Πρόσθετη στήριξη για χώρες που πλήττονται περισσότερο εξετάζει η ΕΤΕπ
Η δέσμευση της Ευρωπαϊκης Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην Ελλάδα, η υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, η εφαρμογή του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης αλλά και η στήριξη που παρέχει η ΕΤΕπ στις χώρες που πλήττονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ κ. Βέρνερ Χόγιερ στο Λουξεμβούργο.
Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ δήλωσε ότι ο Όμιλος δεσμεύεται να υποστηρίζει τις επενδύσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας. «Οι συζητήσεις κάλυψαν τόσο την τρέχουσα δέσμευση της ΕΤΕπ όσο και τις ευκαιρίες για υποστήριξη τομέων που επηρεάζονται από την ενέργεια και τις αβεβαιότητες που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία» δήλωσε ο Βέρνερ Χόγιερ.
Από την πλευρά του ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι το ιστορικό ρεκόρ δέσμευσης του Ομίλου που κατεγράφη το προηγούμενο έτος στην Ελλάδα, με το συνολικό ποσό των 4,85 δισ. ευρώ, καταδεικνύει την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της ΕΤΕπ και των δημόσιων και ιδιωτικών εταίρων σε όλη τη χώρα σε περιόδους προκλήσεων. «Αυτή η επίσκεψη έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς οι Έλληνες και οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες της χρηματοδότησης και της ΕΤΕπ συνεργάζονται χέρι-χέρι για της στήριξη της καθαρής ενέργειας, τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις ψηφιοποίησης χρησιμοποιώντας τις μοναδικές ευκαιρίες που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Σημειώνεται ότι η ΕΤΕπ αξιολογεί επί του παρόντος νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ψηφιοποίησης και στέγασης φοιτητών και στοχευμένα προγράμματα χρηματοδότησης επιχειρήσεων. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ΕΤΕπ διερευνά πιθανή πρόσθετη υποστήριξη για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη σύγκρουση.
Το 2021, η στήριξη για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις υψηλού αντίκτυπου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ανήλθε συνολικά σε 4,85 δισ. ευρώ, η μεγαλύτερη των τελευταίων 59 ετών λειτουργίας στην Ελλάδα. Αυτό αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση από το προηγούμενο ρεκόρ των 2,8 δισ. ευρώ που παραδόθηκε το 2020.
Η χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα αντιπροσώπευε το 2,7% του ΑΕΠ, τη μεγαλύτερη δέσμευση σε οποιαδήποτε χώρα παγκοσμίως.
Η Ελλάδα είναι επίσης κορυφαίος δικαιούχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων, που ξεκίνησε από τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τα κράτη μέλη της ΕΕ, εντός εβδομάδων από την πανδημία χιλιάδων για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται λόγω των προκλήσεων που σχετίζονται με τον COVID. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση από επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα θα ενισχυθεί με εγγυήσεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων.
Ανάλυση AP: Πώς η επιχείρηση κατάληψης του Κιέβου εξελίχθηκε σε «ήττα του αιώνα» για τον Πούτιν
Πελαγίδης: Αισιόδοξο το σενάριο για πληθωρισμό 4,5% φέτος
Άνοδος άνω του 1% για το πετρέλαιο- Προβληματισμός για τις νέες κυρώσεις
Πηγή: politicus.gr