Νέο επικουρικό Ταμείο: Ποιους αφορά και τι κερδίζουν οι ασφαλισμένοι

Το πρώτο μεγάλο βήμα για τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης έγινε, καθώς τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που αλλάζει ριζικά το τοπίο μετατρέποντας το σύστημα από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με την επωνυμία «Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης» (Τ.Ε.Κ.Α.), καθώς και την ενίσχυση του με έμψυχο δυναμικό ώστε να μπορέσει να σηκώσει το βάρος της μεγάλης αλλαγής. Προς αυτή την κατεύθυνση προβλέπεται η πρόσληψη 100 διοικητικών υπαλλήλων, προκειμένου να λειτουργήσει πριν την 1.1.2021 που θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέους συστήματος επικουρικής ασφάλισης. Πρόκειται για 25 θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, 45 θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), 15 θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), 10 θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 5 θέσεις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ).

Το Ταμείο θα στελεχωθεί με μόνιμους και εποχικούς, ενώ η κάλυψη των κενών θέσεων θα πραγματοποιείται με διορισμό ή πρόσληψη. Παράλληλα, προβλέπεται κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του Ταμείου με μετάταξη ή απόσπαση προσωπικού από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Για την πλήρωση των θέσεων που απαιτούν επιστημονική εξειδίκευση, ιδίως σε σχέση με την επενδυτική και αναλογιστική λειτουργία, τον εσωτερικό έλεγχο, και τη διαχείριση κινδύνων, το Ταμείο μπορεί να προσλάβει προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, ύστερα από έκδοση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το ΤΕΚΑ θα έχει έδρα στην Αθήνα και μπορεί να ιδρύει υποκαταστήματα οπουδήποτε στην Επικράτεια. Υπάγεται στην εποπτεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους.