Στην άντληση 10 δισ. από τις αγορές το 2022 στοχεύει ο ΟΔΔΗΧ
Κινήσεις οι οποίες θα «πείσουν» τους οίκους αξιολόγησης να «ανεβάσουν»την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα αποτελούν προτεραιότητα για τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του 2022. Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η άντληση 10 δισ. ευρώ από τις αγορές, καθώς και βήματα που βελτιώνουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με το βλέμμα στραμμένο στις αποπληρωμές και όχι μόνο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί το 2022 κατά 15,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα επίπεδα του 2020 –από 205,6% σε 190,4%. Οπως σημείωσε και η Fitch στην πρόσφατη έκθεσή της, καταλυτικό ρόλο για την περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας –ίσως κατά την επόμενη αξιολόγησή της–είναι το να «υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι το δημόσιο χρέος/ΑΕΠ επιστρέφει σε σταθερή καθοδική πορεία» μια «συνθήκη»που φαίνεται να ικανοποιείται.
Η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας και η περαιτέρω μείωση των spreads, αποτελούν «σταθερούς»στόχους του ΟΔΔΗΧ και για το 2022, όπως συνέβη και το 2021. Επίσης, όπως είναι ήδη γνωστό, θα επιχειρηθεί η έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου της Ελλάδας, κάτι το οποίο εκτιμάται να συμβεί το φθινόπωρο. Παράλληλα, στο επίκεντρο είναι οι αποπληρωμές, δηλαδή η εξόφληση μέρους των δανείων που έχει λάβει η χώρα, κάτι που μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης. Σε αυτές περιλαμβάνεται η πλήρης εξόφληση των δανείων προς το ΔΝΤ, τα οποία διαμορφώνονται σε 1,817 δισ. ευρώ, καθώς, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, θα επιδιωχθεί «η περαιτέρω μείωση ή και εξάλειψη του συναλλαγματικού κινδύνου για τα δάνεια εκτός ευρώ» Αυτό, σε συνδυασμό με την πρόωρη προεξόφληση μέρους των δανείων του πρώτου μνημονίου (GLF) –η οποία μπορεί να προχωρήσει φέτος ή στις αρχές του 2022, ανάλογα με το πόσο χρόνο θα χρειαστεί η σχετική «γραφειοκρατία»από πλευράς Ευρώπης–αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά το προφίλ και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στέλνοντας ένα σημαντικό σήμα προς αγορές και οίκους. Σύμφωνα με αναλυτές, και με δεδομένο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται στα 39,1 δισ., η Ελλάδα θα μπορούσε να αποπληρώσει περισσότερες από μία δόσεις των διμερών δανείων. Σημειώνεται πως οι πληρωμές των δανείων του GLF είναι 2,6 δισ. κάθε χρόνο έως το 2042.