Ποιες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν από τα ρομπότ
Μπορούν να μας πάρουν τις δουλειές τα ρομπότ; Το ερώτημα δεν είναι πλέον ρητορικό, ούτε ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Όλο και περισσότερες δουλειές γίνονται από αυτόματα μηχανήματα, έστω κι αν αυτά δεν μοιάζουν στην όψη με ρομπότ.
Όλοι μας όμως έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τηλεφωνικά κέντρα που ζητούν φωνητικές οδηγίες, ενώ όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς στο εξωτερικό θα έχουν αναγκαστεί να τσεκάρουν τις βαλίτσες τους σε αυτόματα συστήματα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, την οποία παρουσίασε το βρετανικό περιοδικό The Economist, το 14% των θέσεων εργασίας σε 32 χώρες είναι ευάλωτες στο να αντικατασταθούν από μηχανήματα, που σημαίνει ότι έχουν πάνω από 70% πιθανότητα να αυτοματοποιηθούν. Άλλο ένα 32% ήταν σε μικρότερο κίνδυνο, με πιθανότητα να αυτοματοποιηθούν μεταξύ 50% και 70%. Συνολικά, σύμφωνα με την έρευνα περίπου 210 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις 32 αυτές χώρες είναι σε κίνδυνο.
Η Ελλάδα, όπως και άλλες λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες είναι πολύ πιο ευάλωτη, αφού σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, βρίσκεται στην τέταρτη θέση, μετά τη Σλοβακία, τη Λιθουανία και την Τουρκία. Το ποσοστό κινδύνου για την Ελλάδα είναι γύρω στο 58% και αντιπροσωπεύει το ποσοστό των θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν να αυτοματοποιηθούν. Όσο για το είδος των θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν, κατά σειρά επικινδυνότητας βρίσκονται η βιομηχανία τροφίμων, οι κατασκευές, η καθαριότητα, οι οδηγοί, η αγροτική εργασία, η μεταποίηση, οι προσωπικές υπηρεσίες, οι πωλήσεις, η εξυπηρέτηση πελατών, η διοίκηση επιχειρήσεων, η πληροφορική, επιστήμη και μηχανολογία, υπηρεσίες υγείας, ξενοδοχειακές υπηρεσίες και λιανεμπόριο, ενώ οι λιγότερο επίφοβες εργασίες είναι η ανώτερη διοίκηση επιχειρήσεων και η πολιτική, καθώς και η διδασκαλία.
Τα σχετικά στοιχεία αποτυπώνονται και στο παρακάτω γράφημα που δημοσιεύτηκε στο Economist.