Κίνητρα για ψηφιοποίηση συλλογών και αρχείων

Το ποσό των 25 εκατ. ευρώ θα διατεθεί από το ΕΣΠΑ για την ανάδειξη του εθνικού πολιτιστικού αποθέματος, μέσω της δράσης «Δημιουργία, Ανάδειξη και Αξιοποίηση Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθέματος».

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη σχετική δράση - η οποία θα παραμείνει ανοικτή έως τις 26 Μαρτίου 2021 - απευθύνεται τόσο σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου όσο και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και λοιπούς φορείς, όπως μουσεία, δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις, εφορείες και πολιτιστικούς συλλόγους, που διαχειρίζονται συλλογές νεότερου και σύγχρονου πολιτισμού.

Με την επιδότηση που θα δοθεί, στόχος του προγράμματος, είναι η ανάπτυξη, οργάνωση, τεκμηρίωση, διαχείριση και προβολή ψηφιακού περιεχομένου που αφορά πολιτιστικά αγαθά, όπως, ακίνητα και κινητά μνημεία, συλλογές, τεκμήρια, αρχεία και χώρους πολιτισμού, που χρονολογούνται από το έτος 1830 και μετά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 3028/2002 (ΦΕΚ Α 153/28-06-2002), καθώς και η ανάπτυξη και διάθεση σχετικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο κοινό.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, κάθε φορέας - κάτοχος συλλογής ή διαχειριστής μνημείων ιδιαίτερης ιστορικής, καλλιτεχνικής ή επιστημονικής σημασίας που θα συμμετάσχει, θα πρέπει να ψηφιοποιήσει τη συλλογή ή και τα ακίνητα μνημεία που έχει στην κατοχή του με υψηλές προδιαγραφές, να τεκμηριώσει την ψηφιοποιούμενη συλλογή με αυστηρές προδιαγραφές επιστημονικής επάρκειας, να δημιουργήσει δομή ευρετηρίασης, απόθεσης και διάθεσης της ψηφιοποιημένης συλλογής, να δημιουργήσει εικονικό μουσείο μέσω του οποίου θα είναι δυνατή η επίσκεψη του συνόλου του ψηφιοποιηθέντος υλικού ή χώρου.

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, το μνημειακό πολιτιστικό απόθεμα της χώρας παραμένει ψηφιοποιημένο σε περιορισμένο βαθμό. Ταυτόχρονα, η ψηφιοποίηση των μνημειακών συλλογών και μνημείων λαμβάνει κεντρική πολιτιστική σημασία: αφ' ενός η επίσκεψη μουσείων και μνημειακών χώρων έχει επεκταθεί – κι εν μέρει μετατοπιστεί – στον κυβερνοχώρο, αφ' ετέρου η ψηφιοποίηση συλλογών ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας έχει δημιουργήσει νέες δυνατότητες αξιοποίησης και προβολής των σχετικών τεκμηρίων.

Για αυτό και η δράση, αποσκοπεί στην ένταξη ενός σημαντικού όγκου του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας στη νέα αυτή πραγματικότητα.