Στον "πάγο" αγορά και οικονομία από το νέο lockdown
Στον "πάγο” από αύριο Πέμπτη και έως τις 28 Φεβρουαρίου, με βάση τα όσα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, μπαίνει και πάλι η οικονομία, μετά τις χθεσινές αποφάσεις για την επιβολή "σκληρού” lockdown στην Αττική, όπου πραγματοποιείται το 50% του τζίρου του λιανεμπορίου της χώρας.
Το ποιες και πόσες ακριβώς δραστηριότητες θα λειτουργούν, τι προϊόντα θα επιτρέπεται να πωλούν και πόσες ώρες την ημέρα θα παραμένουν ανοικτές, θα το γνωρίζουμε στις 12 σήμερα το μεσημέρι όπου θα ανακοινωθούν τα μέτρα.
Πέρα από τι το θα ισχύσει έως τις 28 Φεβρουαρίου στην Αττική, στελέχη της αγοράς και εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων "βλέπουν” ότι αυτό το τρίτο lockdown θα τραβήξει εις μάκρος. Εκτίμηση η οποία επιβεβαιώνεται, κατά τους ίδιους, από τα όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του.
Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, αναφέροντας: "από τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα”, δηλαδή πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, ενώ κλείνοντας το διάγγελμα του σημείωσε: "στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού”. Σενάριο το οποίο τρέμει η αγορά η οποία εκτιμά ότι αρκετές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν και θα πετάξουν "λευκή πετσέτα”.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, εκτιμά ότι "το τρίτο "lockdown" θα οδηγήσει σε λουκέτο μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις" και για τον λόγο αυτό ζήτησε "ένα γιγαντιαίο πλάνο στήριξης, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις".
Για τον πρόεδρο των εμπόρων της Αθήνας είναι μονόδρομος τα πρόσθετα μέτρα στήριξης "που θα εξασφαλίσουν την οικονομική επιβίωση των συμπολιτών μας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, όταν με το καλό ξεπεράσουμε την πανδημία, θα μας ακολουθεί για πολλά χρόνια ακόμα μια βαθιά οικονομική κρίση."
Από την πλευρά του ο Βασίλης Κορκίδης Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά τονίζει πως "οι εξελίξεις δεν προμηνύονται "ρόδινες" τόσο για το λιανεμπόριο, την εστίαση όσο και για τον τουρισμό, από την κινητικότητα του οποίου εξαρτώνται πολλές εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Προτείνουμε, τα μέτρα στήριξης να εστιάσουν και να προσανατολιστούν περισσότερο στα "επιχειρηματικά νοικοκυριά" που ζουν αποκλειστικά από το εισόδημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας".
Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών 7 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και δεν μπορούν να καλύψουν τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, ενώ από έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ προκύπτει πως 1 στις 2 επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα για έναν μήνα και 1 στις 4 μηδενική ρευστότητα.
Το πώς θα λειτουργεί η αγορά στην Αττική θα το μάθουμε επισήμως στις 12 το μεσημέρι.
Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο υπουργείο Ανάπτυξης, στο "τραπέζι” έπεσε ως πρόταση το ωράριο λειτουργίας για τα σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία και γενικά τα καταστήματα τροφίμων να είναι περιορισμένο από τις 7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα και να υπάρξει μείωση των τετραγωνικών ανά πελάτη εντός του καταστήματος για να περιοριστούν οι ουρές έξω από τα καταστήματα.
Για τον κλάδο της εστίασης η λειτουργία θα επιτρέπεται μόνο με πακέτο, ή διανομή ενώ επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών θα παραμείνουν ανοικτές μόνο για την εξόφληση λογαριασμών και για την επισκευή συσκευών.
Όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι θα κατεβάσουν ρολά και οι αγορές - πωλήσεις θα πραγματοποιούνται μόνο ηλεκτρονικά. Μόνο όμως το 17% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαθέτει e-shop, που σημαίνει ότι στην πλειονότητά τους θα παραμείνουν κλειστές και μάλιστα εν μέσω των χειμερινών εκπτώσεων οι οποίες επισήμως πρέπει να θεωρούνται χαμένες όπως και ο στόχος για τζίρο 2,5 δισ. ευρώ.