Ομαδικά πυρά για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ – Εργαζόμενοι: “Ξέφρενη αύξηση στα τιμολόγια”

Την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, έκανε λόγο για «κόκκινη γραμμή» που ξεπερνά η κυβέρνηση και τονίζοντας πως «οι πολίτες θα πληρώσουν το μάρμαρο με τους λογαριασμούς ρεύματος».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για πώληση του 17% της ΔΕΗ αλλά για «εκχώρησή του», κάνοντας λόγο για «επιλογή που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους», καθώς όπως είπε «όλα αυτά γίνονται σε μία περίοδο βαθύτατης ενεργειακής κρίσης, όπου το μέσο νοικοκυριό βλέπει τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και αναρωτιέται αν θα μπορέσει να αντέξει αν αυτές οι αυξήσεις συνεχιστούν σε έναν χειμώνα που θα είναι δύσκολος».

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τις διαρκείς ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως «ενώ θα έπρεπε να έχεις μία δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού που να παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανταγωνισμό για την μείωση των τιμών, η ΔΕΗ όχι μόνο δεν ασκεί αυτόν τον ρόλο, αλλά πλέον δεν θα έχει καμία δυνατότητα να τον ασκήσει διότι χάνει κάθε ισχύ μέσα από την περαιτέρω απομείωση του ποσοστού που έχει το ελληνικό Δημόσιο».

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για «ενεργητική αντίσταση σε αυτές τις ληστρικές πολιτικές», ενώ προειδοποίησε το ΔΣ της ΔΕΗ «πριν προχωρήσουν στις όποιες οριστικές και τελεσίδικες αποφάσεις τους», ότι «θα αναζητηθούν όλες οι ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές», καθώς όπως είπε «είναι εμφανές ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία το ελληνικό Δημόσιο ζημιώνεται». 

Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Θα υπάρξει ξέφρενη αύξηση των τιμολογίων

Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, κ. Αδαμίδης σημείωσε πως «η ΔΕΗ χαρίζεται στα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα», χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή με την ΑΜΚ «καταστροφική για το Δημόσιο που δεν θα συμμετάσχει» και καταγγέλλοντας «αιφνιδιασμό από την απόφαση της Διοίκησης σε συνεννόηση με την κυβέρνηση».

Προανήγγειλε κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι «δεν είναι ζήτημα συντεχνίας αλλά κοινωνίας», καθώς όπως τόνισε «είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει μια ξέφρενη αύξηση των τιμολογίων, την οποία μόνο μια δημόσια επιχείρηση υπό τον έλεγχο του δημοσίου θα μπορούσε να συγκρατήσει».

  • «Η ΔΕΗ και τα δίκτυα, τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και ο ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να μείνουν στον έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου» πρόσθεσε ο κ. Αδαμίδης, καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση «κάνει πολλά πράγματα μέσα στην πανδημία προκειμένου να μην υπάρχουν οι αναμενόμενες αντιδράσεις».

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ζήτημα των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τόνισε πως με την εκχώρηση της ΔΕΗ «δεν θα υπάρχει πλέον το ελληνικό δημόσιο που θα ελέγχει και θα προσπαθεί να ρυθμίζει τέτοιου είδους αχαλίνωτες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες δεν μπορεί κανείς να συλλάβει με ποιον τρόπο γίνεται και προς τα πού πάνε».

Οικονόμου: Η ΔΕΗ θα μπορεί να παράγει φθηνότερο ρεύμα

Σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ και τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου σχολίασε ότι είναι εθνική υπόθεση και «οφείλεις να τη θωρακίσεις και να την κάνεις ανταγωνιστική» προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να αντλήσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Τόνισε, δε, ότι θα μπορεί να προχωρήσει σε επενδύσεις και να διατηρήσει το δικαίωμα του management.

«Αυτό που γίνεται τώρα είναι άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, όχι από τον φορολογούμενο», είπε ο κ. Οικονόμου και συμπλήρωσε ότι στο μέλλον η ΔΕΗ θα μπορεί να παράγει φθηνότερο ρεύμα. Εξήγησε, επίσης, ότι παρόλο που αυξάνεται η μετοχή των επενδυτών, το κράτος εξακολουθεί να κατέχει το 34% με ισχυρά δικαιώματα.

Βουτιά στο Χρηματιστήριο

Την ίδια ώρα η τιμή της μετοχή έκανε βουτιά έως και 13% με το άνοιγμα των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών την επομένη της ανακοίνωσης της ιδιωτικοποίησης μέσω της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ με παράλληλη κατακόρυφη μείωση του ποσοστού του δημοσίου από το 51% στο μειοψηφικό 34%.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι να περιοριστεί η πτώση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ στο 10% με στόχο η τιμή να παραμείνει γύρω στα 8 ευρώ.

Η απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προβλέπεται να εγκριθεί από την έκτακτη ΓΣ των μετόχων της εταιρείας στις 19 Οκτωβρίου ενώ μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα θα ανακοινωθεί η τιμολόγηση και θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Η κυβέρνηση χαρίζει ένα από τα πιο «ακριβά ασημικά» της

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο «ξεπούλημα» επισημαίνοντας ότι η αιφνιδιαστική απόφαση της Διοίκησης να «χαριστεί» η ΔΕΗ είναι μια ακόμα απόδειξη της αλήθειας που λέει ότι «ο κατήφορος δεν έχει τέλος» τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε να χαρίσει ένα από τα πιο ‘ακριβά ασημικά’ της».

Όπως επισημαίνει η ΓΕΝΟΠ «η απόφαση της Διοίκησης γίνεται κατ΄εντολήν της κυβέρνησης, η οποία και θα έχει πλέον την βαρύτατη ευθύνη για την απώλεια της ΔΕΗ, μιας εταιρίας στρατηγικού χαρακτήρα και μοχλού οικονομικής ανάπτυξης, που καμιά χώρα δεν θα έπρεπε να εγκαταλείπει ως βορά στα τρωκτικά των αγορών και τους «τζάμπα μάγκες» που επενδύουν, με εγγυημένα έσοδα, σε επιχειρήσεις μονοπωλιακού χαρακτήρα όπως ο ΔΕΔΔΗΕ, πρόσφατα, και ο ΑΔΜΗΕ μερικά χρόνια πριν».

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκλημα η αιφνιδιαστική απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

«Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ την «αιφνιδιαστική απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» και θέτει το ερώτημα γιατί ο κ. Μητσοτάκης «απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ».

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου» και πως «η κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, των βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστό 34% και 17%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες». «Η πρόθεσή τους είναι σαφής», υπογραμμίζει, για να τονίσει πως «η “διερεύνηση” μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι επιλέγει η ελληνική πολιτεία να χάσει τον έλεγχο σε ακόμη έναν ενεργειακό φορέα, τον πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, τη ΔΕΗ, «ενώ εντείνεται η ενεργειακή κρίση, ενώ οι τιμές ηλεκτρισμού είναι στα ύψη και ενώ όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βιώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της ΝΔ στην ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω μάλιστα κρίσης» και προσθέτει ότι «η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ είναι απλή δικαιολογία και προκάλυμμα του σχεδίου τους».

«Το πλάνο της κυβέρνησης ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα. Λίγες μόλις μέρες από το ξεπούλημα ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στο Δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και το ξεπούλημα του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ), τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει στον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία, μέχρι σήμερα, ανήκει κατά πλειοψηφικό ποσοστό, στον ελληνικό λαό», υποστηρίζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει, τέλος, ότι «για το έγκλημα που συντελείται σήμερα όμως, με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, φέρει ακέραιη την ευθύνη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη». «Και μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση», σημειώνει, «ότι ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ». «Τι προσπάθησε αλήθεια να κρύψει;», ρωτά η αξιωματική αντιπολίτευση, «ότι η απάντηση της κυβέρνησης στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας είναι το ξεπούλημα όλων των ενεργειακών φορέων της Ελλάδας και της περιουσίας όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων;»

ΚΙΝΑΛ: Παράδοση της ΔΕΗ στα ιδιωτικά συμφέροντα

Παράδοση της ΔΕΗ από την κυβέρνηση στα ιδιωτικά συμφέροντα χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής, σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου, την ανακοίνωη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι αυτό συμβαίνει την ώρα που οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας απειλούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει το ΚΙΝΑΛ, «στην αιφνιδιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ δεν θα συμμετέχουν το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκχώρηση του βασικού πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος. Αφήνοντας απροστάτευτους τους πολίτες και την ελληνική οικονομία από τις συνέπειες των μεγάλων επιβαρύνσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα»

«Δεν πρόκειται για εξυγίανση, αλλά για μπίζνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους εκλεκτούς της, εις βάρος των συμφερόντων του λαού μας», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής.

ΚΚΕ: Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στο λαό

«Η κυβερνητική απόφαση για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ένας ακόμη κρίκος στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κεφαλαίου για την απελευθέρωση της ενέργειας και συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους κι όλο το λαό. Αυτήν την πολιτική, που ενισχύει τη λειτουργία της ΔΕΗ με κριτήριο το κέρδος, τη “μονοκαλλιέργεια” των ΑΠΕ και την απολιγνιτοποίηση, υπηρετεί με στρατηγική επιμονή και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), που βήμα-βήμα προχώρησαν στη μετοχοποίηση της εταιρείας, την ιδιωτικοοικονομική της λειτουργία, την ένταξή της στο ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Ο νέος γύρος ιδιωτικοποίησης θα φέρει τελικά σε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, σε νέα επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στον κλάδο. Η αντιμετώπιση της ενέργειας ως εμπόρευμα -πυρήνας της πολιτικής της απελευθέρωσης- οδηγεί νομοτελειακά σε τέτοιες εξελίξεις, επιδεινώνοντας τη ζωή των λαϊκών νοικοκυριών όσο και των εργαζομένων στον κλάδο. Γι’ αυτό και είναι κροκοδείλια τα δάκρυα όσων “κλαίνε” για τις συνέπειες, όμως την ίδια στιγμή αποδέχονται την αιτία, την πολιτική της απελευθέρωσης και τα τεράστια κέρδη στον ενεργειακό τομέα» προσθέτει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη, να αντιπαλέψουν τόσο τη νέα επίθεση όσο και την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας στο σύνολο της, προετοιμάζοντας την αντεπίθεσή τους για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που -αντιμετωπίζοντας την ενέργεια ως δικαίωμα- μπορεί να ικανοποιήσει τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες και στον τομέα αυτό».

ΜέΡΑ25: Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας και να κοινωνικοποιηθεί η ΔΕΗ

Το ΜέΡΑ25, με ανακοίνωσή του, προτείνει «την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και την κοινωνικοποίηση της τέως ΔΕΗ (μέσω της ακύρωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και της σταδιακής επανεθνικοποίησης της ΔΕΗ)», σχολιάζοντας την απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Επιχείρησης.

Όπως αναφέρει, «ένας από τους βασικούς στόχους της μνημονιακής διαδικασίας ήταν και το ξεπούλημα (ουσιαστικά χάρισμα) όλης της ενεργειακής δομής της χώρας στην ντόπια και ξένη ολιγαρχία». Κατά συνέπεια, προσθέτει, «δεν πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία η σημερινή εξέλιξη για τη ΔΕΗ. Είναι ένα προαναγγελθέν έγκλημα, ψηφισμένο μάλιστα από ΣΥΡΙΖΑ, NΔ, ΚΙΝΑΛ (τότε ΠΑΣΟΚ), δηλαδή τα μνημονιακά κόμματα».

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, «με το 3ο Μνημόνιο που ψήφισαν τότε, έβαλαν όλοι μια σειρά καρφιά που σφράγισαν το φέρετρο της Ενέργειας ως Δημόσιου αγαθού στη χώρα μας:

– χάρισαν το 50% της λιανικής πελατείας της ΔΕΗ στους ανταγωνιστές της,

– επέτρεψαν στους ομίλους Μυτιληναίου, Κοπελούζου, Βαρδινογιάννη, Λάτση, Περιστέρη να προχωρούν σε κινήσεις καθετοποίησης ενώ απαγόρευαν στη ΔΕΗ να κάνει το ίδιο,

– υποχρέωναν τη ΔΕΗ να αγοράζει ακριβά από τους εν λόγω ανταγωνιστές της και ταυτόχρονα να τους πουλάει κοψοχρονιά στη χοντρική,

– αγκάλιασαν το Υπερταμείο ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του κοινού ότι γίνεται δήθεν για το δημόσιο συμφέρον,

– δημιούργησαν το χρηματιστήριο ενέργειας και όλη αυτή την ψευτοαγορά γύρω από το ρεύμα».

«Ας βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι, οι μονάδες παραγωγής, τα δίκτυα, όλα όσα έχτισε ο ελληνικός λαός θα έρθουν αναπόφευκτα πίσω στα χέρια του μέσα από ένα νέο κίνημα που θα σαρώσει τη χρεοδουλοπαροικία και τα καρτέλ της ολιγαρχίας που υπηρετεί το μνημονιακό τόξο», καταλήγει το ΜέΡΑ25.