Ο ένας από τους τρεις φετινούς νομπελίστες της οικονομίας είχε ταχθεί υπέρ του Grexit
Υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015 και της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είχε ταχθεί ο Ινδός οικονομολόγος Abhijit Banerjee, ο οποίος μαζί με άλλους δύο οικονομολόγους τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομίας 2019, σχετικά με τις μελέτες του για την καταπολέμηση της φτώχειας, γράφει το bankingnews.gr.
Συγκεκριμένα, ο Banerjee απαντώντας σε ερωτηματολόγιο του Πανεπιστημίου του Σικάγο είχε ταχθεί υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα, εξηγώντας ότι ότι μια αλλαγή της νομισματικής ισοτιμίας θα μπορούσε να επιφέρει πιο βιώσιμη κατεύθυνση για την ελληνική οικονομία.
Βέβαια κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω της εξόδου από το ευρώ και της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.
Επίσης είχε υποστηρίξει, ότι η διακοπή της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους θα είχε θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.
Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι Abhijit Banerjee, Esther Duflo και Michael Kremer τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2019, καθώς δημιούργησαν μια πειραματική προσέγγιση για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών.
Αναλυτικά οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις του Ινδού οικονομολόγου:
- O μέσος Έλληνας πολίτης θα είναι καλύτερα εάν επικρατήσει το “ναι” στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου σχετικά με το αν πρέπει να γίνουν δεκτοί οι όροι που προσφέρουν οι δανειστές της Ελλάδας.
– Διαφωνώ. Πιστεύω ότι μια αλλαγή της νομισματικής ισοτιμίας μπορεί να επιφέρει μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση για την ελληνική οικονομία
- Σε δέκα χρόνια, η κατά κεφαλήν αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα θα είναι υψηλότερη εάν – αντί να συνεχίσει την αποπληρωμή του χρέους για την επόμενη δεκαετία και αποδεχτούν τους δημοσιονομικούς κανόνες που επικρατούν αυτή τη στιγμή – αρνηθεί να συνεχίσει το πρόγραμμα της Τρόικας και προχωρήσει σε αθέτηση πληρωμών.
– Συμφωνώ. Η συσσώρευση δημοσίου χρέους είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα ενώ η εσωτερική ζήτηση αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Η κυβέρνηση αναλώνεται σε προσπάθειες πυρόσβεσης αντί να ασκεί πραγματική πολιτική.
3) Η υπερπροσφορά για την έκδοση ομολόγων από την Ελλάδα και την Πορτογαλία, σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο στάσης πληρωμών από κάποιο κράτος στο εγγύς μέλλον.
– Διαφωνώ. Πρόκειται για μικρές χώρες. Αν και δεν είναι πολύ πιθανό, δεν είναι αδύνατο να υπάρξει κάποιο πολιτικό σοκ για κάποια μεγαλύτερη χώρα. Και τότε όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοικτά.
Πηγή: bankingnews.gr