«Kλειδί» για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τα ταλέντα ESG
Τα ESG ταλέντα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο και είναι αναγκαία για την ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών Βιωσιμότητας που αναλύονται σε δράσεις για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και τη Διακυβέρνηση καθώς οι επιχειρήσεις ενσωματώνουν όλο και περισσότερο τη Βιωσιμότητα στους αναπτυξιακούς τους στόχου.
Για να μπορέσουν οι εταιρείες να εφαρμόσουν με επιτυχία αυτήν την προσέγγιση, πρέπει να διαθέτουν και να εκπαιδεύσουν κατάλληλους ηγέτες και στελέχη με συγκεκριμένα προσόντα και δεξιότητες, δεδομένου ότι η προσφορά επαγγελματιών ESG δεν είναι ακόμη σύμφωνη με τη ζήτηση.
Η ωρίμανση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα στο ESG
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη έρευνα του ομίλου ManpowerGroup με τίτλο «Η Αναζήτηση Ταλέντων ESG» που διεξήχθη το δ’ τρίμηνο του 2022 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος) στην οποία συμμετείχαν 510 Έλληνες εργοδότες, σχεδόν 7 στις 10 (69%) επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν ήδη εντοπίσει και αναπτύξει τη στρατηγική τους ESG έναντι 8 στους 10 (78%) διεθνώς.
Οι Δεσμεύσεις Βιωσιμότητας διαμορφώνουν τους ESG Ρόλους σε Ζήτηση
Ο όμιλος ManpowerGroup πραγματοποίησε την έρευνα σε σχεδόν 40.700 υπεύθυνους προσλήψεων σε 41 χώρες και περιφέρειες προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες για τα στρατηγικά σχέδια των επιχειρήσεων και Οργανισμών αναφορικά με τη διαχείριση ταλέντων και σε σχέση με το πως θα ανταποκριθούν στις ESG προτεραιότητές τους. Οι ρόλοι που αφορούν στο Περιβάλλον, την Υγεία και την Ασφάλεια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ζήτησης για πρόσληψη ταλέντων ESG για το επόμενο 12μηνο με ποσοστό 59% τόσο στον κόσμο όσο και στην Ελλάδα. Τα ποσοστά διαφοροποιούνται για τη Βόρεια Ελλάδα (57%) και την υπόλοιπη Ελλάδα (63%) ενώ το ποσοστό της περιοχής της Αττικής συμπίπτει με τον Μ.Ο. στην επικράτεια (59%). Το 40% των εργοδοτών στην Ελλάδα δηλώνουν ότι θα προσλάμβαναν ειδικότητες ταλέντων στο ESG για θέματα Εταιρικής Βιωσιμότητας, με το παγκόσμιο ποσοστό να αγγίζει το 39%. Το 37% των ελληνικών επιχειρήσεων (έναντι 39% σε παγκόσμια κλίμακα) σκοπεύουν να προσλάβουν ρόλους για την Υγεία και την Ευημερία, απόδειξη ότι δίνουν προτεραιότητα στην ευημερία των εργαζομένων.
Το 34% των εργοδοτών στην Ελλάδα σχεδιάζουν να προσλάβουν ρόλους που αφορούν στη Διαχείριση Οικοσυστήματος & Βιοποικιλότητας (έναντι 33% σε παγκόσμια βάση) ενώ άλλο ένα 34% των επιχειρήσεων προγραμματίζουν να προσλάβουν ρόλους για την Ανάπτυξη Ταλέντων & Ηγεσίας (έναντι 31% διεθνώς) και την Ανακύκλωση & Διαχείριση Απορριμμάτων (έναντι 37% παγκοσμίως). Το 39% των εργοδοτών στην ελληνική αγορά προσλαμβάνουν ρόλους που προάγουν τον κοινωνικό αντίκτυπο και το 37% για ρόλους που προωθούν θετικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα. Τα αντίστοιχα ποσοστά σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ελαφρώς πιο ανεβασμένα: 41% για ρόλους που προάγουν τον κοινωνικό αντίκτυπο και 43% για ρόλους που συμβάλλουν θετικά στο Περιβάλλον. Το 34% προσλαμβάνουν ρόλους που βελτιώνουν τη διακυβέρνηση του οργανισμού, έναντι 38% σε παγκόσμια κλίμακα με το υπόλοιπο 29% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα να δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν/δεν προσλαμβάνουν/δεν διαθέτουν ESG πρόγραμμα (έναντι 24% για τον παγκόσμιο μέσο όρο).
Ο διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Greece Χαράλαμπος Καζαντζίδης δηλώνει: «Η Βιωσιμότητα θεωρείται διεθνώς εδραιωμένη επιχειρηματική υπόθεση και πλέον αναπόσπαστο τμήμα των στρατηγικών των Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Από την έρευνα του ομίλου ManpowerGroup προκύπτει ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα έχει αρχίσει να προσαρμόζεται σταδιακά στη νέα αυτή στρατηγική και να εστιάζει ιδιαίτερα στον Περιβαλλοντικό και Κοινωνικό Αντίκτυπο των επιχειρήσεων και την Εταιρική Διακυβέρνηση δεδομένου ότι σχεδόν 7 στις 10 (69%) επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν ήδη εντοπίσει και αναπτύξει τη στρατηγική τους ESG έναντι 8 στις 10 (78%) διεθνώς. Η μεγάλη πρόκληση για το μέλλον είναι η αναζήτηση, η εκπαίδευση και τοποθέτηση ταλέντων σε νέες και υπάρχουσες θέσεις που εγγυώνται την ανάπτυξη μιας βιώσιμης στρατηγικής».