Παπαδημούλης προς Λαγκάρντ: Υποτιμήσατε τον πληθωρισμό, δεν φοβάστε μήπως προκαλέσετε ύφεση με την αύξηση επιτοκίων;

 

Διάλογο με την Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, είχε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (ECON)καιστη συζήτηση με θέμα:«Νομισματικός διάλογος με την Christine Lagarde, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς και με την ιδιότητα του τακτικού μέλους της ECON, καθώς και ως Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Τhe Left) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) και σκιώδης εισηγητής για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο της ΕΚΤ, είπε τα εξής:

«Κα Λαγκάρντ,

προαναγγείλατε μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, που μπορεί και να γίνει εντονότερη από τον Σεπτέμβριο. Το ερώτημα μου είναι: Δεν σας ανησυχεί μήπως μετά το αρχικό λάθος της υποτίμησης της έντασης και της δριμύτητας του πληθωρισμού, το νέο μείγμα νομισματικής πολιτικής που προαναγγείλατε οδηγήσει στην αύξηση των κινδύνων, ύφεσης και στασιμοπληθωρισμού;

Και δεύτερον: Στη μελέτη επιπτώσεων, διότι πέρα από την κεντρική σας, πρωτεύουσα αρμοδιότητα, σωστά σημειώσατε ότι έχετε και δευτερεύοντες αλλά πολύ σημαντικούς στόχους με τη νομισματική σας πολιτική. Σας έχει απασχολήσει η επίπτωση αυτής της πολιτικής που εξαγγείλατε, στην αγοραστική δύναμη των μισθών και στο κόστος ζωής;

Και τρίτη μου ερώτηση: Αυτό το νέο εργαλείο που αναγγείλατε, πότε ακριβώς θα ανακοινώσετε πώς ακριβώς θα λειτουργεί και ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις στα spreads των ομολόγων του δημοσίου, σε χώρες όπως η Ιταλία και η πατρίδα μου η Ελλάδα;

Κριστίν Λαγκάρντ:

«Σας ευχαριστώ κε Παπαδημούλη, θέσατε πολλά ερωτήματα. Το πρώτο που θα ήθελα να πω είναι το εξής. Δεν έχω χρησιμοποιήσει εγώ τη λέξη “σύσφιξη”. Μιλάμε για «ομαλοποίηση» της νομισματικής πολιτικής. Φεύγουμε από τις αγορές στοιχείων και περνάμε στη χρήση των επιτοκίων για να έχουμε έτσι πιο συμβατικά μέσα νομισματικής πολιτικής, αλλά οπωσδήποτε δεν περνάμε σε μια πιο ”σφιχτή” νομισματική πολιτική.

Κατόπιν κάνατε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα, για άνοδο των επιτοκίων από τον Ιούλιο και από άλλη μια, πιθανώς μεγαλύτερη αν συνεχιστεί η κατάσταση τον Σεπτέμβριο, και κατόπιν, μια σταδιακή πορεία αυξήσεων – μήπως έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να περάσει η Ευρωζώνη σε ύφεση; Οπωσδήποτε το παρακολουθούμε αυτό.Η πρωταρχική μας εντολή είναι η σταθερότητα των τιμών, αλλά πρέπει να παρακολουθούμε και το τι συμβαίνει στην οικονομία, γιατί το ένα επηρεάζει το άλλο. Αυτό που έχουμε ως βάση στην μακροοικονομική μας αξιολόγηση, είναι 2.8% ανάπτυξη φέτος και 2.1% το επόμενο και το μεθεπόμενο έτος.

Οπότε, δεν έχουμε ύφεση ως βασικό σενάριο. Και βεβαίως, αυτό βασίζεται στο ότι ακριβώς θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής μας, όπως τις έχουμε προγραμματίσει και βεβαίως και τα όσα θα συμβούν στο μέτωπο των αυξήσεων των μισθών κ.λπ. Επίσης πρέπει να προσέχουμε τους πιθανούς κινδύνους, οι οποίοι όσον αφορά την ανάπτυξη είναι προς την αρνητική πλευρά. Έχουμε ένα αρνητικό σενάριο, το οποίο αφορά ένα πιο δυσμενές μποϋκοτάζ της Ρωσίας, τις εξελίξεις στον πόλεμο κ.λπ. όπου στην περίπτωση που υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, τότε μπορεί να περάσουμε σε αρνητική ανάπτυξη.

Οπότε, όπως είπα, δε υπολογίζουμε τέτοια ύφεση με βάση το κύριο μας σενάριο, αλλά το παρακολουθούμε πάρα πολύ προσεκτικά ώστε το αντίκτυπο της πρόσβασης, της έλλειψης ή του μποϋκοτάζ πετρελαίου και αερίου.

Καλή προσπάθεια, αλλά δεν θα δώσω περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο αυτό μέσο. από αυτές που είπα στον κο Γκαρικάνο, γιατί είναι κάτι που είναι εν εξελίξει (το επεξεργάζονται οι Επιτροπές) και θα υπάρχει, θα είναι αναλογικό, εντός της εντολής μας και κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την προσήλωση και την αποφασιστικότητα μας. Αν το κάνουν θα είναι εις βάρος τους».

Δημήτρης Παπαδημούλης:

«Τα δεκαετή ομόλογα της Ιταλίας την περασμένη Τετάρτη και τα spreads τους, φτάσανε σε ύψη που είχαμε να δούμε από το 2014. Ανάλογη πορεία είχαν και τα 10ετή, ελληνικά ομόλογα. Και διαβάζω μια μελέτη της GoldmanSacks, που λέει ότι το εργαλείο αυτό που έχει προαναγγείλει, το backstop, δεν θα κατεβάσει τα spreads στα ομόλογα των χωρών του Νότου, αλλά ίσως ανεβάσει τα spreads, στα ομόλογα της Γερμανίας για παράδειγμα.

Χωρίς να θέλω να σας πιέσω να πείτε περισσότερα απ’ όσα είστε έτοιμη να πείτε, με αυτή την εκτίμηση της GoldmanSacks συμφωνείτε; Έχετε κάποιο σχόλιο;»

Κριστίν Λαγκάρντ:

«Σας ευχαριστώ κε Παπαδημούλη. Προσπαθούμε να κάνουμε εμείς τη δική μας ανεξάρτητη αξιολόγηση της κατάστασης. Και μαθαίνουμε από το δικό μας προσωπικό, το προσωπικό της Ευρωζώνης, και με βάση αυτά καθορίζουμε την πολιτική μας. Κοιτάμε τι συμβαίνει γύρω μας, αλλά βασιζόμαστε στη δική μας την ανάλυση και οδηγός μας είναι το δημόσιο συμφέρον».