ΠΑΣΟΚ: Τα μηνύματα της κάλπης και η δύσκολη επόμενη μέρα

Ανοιχτό παραμένει το στοίχημα για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, καθώς το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου δίνει μεν ισχυρό προβάδσιμα στον Νίκο Ανδρουλάκη, αφήνει όμως περιθώρια στον συνυποψήφιο του  Χάρη Δούκα να ελπίζει ότι μπορεί να επιτύχει τη μεγάλη ανατροπή, όπως στις δημοτικές εκλογές με αντίπαλο τον Κ. Μπακογιάννη.

Ομως το μεγάλο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ποιός  θα εκλεγεί πρόεδρος, αλλά ποιά πορεία θα ακολουθήσει το κόμμα από την επόμενη μέρα. Αν θα υπάρξει ανανέωση σε πρόσωπα, ιδέες και πολιτική στρατηγική, ή αν θα έχουμε μία “αναπαλαίωση” με πινελιές εκσυγχρονισμού. Και το σημαντικότερο βέβαια  είναι πόσο η μία ή η άλλη επιλογή θα βοηθήσει στην προσπάθεια να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ κυβερνητικό κόμμα και να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Οι 4 υποψήφιοι που διεκδίκησαν την προεδρία και οι δύο μονομάχοι του δεύτερου γύρου έσπευσαν μετά τη γνωστοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων να στείλουν μηνύματα ενότητας και συμπόρευσης, ομνύοντας στον κοινό στόχο – την “ολική επαναφορά” του  κόμματος στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής και των εξελίξεων..

Δύο κόμματα σε ένα

Ομως τα αποτελέσματα της εσωκομματικής αναμέτρησης δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι στην πραγματικότητα “δύο κόμματα σε ένα” – ίσως και τρία σε ένα: Στην κομματική βάση και σε όλες τις βαθμίδες της κομματικής πυραμίδας υπάρχουν μεγάλες διαφορές απόψεων ως προς την “ταυτότητα” του κόμματος, τον βασικό προσανατολισμό του και την πολιτική στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει.

 Αναλύοντας τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών της Κυριακής, πολιτικοί σχολιαστές και κοινοβουλευτικοί παράγοντες επισήμαιναν ότι οι διαφορές αποτυπώνονται στις επιλογές των κομματικών μελών-ψηφοφόρων στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο.

Οι αποκλίσεις είναι τεράστιες. Στην Αττική ο Π. Γερουλάνος ήρθε πρώτος, στην Αθήνα η Α. Δαμαντοπούλου κατέλαβε τη δεύτερη θέση – όπως και στη Θεσσαλονίκη. Ο Χάρης Δούκας εξασφάλισε την είσοδο του στον δεύτερο γύρο επιτυγχάνοντας υψηλά ποσοστά στην επαρχία, ενώ στην Αθήνα καταποντίστηκε

Πολύ χαμηλές ήταν και οι επιδόσεις του Ν. Ανδρουλάκη στην Αθήνα, ενώ το 61% που πήρε στην Κρήτη μπορεί να αποδοθεί στον τοπικισμό και στους προσωπικούς μηχανισμούς.

 Προγραμματικός λόγος, παλινόρθωση και λαϊκισμός

Υπάρχει λοιπόν το ΠΑΣΟΚ των μεγάλων αστικών κέντρων που προτιμά τον συγκροτημένο μεταρρυθμιστικό λόγο της Διαμαντοπούλου με μια δόση προγραμματικού ριζοσπαστισμού από τον Γερουλάνο.

Κι εκείνο της υπαίθρου, που ονειρεύεται παλινόρθωση του παλιού ΠΑΣΟΚ με εκφραστή τον Ανδρουλάκη και ρέπει προς τον νεόκοπο λαϊκισμό του δημάρχου Αθηναίων.

 Θα συγκεραστούν αυτές οι διαφορές μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας; Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη μελλοντική διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Δεδομένου μάλιστα ότι ο δεύτερος πόλος του συστήματος αποσαθρώνεται σταδιακά με την σοβούσα κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο “μπετόν” της ΝΔ αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές.