Π. Μυλωνάς: Αλλάζουμε την Εθνική Τράπεζα, με ένα φιλόδοξο, ολοκληρωμένο και λεπτομερές πρόγραμμα μετασχηματισμού
Τους στόχους του στρατηγικού σχεδίου μετασχηματισμού σε ορίζοντα τετραετίας, παρουσίασε σήμερα η Εθνική Τράπεζα σε Επενδυτές στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με αυτούς, η στρατηγική που θα εφαρμοστεί στοχεύει στον να αναδείξει μέχρι το 2022 την Εθνική Τράπεζα σε μια άκρως υγιή και κερδοφόρα Τράπεζα, προσηλωμένη πάντα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας , το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2022, παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς με τον πρόεδρο Κώστα Μιχαηλίδη και τους επικεφαλής των βασικών διευθύνσεων του ομίλου.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς τόνισε πως «είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τη σημερινή μέρα, όπου η προσέλευση των εκπροσώπων των μεγαλύτερων οίκων επενδυτών παγκοσμίως και το ενδιαφέρον που έδειξαν για το Στρατηγικό μας Σχέδιο ξεπέρασε τις προσδοκίες μας».
Όπως είπε, «έχουμε καταρτήσει και δρομολογήσει το πιο φιλόδοξο, ολοκληρωμένο, λεπτομερές πρόγραμμα Μετασχηματισμού που έχει υιοθετήσει οποιαδήποτε ελληνική Τράπεζα μέχρι σήμερα. Ένα πρόγραμμα που κινητοποιεί το σύνολο της Τράπεζας και δίνει λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια. Και έχουμε την πεποίθηση ότι το σχέδιο αυτό θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, με δεδομένο ότι όλοι οι συντελεστές ολοκλήρωσής του είναι ευνοϊκοί».
Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, «η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος ευνοεί την υλοποίηση του Σχεδίου μας. Από την άλλη, ο εν λόγω μετασχηματισμός της Εθνικής Τράπεζας κεφαλαιοποιεί όλα εκείνα τα στοιχεία που μας ξεχωρίζουν».
Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν πρέπει να «ξεχνάμε ότι είμαστε η τράπεζα με τη μεγαλύτερη καταθετική βάση και την καλύτερη θέση από πλευράς ρευστότητας και ποιότητας ενεργητικού. Σε μια αγορά όπου η αξιοπιστία της Τράπεζας μας υπήρξε ανέκαθεν ένα σημαντικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα, βασισμένοι στα δυνατά μας σημεία, δημιουργούμε ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό οργανισμό, που θα αποτελέσει την Εθνική Τράπεζα των σημερινών αλλά και των επόμενων γενεών».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής υπογράμμισε πως η βεβαιότητα για την επιτυχία του Στρατηγικού Σχεδίου ενισχύεται από το γεγονός ότι υπάρχει μια νέα ομάδα Διοίκησης, αποφασισμένη και συντονισμένη να το υλοποιήσει. «Η νέα Διοικητική μας ομάδα συνδυάζει τη γνώση και την εμπειρία με τη φρεσκάδα, το δυναμισμό και το ταλέντο , λειτουργεί ομαδικά και με ξεκάθαρους ρόλους και αρμοδιότητες» εξήγησε σχετικά.
Κατέληξε δε πως «αποτελεί »πεποίθησή μου ότι το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναδείξουμε και πάλι την Τράπεζά μας ως το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, με αρωγό την ισχυρή δέσμευση των ανθρώπων μας και στόχο την ενδυνάμωση των μακροχρόνιων σχέσεων συνεργασίας με τους πελάτες μας. Είμαι βέβαιος ότι θα δημιουργήσουμε και πάλι την Τράπεζα που προσφέρει αξία σε πελάτες, μετόχους, εργαζόμενους και στην κοινωνία. Την Τράπεζα που επιλέγουν και αγαπούν όλοι οι Έλληνες».
Οι βασικοί στόχοι
Σύμφωνα με την παρουσίαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, οι βασικοί στόχοι για την επόμενη τετραετία είναι οι εξής:
– Μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με στόχο δείκτη NPE περίπου 5% το 2022.
Στόχος είναι η μείωση να φτάσει τα 4,4, δισ. ευρώ το 2019, τα 2,3 δισ. το 2020, τα 4,7 δισ. ευρώ το 2021 και τα 2,9 δισ. το 2022, με τα NPEs να υποχωρούν στα 1,7 δισ. ευρώ από 16 δισ. ευρώ σήμερα.
– Μείωση του δείκτη κόστους προς έσοδα στο 45% έως το 2022, με κλείσιμο καταστημάτων στα 390 από 460 σήμερα και του προσωπικού στους 7.150 υπαλλήλους από περίπου 8.850 στο τέλος του 2018.
– Ενίσχυση των εσόδων από τόκους κατά 30% και των προμηθειών κατά 60% στη λιανική τραπεζική και 60% και 40% στις επιχειρήσεις αντίστοιχα.
Στόχος είναι οι νέες χορηγήσεις να ανέλθουν στα 30 δις. ευρώ έως το 2022 και οι εισροές στις καταθέσεις να φτάσουν τα 47 δις. ευρώ.
– Αύξηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων έως και το 2022 στο 11% από αρνητική σήμερα και του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 περίπου στο 15% από 16,1%.
Για το λόγο αυτό η Τράπεζα στοχεύει να αντλήσει από τις αγορές 3 δισ. ευρώ με έκδοση ομολόγου Tier 2, ενώ δεν προβλέπεται νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.