Σεντένο: Η έξοδος από το πρόγραμμα είναι έξοδος από το πρόγραμμα
«Έξοδος από το πρόγραμμα σημαίνει έξοδος από το πρόγραμμα» τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το τέλος του ελληνικού προγράμματος, ενώ και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η ενισχυμένη εποπτεία δεν αποτελεί τέταρτο μνημόνιο.
Η Ελλάδα και οι πολίτες είναι επιτέλους έτοιμοι να γυρίσουν σελίδα, τόνισε ο Μάριο Σεντένο μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για το τέλος του ελληνικού προγράμματος.
Οι ευρωπαίοι προσέφεραν χρόνο και χρήμα στην χώρα, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup. Σήμερα η χώρα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της. Η συμφωνία που ελήφθη είναι κλειδί για το μέλλον.
Τόνισε ότι εξαρτάται στην Ελλάδα να χτίσει πάνω στην επιτυχία του προγράμματος. Πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα αφορά η επιτήρηση μετά το πρόγραμμα.
Για τα επόμενα ένα-δυο χρόνια η ενισχυμένη επιτήρηση της Κομισιόν θα βοηθήσει τη χώρα να μείνει στο σωστό δρόμο, σημείωσε, προσθέτοντας: «Ας είμαι ξεκάθαρος: έξοδος από το πρόγραμμα για την Ελλάδα σημαίνει έξοδος από το πρόγραμμα».
Σύμφωνα με τον Σεντένο η χώρα πέρασε δύσκολα χρόνια αλλά τώρα κινείται για επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα και η 20η Αυγούστου θα είναι μέρα που θα θυμόμαστε.
Όπως είπε η χώρα εφάρμοσε 450 μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή θα χρειαστεί κάποιο χρόνο. Ωστόσο η ανάπτυξη έχει επιστρέψει. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένα σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά με το πρωτογενές πλεόνασμα να υπερβαίνει το 4% τα τελευταία δυο χρόνια. Παράλληλα, εξίσου σημαντικό είναι ότι αναγεννήθηκε το κοινωνικό δίχτυ προστασίας.
Κατά τον Μάριο Σεντένο οι αλλαγές στα εργασιακά βοηθούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ενώ και ο χρηματοοικονομικός τομέας είναι πιο ανθεκτικός.
Θύμισε ότι η χώρα ήδη έχει βγει στις αγορές και η συμφωνία του Eurogroup θα βοηθήσει στην επενδυτική εμπιστοσύνη. Είναι η τελευταία από μια σειρά κινήσεων στο θέμα του χρέους, τόνισε θυμίζοντας ότι επωφελείται ήδη από τα χαμηλά επιτόκια κερδίζοντας σημαντικά ποσά στον προϋπολογισμό.
Αφού περιέγραψε τη συμφωνία για το χρέος θύμισε ότι η Ελλάδα θα λάβει και τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα σε εξάμηνη βάση (Δεκέμβριο και Ιούνιο) και αυτό θα είναι κίνητρο για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Όπως είπε η τελευταία δόση είναι 15 δισ. ευρώ και από αυτό τα 9,5 δισ. ευρώ θα πάνε σε λογαριασμό για το «μαξιλάρι ρευστότητας». Τα υπόλοιπα 5,5 δισ. θα διατεθούν το 2020 σε ειδικό λογαριασμό για την κάλυψη των υποχρεώσεων αποπληρωμής χρέους. Συνολικά το μαξιλάρι θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας για 22 μήνες, θύμισε και αυτό είναι το μεγαλύτερο μαξιλάρι που δόθηκε.
Η χώρα δεσμευτεί στους κανόνες της ευρωζώνης όπως κάθε άλλη χώρα. Θα έχει επιλογές πολιτικής τις οποίες θα συζητά στο εσωτερικό, αυτό είναι καλό για τη δημοκρατία, συμπλήρωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα θα κοιτάξει τις επιλογές της πολιτικής και θα βελτιώσει την σταθερότητα και τον πολιτικό συμβιβασμό.
Θα απαιτηθούν, συνέχισε σωστές δημοσιονομικές πολιτικές και σωστή διαχείριση, καλή διαχείριση του τραπεζικού τομέα για τα κόκκινα δάνεια και ευέλικτες αγορές εργασίας και προϊόντων και μοντέρνα δημόσια διοίκηση.
Η χώρα παρουσίασε ένα αναπτυξιακό σχέδιο που στηρίζεται στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο. Η εικόνα στις αγορές έδειξε ότι η χώρα παραμένει ευάλωτη και γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει «ιδιοκτησία». Με ενθαρρύνει το ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα φαίνεται να το ασπάζεται και καλωσορίζω τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο Eurogroup.
Μετά τις τοποθετήσεις των βουλευτών ο Μάριο Σεντένο πήρε το λόγο και δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θέλουν χρόνο για να ωριμάσουν και να έχουν αποτέλεσμα. Αυτός ο χρόνος που πρέπει να δώσουμε στη διαδικασία δίνεται καλύτερα από τους θεσμούς. Αυτό περιλαμβάνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
«Κάναμε πολύ δρόμο και δεν ήταν όλα εύκολα, πιεστήκαμε στα όρια πολύ συχνά, αλλά μαζί μπορούμε να πούμε σήμερα ότι μάθαμε πολλά», σημείωσε. «Καταφέραμε όμως να περάσουμε τα εμπόδια».
Αναφέρθηκε στο θέμα του κου Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και σημείωσε ότι έχει ζητηθεί να παρακολουθείται το θέμα αν και «σεβόμαστε πλήρως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».
Επανέλαβε ότι πρέπει να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια αλλά τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι να είμαστε περήφανοι. Η Ελλάδα μπαίνει στην ομάδα των χωρών που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα. Είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα και καλά εξοπλισμένη για βιώσιμη ανάπτυξη».
Μοσκοβίσι: Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο
Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί θύμισε ότι πολλοί πολίτες υποφέρουν ακόμα από την κρίση και τις πολιτικές λιτότητας. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup είναι οι σωστές, σημείωσε και επανέλαβε ότι ένα Grexit θα ήταν καταστροφή.
Υποστήριξε ότι καμία άλλη χώρα δεν έκανε τόσο γρήγορα και τόσο βαθιές μεταρρυθμίσεις. Τόνισε ότι έγιναν μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό που πρέπει να συνεχιστούν να εξελίσσονται, καθώς και ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα θέματα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η συμφωνία των υπουργών οικονομικών ανοίγει ένα παράθυρο 15ετίας στο οποίο πρέπει να επιδιωχθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά. Θα υποβάλλει τον Οκτώβριο προσχέδιο προϋπολογισμού, όπως οι υπόλοιπες χώρες.
Το γεγονός ότι το χρέος είναι υψηλό μας οδήγησε να επιλέξουμε την «ενισχυμένη εποπτεία», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών θυμίζοντας ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν, όπως το κτηματολόγιο έως το 2021.
Απαντώντας εμμέσως στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας έσπευσε να συμπληρώσει: «Η ενισχυμένη εποπτεία, αντίθετα με όσα άκουσα να λένε κάποιοι πολιτικοί στην Αθήνα, που θα πρέπει να μετρούν καλύτερα τι λένε, δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα. Προσφέρει το πλαίσιο για να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις».
Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των ευρωβουλευτών ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι δεν θέλει να πανηγυρίσει, ούτε να καταστροφολογεί. Η αλήθεια δεν είναι ότι η Ελλάδα έχει βγει τελείως από την κρίση αλλά ότι πάει καλύτερα. Η ανεργία μειώνεται αλλά είναι ακόμα υψηλή, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο δρόμος είναι μακρύς. Η Ελλάδα δεν θα ανάβει το καθήκον μόνη της, η Ευρώπη θα συνεργαστεί, δήλωσε.
Απαντώντας σε κατηγορίες που ακούστηκαν ότι παίζει «πολιτικό παιχνίδι» όταν λέει πως δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο δήλωσε ότι πολλοί σκέφτονται τις εκλογές και μόνο επικρίνουν, αλλά δεν θεωρώ έντιμη αυτή την τακτική γιατί η Κομσιόν στάθηκε στο πλευρό όλων των κυβερνήσεων. Συνεργάστηκα με τον Αντώνη Σαμαρά, όπως και με τον Αλέξη Τσίπρα. «Μην βρίσκετε τις εύκολες λύσεις, τα πολιτικά πάθη δεν θα πρέπει να δρουν σε βάρος μιας καλής συμφωνίας».