πλαφόν στην τιμή και στο ποσοστό κέρδους και για αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο. Δεν μπορεί οι επιχειρήσεις ενέργειας να μην έχουν κανέναν επιχειρηματικό κίνδυνο και να μεταβιβάζουν το 99% των διακυμάνσεων των τιμών στον καταναλωτή… Μιλάμε για παρέμβαση σε κρίσιμους έμμεσους φόρους, με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα».
Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «7 δισ. είναι αυξημένα τα φορολογικά έσοδα στο 8μηνο του 2022, αυτά είναι χρήματα που πλήρωσαν οι πολίτες σε φόρους, δεν έπεσαν από τον ουρανό. Τα έσοδα από ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή είναι πάνω κατά 60% και από ΦΠΑ στα τρόφιμα κατά 25%, δεν τα έχει φέρει η ανάπτυξη που είναι στο 7%, τα έχει φέρει η ακρίβεια που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μη χτυπήσει».
Αναφερόμενη στην ανάγκη επαναφοράς της ΔΕΗ στον έλεγχο του Δημοσίου, δήλωσε ότι «κρατικοποιήσεις πρέπει γίνονται όταν το κοινωνικό αγαθό δεν διασφαλίζεται ως τέτοιο και αυτό συμβαίνει στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Η εταιρεία που θα έπρεπε να είναι πυλώνας για την κοινωνική πολιτική στην ενέργεια αυτή την περίοδο πρωτοστατεί στις αυξήσεις των τιμών και στη σώρευση υπερκερδών».