Κιρ Στάρμερ: Ποιος είναι ο 61χρονος νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Όταν ο Κιρ Στάρμερ εξελέγη επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας το 2020, αμέσως μετά τη χειρότερη ήττα του κόμματος εδώ και 85 χρόνια, έθεσε ως αποστολή του να κάνει το κόμμα «εκλέξιμο».  Τέσσερα χρόνια αργότερα, και έπειτα από 14 χρόνια κυβερνήσεων υπό την ηγεσία του αντίπαλου Συντηρητικού Κόμματος, ο Στάρμερ είναι ο νέος πρωθυπουργός στην Βρετανία.

Ο 61χρονος έχει αντιμετωπίσει χρόνια κριτική για  έλλειψη χαρίσματος, αλλά η μεθοδική αποστολή του να φέρει τους Εργατικούς ξανά στο επίκεντρο της βρετανικής πολιτικής σκηνής και να διευρύνει την απήχησή τους στους ψηφοφόρους, φαίνεται ότι λειτούργησε. Ο Στάρμερ και οι Εργατικοί κατάφεραν να κεφαλαιοποιήσουν την οικονομική πληγή και το πολιτικό χάος για χρόνια υπό το Συντηρητικό Κόμμα.

Ο καθηγητής Sir John Curtice, πολιτικός αναλυτής και ειδικός σε θέματα εκλογών είπε στο BBC μόλις λίγες μέρες πριν από τις εκλογές ότι «υπήρχαν περισσότερες πιθανότητες να χτυπήσει κεραυνός δύο φορές στο ίδιο μέρος» από το να παραμείνει στην εξουσία ο Ρίσι Σούνακ.

Κιρ Στάρμερ- Βρετανία
Πηγή φωτογραφίας: cbsnews

Ποιος είναι ο Κιρ Στάρμερ

Ο Sir Keir Starmer, πρώην δικηγόρος έχει προβάλει έναν σχεδόν βαρετό μανατζεραλισμό που φαίνεται να έχει γίνει φάρος για μια καλοδεχούμενη επιστροφή στην πολιτική κανονικότητα.

Ο Starmer μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη στο Surrey, λίγο έξω από το Λονδίνο. Η μητέρα του εργαζόταν για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας, και ο πατέρας του ήταν κατασκευαστής εργαλείων.

Η μητέρα του υπέφερε για όλη της τη ζωή από τη νόσο του Still, ένα είδος φλεγμονώδους αρθρίτιδας, και πέθανε μόλις λίγες εβδομάδες αφότου εξελέγη για πρώτη φορά στο βρετανικό κοινοβούλιο το 2015. Ο πατέρας του πέθανε τρία χρόνια αργότερα. Ο Στάρμερ έχει πει ότι η σχέση του με τον πατέρα του ήταν τεταμένη και το ότι δεν του είπε ποτέ «σε αγαπώ και σε σέβομαι» είναι «το μόνο πράγμα για το οποίο μετανιώνω».

Ο Στάρμερ ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειάς του που πήγε στο πανεπιστήμιο και μετά βοήθησε στη διαχείριση ενός αριστερού περιοδικού με το όνομα Socialist Alternatives. Στη συνέχεια έγινε δικηγόρος, έγινε επικεφαλής της εισαγγελίας το 2008, διευθύνοντας την Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος της βρετανικής κυβέρνησης. Έλαβε τον τίτλο του ιππότη το 2014, έναν χρόνο πριν στραφεί στην πολιτική.

Ο Στάρμερ δεν κατάφερε ποτέ να αλλάξει την εικόνα ενός σχετικά βαρετού πολιτικού, σύμφωνα με το cbsnews.

«Αν, τελικά, αυτό είναι το μόνο κομμάτι λάσπης που έχει απομείνει για σφεντόνα, τότε είμαι αρκετά άνετος», είπε στο βρετανικό ITV τον Ιανουάριο. «Αν σε λένε βαρετό, κερδίζεις».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του ως ηγέτης των Εργατικών, ο Στάρμερ προσπάθησε να κάνει το κόμμα του εκλέξιμο. «Μερικές φορές πρέπει να είσαι αδίστακτος για να είσαι καλός ηγέτης», είπε ο Στάρμερ στο Esquire.

Η κίνηση του Στάρμερ προς το Κέντρο έχει επικριθεί από αριστερότερα στελέχη του κόμματός του και άλλους. Εξόργισε πολλούς υποχωρώντας σε πολλές βασικές υποσχέσεις. Έχει επίσης δεχτεί κριτική για την ακραία στροφή των Εργατικών σε μια πράσινη επενδυτική υπόσχεση αξίας άνω των 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και για την αμφισβήτηση των ισραηλινών εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα, παρά το νομικό του υπόβαθρο.

Σε πρόσφατη ομιλία του, ο Στάρμερ είπε ότι είχε ένα μακροπρόθεσμο «μεγάλο, τολμηρό σχέδιο» για την Βρετανία. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «χρειαζόμαστε τα πρώτα βήματα».

Αυτά, σύμφωνα με το BBC, περιλαμβάνουν την καταστολή της φοροαποφυγής, τη μείωση των λιστών αναμονής ασθενών του NHS και την πρόσληψη περισσότερων δασκάλων και αστυνομικών της γειτονιάς. Θέλει επίσης να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένων των καταστροφικών οικονομικών συνεπειών του «Brexit» του Ηνωμένου Βασιλείου. Είπε ότι οι απανωτές προεκλογικές υποσχέσεις του ήταν μια «προκαταβολή».

Είναι παντρεμένος με την Βικτόρια Στάρμεν, επίσης, δικηγόρο με την οποία γνωρίστηκαν στη δουλειά.