ΠΟΠΕΚ: Αναπάντητα ερωτήματα για την κατάσταση στην αγορά καυσίμων
Με τη δημοσίευση του δελτίου τύπου του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), το οποίο προφανώς περιέχει τεχνοκρατική μελέτη που δεν έχουμε την πρόθεση να αμφισβητήσουμε, σε ότι αφορά την παραβατικότητα στην διακίνηση υγρών και αερίων καυσίμων, παρατηρούμε για άλλη μία φορά ότι, απλά διαπιστώνονται τεράστιες απώλειες εσόδων από τα κρατικά ταμεία, με την Πολιτεία να παρακολουθεί περιέργως απαθής, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.
Οπως επισημαίνει, «η παραβατικότητα αυτή πλήττει κατά βάση τους οικογενειάρχες πρατηριούχους, που δεν αντέχουν τον προφανή αθέμιτο ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια οι μισοί από εμάς να χάσουμε τα μαγαζιά μας. Εκτός της μείωσης των κρατικών εσόδων από την φοροαποφυγή του Ε.Φ.Κ και Φ.Π.Α χάνονται έσοδα από την μείωση κερδοφορίας των επιχειρήσεών μας, οι οποίες (όσες απέμειναν) προσπαθούν με απελπιστικά μειωμένο περιθώριο να επιβιώσουν. Η μειωμένη κερδοφορία αποδίδει λιγότερο Φ.Π.Α στο κράτος και μειωμένο φόρο εισοδήματος, που κατά μία εκτίμηση ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προστίθενται στα εκατοντάδες της προαναφερθείσας μελέτης.
Επιπλέον, τεράστια έκπληξη μας προκάλεσε το γεγονός ότι, όσον αφορά το υπογραφέν μνημόνιο συνεργασίας της ΑΑΔΕ με τον ΣΕΕΠΕ, προκειμένου να γίνουν αλλαγές στο σύστημα εισροών εκροών, δεν ζητήθηκε η συμβολή μας αναφορικά σε ένα τόσο σοβαρό εγχείρημα. Με δεδομένο ότι έχουμε αποδείξει έμπρακτα στο παρελθόν, με τις γνώσεις και την επαγγελματική μας επάρκεια, ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να συνεισφέρουμε ουσιαστικά σε πάσης φύσεως θέματα που αφορούν την αγορά καυσίμων.
Θεωρούμε εύλογο ακόμη και τώρα να λάβουμε γνώση για τον προσανατολισμό αυτού του μνημονίου. Βέβαια απορούμε και εμείς με την σειρά μας, για ποιο λόγο δεν έχει τοποθετηθεί το σύστημα εισροών εκροών ακόμη σε όλα τα στάδια της διακίνησης καυσίμων, ενώ όλα τα πρατήρια από το 2013-2014 υπόκεινται σε αυτόν τον έλεγχο, δαπανώντας μάλιστα μεγάλα ποσά από το υστέρημά τους. Ζητούμε λοιπόν από τη σημερινή Κυβέρνηση να απαντήσει σε αυτό που δεν απάντησαν οι προηγούμενες, δηλαδή για ποιο λόγο ακόμη εκκρεμούν οι Κ.Υ.Α για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση ενός συστήματος που έφτασε ήδη ο καιρός να αλλαχθεί, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί μετά από 7 χρόνια. Καλούμαστε να κάνουμε μία νέα μελέτη ενός νέου συστήματος που,
ΘΑ! ολοκληρωθεί στο μέλλον,
ΘΑ! τοποθετηθεί ένα χρόνο αργότερα στο μέλλον,
ΘΑ! εκδοθούν οι νέες εφαρμοστικές διατάξεις ίσως σε κάποια χρόνια.
Άραγε πιστεύει κανείς ότι, τότε θα υπάρχουν οικογενειάρχες πρατηριούχοι; Μήπως θα έπρεπε να γίνει ο πολλαπλασιασμός των χαμένων ετών με τα ετησίως χαμένα εκατομμύρια για να διαπιστωθεί πόσα τελικά είναι τα δισεκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν συνολικά από την διαχρονική ανεπάρκεια των Κυβερνήσεων; Η ανάγκη έκδοσης νέων νόμων αποδεικνύει περίτρανα ότι, απέτυχαν οι προηγούμενοι που είχαν εκδοθεί για να διορθώσουν τους προ προηγούμενους κλπ., για τους οποίους εκκρεμούν ακόμη οι πρώτες Κ.Υ.Α.
Όπως είναι γνωστό ο ΣΕΕΠΕ έχει τεχνογνωσία και υποδομή, μέρος της οποίας είναι ειδικά οχήματα που έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν ποια πρατήρια κλέβουν, δηλαδή ουσιαστικά γνωρίζουν τους κλέφτες, γνώση που αποτελεί μέρος της μελέτης.
Δεν είναι εύλογο λοιπόν το ερώτημα για ποιο λόγο δεν έχει το κράτος αυτό που έχει ένα συνδικαλιστικό όργανο;
Δεν είναι εύλογο το ερώτημα γιατί δεν υπάρχουν σε όλα τα τελωνεία που είναι στις πύλες εισόδου-εξόδου με γείτονες χώρες ο μηχανισμός εκείνος που θα εντοπίζει τα λαθραία καύσιμα;
Απορίας άξιο είναι επίσης το γεγονός ότι, οι συλλήψεις περιορίζονται στην σύλληψη κάποιου οδηγού βυτιοφόρου, που μεταφέρει λαθραία και νοθευμένα καύσιμα χωρίς να γίνονται γνωστοί οι τελικοί παραλήπτες».