Κατώτατος μισθός: Η ημερομηνία της ανακοίνωσης και το ποσό της αύξησης
Στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν την προκήρυξη των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2023.
Μετά την προκήρυξη των εκλογών, που θα γίνει είτε στην εισήγηση του υπουργικού συμβουλίου είτε σε ανακοίνωση λίγο αργότερα, το κυβερνών κόμμα θα παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της επόμενης 4ετίας, στο οποίο αναμένεται να ενσωματωθούν οι στόχοι και για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού ώστε ο πληθωρισμός να μην μειώνει την αγοραστική δύναμη.
Πώς θα διαμορφωθεί
Για την περίοδο από την Απρίλιο του 2023 και μετά, ο μεικτός κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 768 ευρώ περίπου αν η κυβέρνηση καταλήξει σε αύξηση της τάξεως του 7,75%, ανάλογη με αυτή που δόθηκε στους συνταξιούχους (το συγκεκριμένο ποσοστό προκύπτει από τον μέσο όρο του πληθωρισμού και της ανάπτυξης του 2022).
Τα 768 ευρώ μεικτά, ανεβάζουν το εργοδοτικό κόστος στα 939,5 ευρώ με τις επιχειρήσεις όμως να έχουν πρόσβαση σε σειρά προγραμμάτων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που μπορούν να «απορροφήσουν» μέρος αυτής της αύξησης.
Από την άλλη, ο εργαζόμενος θα εισπράξει 657,6 ευρώ καθαρά αντί για 614 ευρώ που εισπράττει σήμερα καθώς θα αυξηθούν και οι κρατήσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές (από τα 98,87 στα 106,5 ευρώ) ενώ θα ξεκινήσει και η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος (με ρυθμό 4,06 ευρώ ανά μήνα).
Με νέα αύξηση της τάξεως του 5% το 2024, ο κατώτατος μισθός θα πάει πάνω από τα 800 ευρώ και θα ανεβαίνει στα 880 ευρώ για όποιον έχει έως τρία χρόνια προϋπηρεσία, στα 960 στα για δύο τριετίες και στα 1040 ευρώ για τρεις τριετίες. Αυτό θα συμβεί μόλις η ανεργία πέσει κάτω από το 10% κατά μέσο όρο (σ.σ σήμερα είναι περίπου στο 11,5%).
Τα ποσά που έχουν προτείνει οι φορείς
Τα ποσά που έχει προτείνει κάθε φορέας με τις προϋποθέσεις που θέτουν για να μην επιφέρει συνέπειες η αύξηση αλλά να είναι λειτουργική έχουν ως εξής:
ΓΣΕΕ: Αύξηση στα 826 ευρώ.
Τράπεζα της Ελλάδος: Αύξηση κάτω από το ύψος του πληθωρισμού, που μεταφράζεται σε αύξηση έως 780 ευρώ.
ΚΕΠΕ: Αύξηση στα 760 με 780 ευρώ. Το ΚΕΠΕ είναι ο φορέας που θα συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις και θα κάνει την τελική εισήγηση στο υπουργείο, επομένως έχει μεγαλύτερη βαρύτητα η πρότασή του. Μάλιστα ο φορέας σημειώνει ότι οι αμοιβές άνω των 780 ευρώ χάνουν το αφορολόγητο, άρα σημειώνεται απώλεια στο συνολικό εισόδημα.
ΓΣΕΒΕΕ: Αύξηση 8-10%, που σημαίνει 770 έως 784 ευρώ.
ΕΣΕΕ: Αύξηση 7% – 763 ευρώ.
ΣΕΤΕ: Αύξηση στα 753 ευρώ