Μυλωνάς (Εθνική): Πετύχαμε τους επιχειρηματικούς μας στόχους - Μέρισμα €332 εκατ.

H Εθνική Τράπεζα ενέκρινε μετά από 16 χρόνια τη διανομή μερίσματος ίσο με το 30% των κερδών του 2023. “Πρόκειται για ένα ποσό, ύψους 332 εκατ. ευρώ (0,36 ευρώ ανά μετοχή), που ισούται με μερισματική απόδοση 4,5%. Αυτή, μάλιστα, είναι ακόμη υψηλότερη εάν λάβουμε υπόψη τις τιμές του 2023”, τόνισε στη ΓΣ την Πέμπτη (25/7) ο Παύλος Μυλωνάς.

Ο CEO της Εθνικής υπενθύμισε πως η τράπεζα αναβαθμίστηκε από τους διεθνείς οίκους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, πριν λίγες ημέρες ο διεθνής οίκος Moody’s αναβάθμισε τη πιστοληπτική αξιολόγηση της ΕΤΕ κατά δύο βαθμίδες, τοποθετώντας τη, μάλιστα, μία βαθμίδα πάνω από την αξιολόγηση του ελληνικού Δημοσίου και στην κορυφή της κατάταξης των εγχώριων τραπεζών. Νωρίτερα, πριν περίπου δύο μήνες, επενδυτική βαθμίδα είχε δώσει στην ΕΤΕ και ο οίκος DBRS, καθιστώντας την, την πρώτη εγχώρια τράπεζα που το κατάφερε. 

“Είμαστε πολύ υπερήφανοι που αναγνωρίστηκε η προσπάθεια των τελευταίων πέντε ετών και, μάλιστα, με χειροπιαστές πράξεις”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στη μεγάλη επιτυχία του placement του 22% των μετοχών που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), σημειώνοντας ότι “η συναλλαγή αυτή μιλάει από μόνη της: σημαντική υπερκάλυψη και άνοδος της τιμής της μετοχής στη συνέχεια”.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου στοιχείο επιβράβευσης συνιστά η ισχυρή αξιοπιστία στην εκτέλεση των επιχειρηματικών στόχων και του προγράμματος μετασχηματισμού καθώς εκτελέσαμε όπως είπε, «αποτελεσματικά όλες τις στρατηγικές ενέργειες που είχαμε προαναγγείλει». Μεταξύ αυτών η απόδοση ενσώματων κεφαλαίων που διαμορφώθηκε άνω του 18%, η επίτευξη κεφαλαιακής επάρκειας 18,4% από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι δείκτες ρευστότητας, ικανοποιώντας τις εποπτικές απαιτήσεις μέσω της αποπληρωμής του προγράμματος TLTRO.

Σε ότι αφορά τους πελάτες μας «πριν από 5 χρόνια οι πελάτες μας εμπιστεύονταν αλλά δεν μας θεωρούσαν επαρκώς αποτελεσματικούς». Σήμερα σημείωσε «έχουμε απλοποιήσει τις διαδικασίες και το 98% εκτελείται από εναλλακτικά κανάλια, ενώ το 60% μέσω mobile και internet banking». «Το ταξίδι δεν έχει τέλος» επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, εκτιμώντας ότι «το μέλλον προβλέπεται να είναι σταθερό και ότι θα υπάρξει ισχυρή ζήτηση δανεισμού».

Τέλος, έχοντας διοχετεύσει στην αγορά 7 δισ. ευρώ ετησίως τα προηγούμενα 3 χρόνια, προβλέπεται ενίσχυση της ζήτησης τόσο για επιχειρηματικά όσο και για στεγαστικά δάνεια.