Προς αναβολή το πετρελαϊκό εμπάργκο - Δεν κάνει πίσω η Ουγγαρία, σε ρούβλια θα πληρώνει ο κολοσσός ΕΝΙ
Στο τραπέζι μπαίνει η αναβολή του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς πυκνώνουν οι αντιδράσεις απέναντι στην συγκεκριμένη πρόταση.
Τέσσερις χώρες (Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία) αντιδρούν στο εμπάργκο και ζητούν είτε εξαίρεση, είτε μακροχρόνια παράταση στην εφαρμογή του. Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις της ΕΕ απαιτούν την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 μελών.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρειάστηκε μάλιστα να μεταβεί στη Βουδαπέστη, μήπως και πείσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν να μετριάσει τις αντιδράσεις του.
Στην προσπάθειά τους να πείσουν τον Όρμπαν να υπογράψει τις προτεινόμενες κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν εξετάσει να προσφέρουν έως και μετρητά.
Η Ουγγαρία υιοθέτησε μια πιο αυστηρή στάση την Τετάρτη, διαμηνύοντας ότι θα αποσύρει την απειλή της να μπλοκάρει το εμπάργκο μόνο εάν αποκλειστούν οι εισαγωγές της μέσω των αγωγών.
Τι θα γίνει όμως εάν δεν καταφέρουν να πείσουν την Ουγγαρία να υποστηρίξει το εμπάργκο; Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν ότι ίσως είναι καιρός να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν με το υπόλοιπο προτεινόμενο πακέτο κυρώσεων.
Οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να επιδιώκουν μια συμφωνία για το πλήρες πακέτο, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής απαγόρευσης του πετρελαίου, μέχρι τη Δευτέρα, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντηθούν στις Βρυξέλλες, αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο.
Η ιδέα της αναβολής του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, που σύμφωνα με την Ουγγαρία θα ήταν πολύ επιζήμιο για την οικονομία της και θα προκαλούσε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 55% στη χώρα, κερδίζει υποστήριξη, υπογραμμίζουν οι διπλωματικές πηγές του Bloomberg, προσθέτοντας ότι, αντίθετα, άλλες χώρες ανησυχούν ότι η κατάργησή του στην παρούσα φάση θα ήταν σημάδι αδυναμίας.
Ο Όρμπαν έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε απαγόρευση του πετρελαίου θα πρέπει να συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ σε μια σύνοδο κορυφής. Η επόμενη είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Μαΐου.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη με τον Όρμπαν και τους άλλους ηγέτες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν έναν πιθανό συμβιβασμό. Ωστόσο, η τηλεδιάσκεψη αναβλήθηκε, χωρίς να έχει οριστεί νέα ημερομηνία διεξαγωγής της.
Η ΕΝΙ, πληρώνει σε ρούβλια τη Gazprom
Ο ιταλικός ενεργειακός γίγαντας «Eni SpA» πρόκειται να πληρώσει την Gazprom για προμήθειες φυσικού αερίου τον Μάιο, ακόμη και αν η αρχική πληρωμή σε ευρώ μετατραπεί σε ρούβλια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Η κίνηση έρχεται αφότου η Gazprom προσπάθησε να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της Eni, ότι η πληρωμή δεν θα παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δεν θα εμπλέκεται άμεσα, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επειδή οι συνομιλίες είναι ιδιωτικές.
Η Eni δεν έχει δημιουργήσει ακόμη λογαριασμό σε ρούβλι, είπαν, αλλά εξετάζει το νομικό πλαίσιο, προετοιμάζοντας τη δημιουργία ενός, εάν χρειαστεί. Ο εκπρόσωπος της Eni αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ακολουθούν κι άλλες εταιρίες;
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να καταλάβουν πώς μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση της Ρωσίας για πληρωμές σε ρούβλια – διατηρώντας την κρίσιμη ροή του φυσικού αερίου – χωρίς όμως να παραβιάσουν τις κυρώσεις που έχουν σχεδιαστεί για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για τον πόλεμο που εξαπέλυσε κατά της Ουκρανίας.
Ένα ρωσικό διάταγμα τον Μάρτιο, καλούσε τις εταιρείες να ανοίξουν δύο λογαριασμούς – έναν σε ευρώ και έναν σε ρούβλια – μια κίνηση που η ΕΕ απέρριψε ως παραβίαση των κυρώσεων. Η ΕΕ αναμένεται να παράσχει τις επόμενες ημέρες μια νέα αξιολόγηση για να αποσαφηνιστούν οι αρχικές κατευθυντήριες γραμμές της, καθώς τόσο οι εταιρείες όσο και οι κυβερνήσεις, ζητούν περαιτέρω οδηγίες σχετικά με τον τρόπο ολοκλήρωσης των συναλλαγών.
Η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα σε Πολωνία και Βουλγαρία, αφού αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τους νέους όρους του Βλαντιμίρ Πούτιν. Άλλοι αγοραστές αναζητούν λύσεις, με εταιρείες όπως η OMV AG της Αυστρίας να σηματοδοτούν ότι μπορεί να βρεθεί μια.
Η Γερμανία, η οποία όπως και η Ιταλία, είναι ένας από τους κορυφαίους αγοραστές φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία και μοιράζεται μια παρόμοια θέση. Η Uniper SE είναι πεπεισμένη ότι η επόμενη πληρωμή της για το ρωσικό φυσικό αέριο θα συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του Κρεμλίνου, χωρίς να παραβιάσει τις κυρώσεις και, η εταιρεία θα πληρώσει σε ευρώ όταν ο επόμενος λογαριασμός λήξει στο τέλος του μήνα.