Κορωνοϊός: Απουσία λόγω ασθενείας - Τι ισχύει για εργαζόμενους και εργοδότες
Τι ισχύει για εργαζόμενους και εργοδότες σε περίπτωση απουσίας από την εργασία λόγω ασθενείας; Το θέμα αυτό γίνεται κατ' εξοχήν επίκαιρο λόγω κορωνοϊού.
Δεν αποκλείεται η Πολιτεία να θεσπίσει ειδικές πρόνοιες σε σχέση με τον κορωνοϊό, αλλά μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο ισχύει πλήρως ο κώδικας νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων που ψηφίστηκε το 2010 (ν. 3850/2010) όπως και κάθε άλλη ισχύουσα πρόβλεψη.
Εάν ο εργοδότης αναστείλει με δική του πρωτοβουλία προληπτικά τις εργασίες της επιχείρησής του, είναι υποχρεωμένος να αμείβει τους νοσούντες εργαζομένους κανονικά.
Εάν, όμως, μια ιδιωτική επιχείρηση αναστείλει τη λειτουργία της με απόφαση δημόσιας αρχής, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και στο πλαίσιο αποφυγής περαιτέρω διάδοσης του κοροναϊού κι επειδή αυτό οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας ο εργοδότης σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο δεν υποχρεούται να καταβάλει αποδοχές στους εργαζόμενους του.
Πέραν αυτού, η νομοθεσία δεν επιτρέπει στον εργοδότη να υποβάλει ο ίδιος τον εργαζόμενο σε εξετάσεις όπως η θερμομέτρηση. Εξέταση γίνεται μόνο με σύμφωνη γνώμη εργαζόμενου και μόνο από γιατρό
Από την άλλη πλευρά, εάν ο εργαζόμενος απέχει από την εργασία του χωρίς διάγνωση και χωρίς υποψία προσβολής, αυτό συνιστά αδικαιολόγητη απουσία.
Εάν τώρα υπάρχουν υποψίες ότι ο εργαζόμενος έχει προσβληθεί τότε ο εργοδότης υποχρεούται να του ζητήσει να μην έρθει στην εργασία του, και να του καταβάλει το μισθό. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο με γνωμάτευση ή εντολή γιατρού και όχι με αυθαίρετη πρωτοβουλία του εργοδότη.
Σε περίπτωση απουσίας λόγω ασθενείας, ο μισθός καταβάλλεται για ένα 15ήμερο, εάν ο εργαζόμενος έχει προϋπηρεσία μικρότερη από ένα έτος, ενώ εάν εργάζεται για πάνω από ένα έτος και μέχρι 4 χρόνια δικαιούται ένα μήνα. Η εν λόγω άδεια κλιμακώνεται έως τους 6 μήνες για όσους έχουν προϋπηρεσία 15 έτη και άνω.
Για τις πρώτες 3 ημέρες απουσίας ο μισθωτός δικαιούται το ½ του ημερομισθίου ή του ημερήσιου μισθού. Από την 4η μέρα και μετά ο μισθωτός δικαιούται επίδομα από τον ΕΦΚΑ ενώ ο εργοδότης υποχρεούται να καλύπτει την διαφορά μέχρι το 100% του ημερομισθίου του ή του ημερήσιου μισθού του.