Στις τελευταίες θέσεις συμμετοχής των γυναικών στην τεχνολογία η Ελλάδα
Η συμμετοχή των γυναικών της Ευρώπης στον ψηφιακό τομέα εν πολλοίς υστερεί, όπως προκύπτει από τον ετήσιο πίνακα των αποτελεσμάτων για την παρακολούθηση της συμμετοχής των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία της ΕΕ, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ευκαιρία των γενεθλίων της Άντα Λάβλεϊς (1815-1852), της πρώτης προγραμματίστριας ηλεκτρονικού υπολογιστή στον κόσμο.
Ο πίνακας αποτελεσμάτων «Γυναίκες Στην Ψηφιακή Εποχή» (Women in Digital Scoreboard 2018) δείχνει ότι μόνο ένα στα έξι άτομα που εξειδικεύονται στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) και μόνον ένα στα τρία άτομα με πτυχίο Επιστήμης-Τεχνολογίας-Μηχανικής-Μαθηματικών (STEM) είναι γυναίκες.
Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 52% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αλλά μόνο το 17% εργάζονται σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες ΤΠΕ. Προκαλεί έκπληξη επίσης το γεγονός ότι οι γυναίκες στον τομέα των ΤΠΕ κερδίζουν σχεδόν 20% λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους.
Ο πίνακας αξιολογεί τις επιδόσεις των χωρών της ΕΕ στους τομείς της χρήσης του διαδικτύου και των δεξιοτήτων των χρηστών του διαδικτύου, καθώς επίσης στον τομέα τις εξειδικευμένων δεξιοτήτων και της απασχόλησης, με βάση 13 δείκτες. Η Φινλανδία, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και η Δανία κατέγραψαν τις τέσσερις υψηλότερες επιδόσεις όσον αφορά τις «Γυναίκες στην Ψηφιακή Εποχή», ενώ η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Ιταλία κατέγραψαν τις τέσσερις χαμηλότερες.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 26η θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ, με συνολική βαθμολογία 36,1 έναντι μέσου όρου 49,1 στην ΕΕ, ενώ η πρώτη Φινλανδία έχει «σκορ» 71. Στην Ελλάδα οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 12,7% των ειδικών του τομέα ΤΠΕ, έναντι μέσου όρου 16,7% στην ΕΕ, ενώ κερδίζουν κατά μέσο όρο 22% λιγότερα των ανδρών (έναντι 19% στην ΕΕ). Στο σύνολο της απασχόλησης στην Ελλάδα το 2017, οι γυναίκες ειδικοί σε ΤΠΕ ήσαν μόνο το 0,4%, έναντι 2,5% των ανδρών.
Οι Ελληνίδες βαθμολογούνται μόνο με 29,6 στη χρήση του διαδικτύου (έναντι μέσου όρου 50,2 στην ΕΕ). Υστερούν των ανδρών στην Ελλάδα στην τακτική χρήση του Ίντερνετ (65% έναντι 70%), στην καθόλου χρήση του Ίντερνετ (31% έναντι 26%), στη χρήση μέσων επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης (7% έναντι 9%), στη χρήση ηλεκτρονικών δημόσιων υπηρεσιών (36% έναντι 39%) κ.α.
Επίσης στην Ελλάδα το 44% των γυναικών διαθέτουν τουλάχιστον τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες (έναντι 49% των ανδρών), το 20% έχουν αυξημένες ψηφιακές δεξιότητες (έναντι 23% των ανδρών) και το 50% έχουν τουλάχιστον βασικές δεξιότητες λογισμικού (έναντι 55% των ανδρών).
Δείτε επίσης