Ο δημοσιονομικός χώρος και η «μοιρασιά»
Στο «δημοσιονομικό χώρο» που δημιουργείται, όπως τουλάχιστον προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, φαίνεται πως ποντάρει πολλά η κυβέρνηση στην προσπάθεια ανάτασης του κλίματος. Αυτό ίσως εξηγεί και τη θέση που διατύπωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε γερμανική εφημερίδα επιμένοντας στην επιλογή εξάντλησης της τετραετίας δεδομένου ότι «ο χρόνος μετρά υπέρ μας».
Ως γνωστόν το περιθώριο που προβλέπεται για τα επόμενα χρόνια στο μεσοπρόθεσμο φέτος ξεκινά «στενά» με 111 εκατ. ευρώ, το 2019 αγγίζει τα 866 εκατ. ευρώ, ανεβαίνει σε 1,287 δισ. ευρώ το 2020, ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ (2,112 δισ. ευρώ) το 2021 και «τερματίζει» σε 3,582 δισ. ευρώ το 2022.
Όπως δε δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας χθες στη Βουλή στον Ευάγγελο Βενιζέλο οι ελαφρύνσεις στους φόρους και οι όποιες κοινωνικές παροχές (το 2019 το σύνολο του ποσού θα πάει σε φοροαπαλλαγές) θα αποφασίζονται προκαταβολικά και θα εμπεριέχονται στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Ωστόσο η απόφαση μάλλον θα πρέπει να περνά και από τις Βρυξέλλες. Σε μια αποστροφή του στην ομιλία του σήμερα στον Economist, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλ. Ντομπρόβσκις έσπευσε να σημειώσει πως «βλέπουμε να αναδύεται κάποιος δημοσιονομικός χώρος με τον καιρό. «Είναι μια θετική εξέλιξη», τόνισε, αλλά συμπλήρωσε πως «οι λεπτομέρειες για τη χρήση του θα πρέπει να συζητηθούν»…