Πώς μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να διεκδικήσουν με προσφυγή αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ
Υπόδειγμα προσφυγής έχει ετοιμάσει η οργάνωση «Έλληνες Φορολογούμενοι» και προτρέπει τους πολίτες να προσφύγουν στο Υπ. Οικονομικών και εν συνεχεία στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν και εκείνοι την έκπτωση των 2.100 ευρώ που ισχύει για τους μισθωτούς.
Υπόδειγμα προσφυγής έχει ετοιμάσει η οργάνωση «Έλληνες Φορολογούμενοι» και προτρέπει τους πολίτες να προσφύγουν στο Υπ. Οικονομικών και εν συνεχεία στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν και εκείνοι την έκπτωση των 2.100 ευρώ που ισχύει για τους μισθωτούς.
Η οργάνωση «Έλληνες Φορολογούμενοι» επιδιώκει να αφυπνίσει τους αδικούμενους από τις φορομπηχτικές ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών αυτοαπασχολούμενους, προτρέποντάς τους να ασκήσουν «ενδικοφανείς προσφυγές» στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και εν συνεχεία προσφυγές στη Δικαιοσύνη προκειμένου να διεκδικήσουν την φορολογική εξομοίωσή τους με τους μισθωτούς και την ακύρωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των φετινών φορολογικών δηλώσεων με τα οποία τούς επιβάλλονται υπέρογκοι φόροι.
Όπως αναφέρει η οργάνωση, χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη και να ζητήσουν να ισχύσει και γι' αυτούς - όπως ήδη προβλέπεται για τους μισθωτούς - έκπτωση φόρου εισοδήματος 2.100 ευρώ που ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ. Όπως αποκαλύπτει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση "Έλληνες Φορολογούμενοι", η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεση που συνέταξε επί των ρυθμίσεων του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, επεσήμανε ότι η κατάργηση του αφορολογήτου για τους φορολογούμενους με εισοδήματα που δεν προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες είναι αντισυνταγματική.
Η οργάνωση συνέταξε υπόδειγμα ενδικοφανούς προσφυγής στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών για την ακύρωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων φορολογίας εισοδήματος που εκδίδει το υπουργείο Οικονομικών στους αυτοαπασχολούμενους. Με την ενδικοφανή προσφυγή ανοίγει ο δρόμος για την μετέπειτα προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια.
Ίση μεταχείριση
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση, στόχος των ενεργειών της είναι να αναγνωριστεί ότι οι φορολογούμενοι που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες δικαιούνται της μείωσης φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει για τους μισθωτούς και η οποία, ουσιαστικά, έχει ως συνέπεια να ισχύει μόνο για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ. «Αυτή η κεκαλυμμένη επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς μέσω του άρθρου 16 του νόμου 4172/2013 θα πρέπει να ισχύει για όλους» τονίζει χαρακτηριστικά η οργάνωση σε εκτενή ανακοίνωσή της. Προσθέτει δε ότι "...όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και ειδικά αυτοί που έχουν εισόδημα κάτω από 21.000 ευρώ θα πρέπει να προσφύγουν δικαστικά διεκδικώντας την φορολογική εξομοίωσή τους με τους μισθωτούς με την εφαρμογή του άρθρου 16 και σε αυτούς. Όσοι δεν μπορούν να καλύψουν έξοδα δικηγόρων και παραβόλων θα πρέπει να απευθύνονται στις διοικήσεις των αρμόδιων διοικητικών δικαστηρίων ώστε να τους χορηγείται το ευεργέτημα της πενίας».
Στην ανακοίνωσή της η οργάνωση «Έλληνες Φορολογούμενοι» παρουσιάζει απόσπασμα από την έκθεση που είχε συντάξει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής επί των διατάξεων του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, λίγο πριν οι διατάξεις αυτές ψηφιστούν από την Ολομέλεια της Βουλής και γίνουν νόμος του κράτους. Στο απόσπασμα αυτό επισημαίνεται ότι:
- Η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους λοιπούς μη μισθωτούς φορολογούμενους ή η θέσπιση αφορολόγητου ποσού εισοδήματος το οποίο είναι χαμηλότερο από το ελάχιστο όριο διαβίωσης του φορολογουμένου, ενδεχομένως, δεν είναι συμβατή με την (συνταγματική) αρχή της φορολόγησης βάσει της φοροδοτικής ικανότητας, τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την υποχρέωση προστασίας της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας.
- «Εφόσον ο νομοθέτης, στο πλαίσιο του δικαίου της κοινωνικής πρόνοιας, καθόρισε ελάχιστο όριο διαβίωσης, το οποίο το κράτος υποχρεούται να εξασφαλίζει δια της καταβολής παροχών κοινωνικής πρόνοιας στους πολίτες που δεν διαθέτουν ίδια μέσα, είναι αυτονόητο ότι το ποσό αυτό δεν μπορεί να υπολείπεται του ελάχιστου ορίου διαβίωσης, το οποίο απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος. Συνεπώς, το αναγνωρισμένο στο δίκαιο της κοινωνικής πρόνοιας ελάχιστο όριο διαβίωσης συνιστά το ελάχιστο ποσό εισοδήματος που πρέπει να είναι αφορολόγητο. Συναφώς προς τα ανωτέρω σημειώνεται ότι, κατά τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Ιούλιος 2013, με έτος αναφοράς το έτος 2011) για τις συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα, το κατώφλι κινδύνου φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 6.591 ευρώ ετησίως ανά άτομο...».
Όπως επισημαίνουν εξάλλου οι «Έλληνες φορολογούμενοι»:
* «Ο νόμος 4172/2013 βάσει του οποίου φορολογούμαστε όχι μόνο δεν έχει πρόβλεψη για αφορολόγητο, αλλά κάνει μια αδικαιολόγητη διάκριση σε βάρος των ελευθέρων επαγγελματιών και μικροεπιχειρηματιών σε σχέση με τους μισθωτούς», καθώς προβλέπει στο άρθρο 16 μια μείωση φόρου έως 2.100 ευρώ ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος των μισθωτών, με την οποία ουσιαστικά επανέρχεται το αφορολόγητο αλλά μόνο στους μισθωτούς. Συγκεκριμένα όσοι μισθωτοί έχουν εισόδημα μέχρι 9.545,45 ευρώ θα φορολογηθούν μεν με 22% από το πρώτο ευρώ και ο φόρος θα είναι 2.100 ευρώ αλλά παράλληλα θα είναι δικαιούχοι της μείωσης φόρου ίσης με 2.100 ευρώ, οπότε δεν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο. Αντίθετα όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες έχουν το ίδιο εισόδημα θα κληθούν να πληρώσουν αυτό το ποσό.
* Στο Σύνταγμα εξακολουθεί να ισχύει (τουλάχιστον θεωρητικά) η διάταξη που λέει ότι "Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους". Πάνω σε αυτή την διάταξη πρέπει οι ελεύθεροι επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες να ζητήσουν να εφαρμοστεί αναλογικά και σε αυτούς το άρθρο 16 του νόμου 4172/2013. Δεν είναι λογικό ο μισθωτός με εισόδημα 9.500 ευρώ να μην φορολογείται και ο ελεύθερος επαγγελματίας ή μικροεπιχειρηματίας με ανάλογο εισόδημα να καλείται να πληρώσει φόρο 2.100 ευρώ. Η αρχή της ισότητας επιβάλλει να επεκταθεί η εφαρμογή του άρθρου 16 σε όλους τους πολίτες.
* Με το υπόδειγμα προσφυγής που παρουσιάζει το κίνημα πολιτών "Έλληνες Φορολογούμενοι" έχουμε σαν σκοπό να ζητήσουμε από τα διοικητικά δικαστήρια που θα επιληφθούν του θέματος να αναγνωρίσουν ότι οι φορολογούμενοι που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες δικαιούνται της μείωσης φόρου που δικαιούνται και οι μισθωτοί.
* Όποιοι πολίτες επιθυμούν να υποβάλουν κάποια ερώτηση, ή όποιοι χρειάζονται βοήθεια στη συμπλήρωση του "Υποδείγματος", παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τα γραφεία των «Ελλήνων φορολογουμένων» στο τηλέφωνο 210 3242032 ή (σε έκτακτες περιπτώσεις) στο 6941 474108. E-mail:ellines.forologoumenoi@gmail.com και στο site τους: www.forologoumenos.gr
* Η προθεσμία για την κατάθεση «ενδικοφανούς προσφυγής» λήγει 30 μέρες την ημερομηνία υποβολής της φορολογικής δήλωσης! Μετά την ημερομηνία αυτή, ουδεμία ενέργεια δεν μπορεί να γίνει!