Tα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας- Τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις σε αναστολή

Τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός εξειδίκευση το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως ανακοίνωσε: 

1. Όλες οι επιχειρήσεις σε αναστολή (εστίαση, γυμναστήρια, επιχειρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμός και μεταφορές) δικαιούνται υποχρεωτική πλήρη απαλλαγή για τα ενοίκια των επαγγελματικών ακινήτων του Μαρτίου. Στην πλήρη απαλλαγή συμπεριλαμβάνεται και το λιανεμπόριο. Ισχύει η πρόβλεψη για μείωση ενοικίου κατά 40% για όλους τους υπόλοιπους κλάδους, εργαζόμενους σε αναστολή (πρώτη κατοικία) και φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.

 

2. Για ιδιοκτήτες ακινήτων: Καταβλήθηκε σε 176.404 ΑΦΜ αποζημίωση για τον μήνα Νοέμβριο. Επίκειται ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στο Φεβρουάριο για εκκρεμότητες παρελθόντων μηνών. Περίπου 25.000 αιτήσεις δεν έχουν υποβάλει έγκυρο ΙΒΑΝ. Μετά τα μέσα Φεβρουαρίου και καταβολή αποζημίωσης για τον Δεκέμβριο. Αρχές Μαρτίου θα πληρωθεί ο Ιανουάριος. Τα ποσά είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Τα ποσά μισθωμάτων που δεν εισπράττουν δεν αποτελούν εισόδημα.

3. Παρατείνεται η μείωση του ΦΠΑ σε καφέ, αλκοολούχα ποτά, θεατρικές παραστάσεις, κάθε είδους μεταφορά προσώπων με μμε, τουριστικά λεωφορεία και ταξί. Παρατείνεται η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο έως 31 Δεκεμβρίου.

4. Καταβάλλεται μέσα στην εβδομάδα το υπόλοιπο ποσό της Επιστρεπτέας 5.

5. Ο επόμενος γύρος της επιστρεπτέας διαχωρίζεται σε δύο κύκλους τον έκτο και τον έβδομο. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας ο έκτος κύκλος θα ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και θα αφορά την α΄πώλεια τζίρου του μηνός Ιανουαρίου. Η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους θα ξεκινήσει μέχρι την επόμενη Δευτέρα και οι ενισχύσεις θα δοθούν αρχές Μαρτίου.

6. Μέσα την εβδομάδα και για λίγες μέρες δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης δήλωσης ΦΠΑ για πρακτορεία ΟΠΑΠ ώστε να ενταχθούν στην επιστρεπτέα αιτήματα που απορρίφθηκαν.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το συνολικό πακέτο μέτρων στήριξης ανήλθε πέρυσι σε 24 δισ. ευρώ, ενώ για το 2021 έχουν έως σήμερα υπολογιστεί 7,5 δισ. ευρώ. Ειδικά μέσω των «επιστρεπτέων προκαταβολών», το υπουργείο χορήγησε στις επιχειρήσεις ρευστότητα ύψους 5,5 δισ. ευρώ, ενώ τους πρώτους μήνες του 2021 θα διατεθούν περίπου 3 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι μετά και τις τελευταίες αποφάσεις το συνολικό κόστος της πανδημίας σε μηνιαία βάση υπολογίζεται σε 2,4 δις. ευρώ και είναι υψηλότερο από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού. Οι αποφάσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων πρόσθεσαν 750 εκατ. ευρώ μηνιαίο κόστος. «Αυτό οδηγεί στην ανάγκη μεγαλύτερων, αλλά και πιο στοχευμένων μέτρων στήριξης, αξιοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα με υπευθυνότητα» υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι αποτελεί απόδειξη εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και την πολιτική που ακολουθεί το πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού στις αγορές. «Οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Τα μέτρα στήριξης θα διανεμηθούν γενναία, αλλά όχι αλόγιστα» τόνισε, μεταξύ άλλων.