ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα στην 4η υψηλότερη φορολόγηση εργαζομένων με παιδιά
Την 4η υψηλότερη φορολόγηση εργαζομένων με παιδιά ανάμεσα στις 36 χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είχε η Ελλάδα το 2019, βελτιώνοντας την κατάταξή της κατά δύο θέσεις σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τη συγκριτική έκθεση φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας που δημοσίευσε το Tax Foundation και παρουσίασε στη χώρα μας το ΚΕΦίΜ.
Σημειώνεται ότι στην έκθεση ως «φορολογική επιβάρυνση της εργασίας» λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των επιβαρύνσεων που προκαλούν οι φόροι εισοδήματος, οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φόροι κατανάλωσης όπως ο ΦΠΑ. Λαμβάνονται δηλαδή υπόψη οι φόροι και οι εισφορές που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των δημοσίων εσόδων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τα κυριότερα ευρήματα της έκθεσης για την Ελλάδα δείχνουν, ειδικότερα, ότι:
* Η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στην Ελλάδα είναι σχετικά υψηλή, καθώς ανέρχεται στο 40,1%, έναντι 40,8% πέρσι και έναντι 36,1%, που είναι ο μέσος όρος σε όλες τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.
* Η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στη χώρα μας είναι η 14η υψηλότερη μεταξύ των 36 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.
* Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες με υψηλή φορολογική επιβάρυνση στην εργασία, η χώρα μας δεν παρέχει σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις σε οικογένειες με παιδιά. Μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει μια από τις μικρότερες διαφορές μεταξύ των δύο φορολογικών επιβαρύνσεων, με 40,1% για εργαζομένους (έναντι 40,8% πέρσι) και 37,1% (έναντι 37,8% πέρσι) για εργαζομένους με οικογένειες με δύο παιδιά.
* Η Ελλάδα έχει την τέταρτη υψηλότερη οικογενειακή φορολογική επιβάρυνση στην εργασία, με 31,7% (έναντι 37,8% πέρυσι, που είχε τη δεύτερη χειρότερη θέση), με πρώτη την Τουρκία στο 38,2%.
Τα ευρήματα της έκθεσης για όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ
* Οι εργαζόμενοι μέσου εισοδήματος σε χώρες του ΟΟΣΑ κατέβαλαν το 2020 πάνω από το 1/3 ή το 34,6% του μισθού τους σε φόρους εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές. Η μέση φορολογική επιβάρυνση της εργασίας έχει μειωθεί κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία είκοσι χρόνια.
* Η μέση φορολογική επιβάρυνση της εργασίας διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Το 2020 η φορολογική επιβάρυνση ενός εργαζομένου στο Βέλγιο ήταν επτά φορές υψηλότερη από αυτήν ενός εργαζομένου στη Χιλή.
* Το 2020 η μέση φορολογική επιβάρυνση οικογενειών μέσω φορολογίας εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών ήταν 24,4%, 10,2% μονάδες χαμηλότερη από την επιβάρυνση εργαζομένων χωρίς οικογένεια. Οι χώρες με την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας προσφέρουν συνήθως τις μεγαλύτερες ελαφρύνσεις σε οικογένειες με παιδιά.
* Το 2020 η μέση φορολογική επιβάρυνση μειώθηκε κατά 0,39 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019 και η μείωση αυτή οφείλεται κατά το ένα πέμπτο σε μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19.
* Αν λάβουμε υπόψη και τους φόρους κατανάλωσης, όπως ο ΦΠΑ, η επιβάρυνση της εργασίας αυξάνεται κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες, σε 40,1%.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος