Στο χείλος του γκρεμού οι αγορές - Χάθηκαν 4,5 δισ. στο ΧΑ

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται πλέον οι αγορές και ο κίνδυνος ενός καταστροφικού ντόμινο μεγαλώνει, καθώς μετοχές και δείκτες βυθίζονται τα Τάρταρα, ενώ οι πιέσεις εντείνονται. Επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων σπεύδουν να ρευστοποιήσουν προκειμένου να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο και να αποφύγουν μεγαλύτερες απώλειες.

Διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, διαχειριστές κεφαλαίων, κυβερνήσεις και τραπεζίτες “κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα”, βλέποντας κεφαλαιοποιήσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων να εξανεμίζονται μέσα σε λίγες ώρες, ενώ επιτείνεται η αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που επικρατεί και των προβλέψεων για την περαιτέρω πορεία των αγορών είναι ότι ο αμερικανικός “δείκτης φόβου” (CBOE Volatility Index -VIX) εκτοξεύθηκε σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσεράμισυ ετών,  σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 18,5%

Στα απόνερα της διεθνούς αναταραχής βουλιάζει και το ελληνικό χρηματιστήριο, αντιδρώντας μάλιστα με υπερβολή. Οι βασικοί δείκτες του ΧΑ βυθίστηκαν, καταγράφοντας απώλειες πολλαπλάσιες από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Wall Street.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι -7,70% στις 1.320,77 μονάδες και έκλεισε με απώλειες 6,27% στις 1.341,23. Ο τραπεζικός έχανε μέχρι 10,43%(!) και τερμάτισε -7,56%.

Η πτώση εξανέμισε κεφαλαιοποίηση  περίπου 4,5 δισ. ευρώ – τόσο μειώθηκε σήμερα η συνολική αξία των εισηγμένων μετοχών. Μόνο στις τραπεζικές μετοχές χάθηκαν περίπου 1,7 δισ. σε χρηματιστηριακή αξία.

Η μεγάλη χθεσινή “βουτιά” επιδεινώνει το ψυχολογικό κλίμα στις αγορές και ίσως οδηγήσει σε υπερβολές. Αναλυτές θεωρούν πάντως πολύ πιθανή μία – πρόσκαιρη ενδεχομένως- ανοδική αντίδραση. Επισημαίνουν όμως ότι η αντίδραση αυτή δεν θα απομακρύνει τον κίνδυνο περαιτέρω διόρθωσης.

 Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης διέσπασε καθοδικά διαδοχικές στηρίξεις, κλείνοντας κοντά στα χαμηλά του τρέχοντος έτους. Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου μία τεχνική αντίδραση – και πολλοί βραχυχρόνιοι παίκτες θα σπεύσουν να την προεξοφλήσουν, δίνοντας ώθηση στην αγορά.

Για τους επενδυτές όμως δεν έχει τόση σημασία η αντίδραση, όσο η πορεία της αγοράς σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν η τωρινή αναταραχή και η πτώση αποτελούν ένα πρόσκαιρο “μπουρίνι” , ή είναι τα πρώτα “επεισόδια” μιας μακράς πορείας διόρθωσης.

πηγή: sofokleousin.gr