Κύμα ακρίβειας: Θα φέρει sell off στις αγορές;
Ένα σφοδρό κύμα ανατιμήσεων σαρώνει τον πλανήτη και αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους, τις κυβερνήσεις να ψάξουν βαθύτερα στα ταμεία για επιδόματα και άλλες ενισχύσεις και τις αγορές να κάνουν τουλάχιστον μία παύση. Όλοι ελπίζουν ότι το φαινόμενο θα είναι παροδικό, αλλά και όλοι ομολογούν ότι είναι πολύ οξύτερο από ό,τι αρχικά προέβλεπαν.
Οι μεγάλες βιομηχανίες εκπέμπουν σήμα SOS για το κόστος των πρώτων υλών, οι μικρομεσαίες προειδοποιούν για νέες ισχυρότατες πιέσεις πριν καλά καλά συνέλθουν από την πανδημία και οι καταναλωτές τρομάζουν στη θέα των φουσκωμένων λογαριασμών. Το σκηνικό αυτό - που το συναντάμε και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού - έρχεται να βάλει απότομο φρένο και στο ράλι των αγορών. Οι επενδυτές προχωρούσαν έως τώρα ατάραχοι μπροστά στις προκλήσεις, αλλά χθες για πρώτη φορά αυτό φάνηκε να αλλάζει.
Στη Wall Street με το βλέμμα στα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 6,2% - τα υψηλότερα επίπεδα από το 1990 - ο Dow Jones είχε χθες το βράδυ απώλειες 264 μονάδων και ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 1,7%. Σήμερα το άνοιγμα των αγορών στην Ευρώπη μαρτυρά νευρικότητα, με τους δείκτες να αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε αρνητικό και θετικό πρόσημο. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 4,1% και στην Ελλάδα χτύπησε ρεκόρ δεκαετίας στο 3,4%. Στο Χ.Α. που δίνει μάχες να κρατηθεί πάνω από τις 910 μονάδες, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει πτώση 0,45%.
Πώς θα αντιδράσουν οι επενδυτές
Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι για το τι θα σημάνει η κατάσταση αυτή στις αγορές. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα έχουμε περιορισμένης μόνο έντασης και διάρκειας αναταράξεις, χάρη στις επισημάνσεις των ειδικών ότι ο πληθωρισμός δεν θα συνεχίσει να «τρέχει» για πολύ ακόμη. Άλλοι ωστόσο βλέπουν ένα sell off που θα εντείνεται όσο ανέβουν και οι τιμές προς την περίοδο των Χριστουγέννων. «Τα πάντα θα στοιχίσουν φέτος περισσότερο στους καταναλωτές και αυτό θα επηρεάσει και το κλίμα στις αγορές» εξηγεί στη Wall Street Journal αναλυτής της Wells Fargo.
To sell of δεν θα περιοριστεί βεβαίως στις μετοχές. Αν διαφανεί ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα είναι επίμονος και όχι παροδικός ο ιός της ανησυχίας θα «μολύνει» και το κρατικό χρέος. Τα ομόλογα εδώ και καιρό δέχονται πλήγμα από τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων, με τις τιμές να ακολουθούν καθοδική πορεία και τις αποδόσεις να ανεβαίνουν. Η απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου χθες σκαρφάλωσε στο 1,558%, αν και εξακολουθεί απέχει από τα υψηλά των 1,749% στα οποία είχε εκτναχθεί στα τέλη Μαρτίου.
Τόσο στην αμερικανική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά χρέους προς το παρόν λειτουργούν πειστικά και «πυροσβεστικά» οι δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών ότι δεν θα βιαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια, ακόμη και αν αποσύρουν, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Fed, το στήριγμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Ειδικά στην Ευρωζώνη η Κριστίν Λαγκάρντ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι μακρινό σενάριο καθώς και ότι θα στηρίξει για όσο χρειαστεί τις οικονομίες της νομισματικής ένωσης.