Ποιοι κέρδισαν τα βραβεία του διαγωνισμού καινοτομίας της Apivita
Τα αποτελέσματα του 2ου Διαγωνισμού Καινοτομίας «Life Innovation», ο οποίος ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου από την APIVITA, σε συνεργασία με το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοεπιχειρείν», ανακοινώθηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Στόχος του διαγωνισμού είναι να δώσει στους νέους τα κίνητρα για να σκέφτονται και να πράττουν καινοτόμα.
Στην πρώτη θέση βρέθηκε ο κ. Αθανάσιος Δεμεσλής, μετά από σύμφωνη γνώμη του κοινού και της κρητικής επιτροπής, που παρακολούθησαν τις τρεις παρουσιάσεις, οι οποίες έφτασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού. Η πρόταση του κ. Δεμεσλή περιελάμβανε τη δημιουργία των φιαλών OliveSmart, οι οποίες θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν την ποιότητα του ελαιόλαδου πριν την αγορά του, καθώς θα παρέχεται έλεγχος της ποιότητας σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εκπαίδευση των καταναλωτών σε ένα quality-oriented μοντέλο, κάνοντας έτσι το ελληνικό ελαιόλαδο ανταγωνιστικό, αποφέροντας παράλληλα περισσότερα κέρδη και στον παραγωγό, ανεβάζοντας έτσι και το βιοτικό επίπεδο χιλιάδων ανθρώπων, που έχουν ως κύρια πηγή εισοδήματος την παραγωγή ελαιόλαδου.
Ο κ. Δεμεσλής θα λάβει μία πλήρη υποτροφία στο πρωτοποριακό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Βιοεπιχειρείν», που έχει σχεδιαστεί από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
«Πρόκειται για έναν θεσμό που δημιουργείται και μπορεί να εκτινάξει την ελληνική καινοτομία προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Δεμεσλής και συμπλήρωσε: «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η όλη ουσία ξεκινάει από το στάδιο της εκπαίδευσης και από το στάδιο της ευκαιρίας. Πρέπει να υπάρχει ευκαιρία για να πραγματοποιηθούν όλα τα οράματα που μπορούν να αλλάξουν τον τόπο».
Τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό κατέλαβε η κ. Αικατερίνη Κώστογλου με την ιδέα της για τη δημιουργία ενός σκευάσματος με κύρια βάση το σταφύλι, το οποίο θα επιδρά θετικά στα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής.
Στην τρίτη θέση βρέθηκε η κ. Μαρία Χατζηγεωργίου, με την πρόταση δημιουργίας ενός συστήματος επαναπλήρωσης, που θα δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να φτιάξει τον δικό του εξατομικευμένο συνδυασμό προϊόντων, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της επιδερμίδας του.
Τη διοργάνωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως, ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρόεδρος της APIVITA, Νίκος Κουτσιανάς και ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Βασίλης Γρηγορίου.
«Πολύ αισιόδοξο να αναλαμβάνονται τέτοιες πρωτοβουλίες καθώς μπορούν να διακόψουν το φαινόμενο του brain drain στη χώρα μας» τόνισε, κατά τον χαιρετισμό της, η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε ότι «χωρίς την τεχνολογία δεν υπάρχει βιομηχανοποίηση και χωρίς βιομηχανοποίηση δεν υπάρχει ανάπτυξη».
Ο κ. Μαυρώτας έκανε λόγο «για πρωτοβουλία που την έχει ανάγκη η χώρα», υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες να αναπτυχθούν τα αγροδιατροφικά προϊόντα».
«Αυτές οι μικρές "φωλιές" υγιούς επιχειρηματικότητας να μπορέσουν να αναχθούν σε εθνικό επίπεδο» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουτσιανάς, επισημαίνοντας πως «αυτό απαιτεί εθνική συνεννόηση και εθνική στρατηγική για να αναπτυχθούν δραστηριότητες στο σύνολό τους, οι οποίες θα μπορούν να ανταποκριθούν στα σημερινά θέματα και να δώσει το έναυσμα προς το διεθνές στερέωμα», παράλληλα με επαναπροσδιορισμό της επιχειρηματικότητας.
«Πρωτοποριακό μεταπτυχιακό για την Ελλάδα» χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Επιχειρείν», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γρηγορίου. «Επιτρέπει σε νέα παιδιά να δίνουν της καινοτόμες ιδέες τους στο κοινό και να προσπαθήσουν να βραβευθούν» συμπλήρωσε ο κ. Γρηγορίου, ενώ ευχήθηκε οι ιδέες να γίνουν πραγματικότητα «γιατί αυτό που λείπει στην Ελλάδα είναι να μπορεί μία καινοτομική ιδέα να δίνει δουλειές, όχι μόνο για τον εφευρέτη, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο».