Πρώτη κατοικία: Πώς η άνοδος των αντικειμενικών αξιών βγάζει τα ευάλωτα νοικοκυριά από την ομπρέλα προστασίας
Σε λίγες μέρες λήγει και το νέο μορατόριουμ για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, χωρίς ακόμη να έχει δημιουργηθεί ο ιδιωτικός φορέας διαχείρισης ακινήτων, στον οποίο θα περνά η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών που επιλέγουν την ένταξή τους στο νέο Πτωχευτικό Νόμο.
Επιπλέον οι νέες αντικειμενικές αξίες, φέρνουν ανατροπές ειδικά στα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία για να μπορέσουν να παραμείνουν κάτω από την ομπρέλα της προστασίας πρέπει να έχουν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Αυτά είναι:
- Άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 7.000 ευρώ και αντικειμενική αξία κατοικίας που δεν ξεπερνά τα 120.000 ευρώ
- Έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 10.500 ευρώ και αξία ακινήτου μέχρι 135.000 ευρώ
- Οικογένειες με 1 παιδί που διαθέτουν εισόδημα έως 14.000 ευρώ και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους να μην υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, και
- Οικογένειες με 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 17.500 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου μέχρι 165.000 ευρώ.
Ένα ευάλωτο νοικοκυριό που θα δει τις αντικειμενικές αξίες να αυξάνονται στη ζώνη που διατηρεί το ακίνητο, ενδέχεται να βρεθεί εκτός της προστασίας αν η αξία της περιουσίας του αυξηθεί λόγω των νέων τιμών.
Παρά το γεγονός ότι οι νέες αξίες θα τεθούν σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά του 2022, φαίνεται πως το θέμα έχει απασχολήσει ήδη το Υπουργείο Οικονομικών, με τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστο Τριαντόπουλο να διενεργούν αλλεπάλληλες συσκέψεις και γι΄αυτό το θέμα, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση.
Στο ενδιάμεσο, οι πολίτες που θεωρούνται ως οικονομικά ευάλωτοι και έχουν δάνειο α’ κατοικίας θα πρέπει να αποστείλουν στην τράπεζα ή τον διαχειριστή του δανείου τους την τελευταία δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1 και τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9, ώστε να αποδείξουν ότι ανήκουν στα ευάλωτα νοικοκυριά και να ανασταλεί ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας τους.