ΕΕΚΕ: Η αγωνία των Ελλήνων για το αυξανόμενο κόστος ζωής ξεπερνά κάθε άλλη χώρα αγγίζοντας το ιστορικό 100%
Ανακοίνωση για την «ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης από τη μεριά της Πολιτείας» εξέδωσε η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του Ευρωβαρόμετρου για το φθινόπωρο του 2022.
«Η αγωνία των Ελλήνων για το αυξανόμενο κόστος ζωής ξεπερνά κάθε άλλη χώρα, αλλά και κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας το ιστορικό 100% – ένα ποσοστό που δεν έχει ξανακάνει την εμφάνισή του στα μέχρι τώρα αποτελέσματα» τονίζει η ΕΕΚΕ και συμπληρώνει ότι «είναι δε χαρακτηριστικό ότι η αγωνία αυτή που καταγράφηκε το Φθινόπωρο του 2022, έχει καταλήξει να είναι η καθημερινή πραγματικότητα των καταναλωτών τον Χειμώνα 2022-23 και μάλιστα με ακόμα πιο δυσμενή αποτελέσματα για τα ελληνικά νοικοκυριά».
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το Ευρωβαρόμετρο επιβεβαιώνει μια από τις βασικές διαπιστώσεις της Ένωσης: «το 85% των Ελλήνων δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους τουλάχιστον “ορισμένες φορές” (με το 35% να δυσκολεύεται “τις περισσότερες φορές”) σε σύγκριση με το 39% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, εκ των οποίων μόλις το 9% δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα πάγια έξοδά του “τις περισσότερες φορές”».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, το προεδρείο της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στα γραφεία του κόμματος στις 12:00.
Η ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας
«Δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες τα αποτελέσματα του τακτικού Ευρωβαρόμετρου για το Φθινόπωρο 2022, δηλαδή της τακτικής έρευνας που διεξάγεται πανευρωπαϊκά για μία σειρά επίκαιρων θεμάτων που αφορούν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αποτελέσματα της έρευνας, αναφορικά με την Ελλάδα, είναι αποκαρδιωτικά, συνιστούν δε απόλυτη δικαίωση των συμπερασμάτων των ερευνών της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, σχετικά με την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης από τη μεριά της Πολιτείας και, εν κατακλείδι, της αγωνίας των καταναλωτών για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών τους.
Η αγωνία των Ελλήνων για το αυξανόμενο κόστος ζωής ξεπερνά κάθε άλλη χώρα, αλλά και κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας το ιστορικό 100% – ένα ποσοστό που δεν έχει ξανακάνει την εμφάνισή του στα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η αγωνία αυτή που καταγράφηκε το Φθινόπωρο του 2022, έχει καταλήξει να είναι η καθημερινή πραγματικότητα των καταναλωτών τον Χειμώνα 2022-23 και μάλιστα με ακόμα πιο δυσμενή αποτελέσματα για τα ελληνικά νοικοκυριά.
Το 51% των Ελλήνων δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν “κάποιες δυσκολίες” και το 28% ότι αντιμετωπίζουν “πολλές δυσκολίες” σε αντιδιαστολή με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες σε ποσοστό μόλις 9%.
Μία από τις βασικές διαπιστώσεις της ΕΕΚΕ για όλο το αμέσως προηγούμενο διάστημα, έρχεται να επιβεβαιώσει το Ευρωβαρόμετρο: το 85% των Ελλήνων δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους τουλάχιστον “ορισμένες φορές” (με το 35% να δυσκολεύεται “τις περισσότερες φορές”) σε σύγκριση με το 39% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, εκ των οποίων μόλις το 9% δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα πάγια έξοδά του “τις περισσότερες φορές”. Και όλα αυτά εντός ενός δυσμενούς νομοθετικού πλαισίου, στο οποίο δεν προστατεύεται η κύρια κατοικία, έχουν εκτοξευθεί οι αριθμοί των πλειστηριασμών ακινήτων από κοινού με τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ακόμα και για μικρές οφειλές σε δημόσιο ή εταιρείες παροχής κοινωφελών υπηρεσιών.
Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας κρούει για μία ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι με ημίμετρα, όπως τα διάφορα «pass» ή το «Καλάθι του Νοικοκυριού», για τα οποία με πλήθος διαπιστώσεων έχουμε αποδείξει ότι δεν συμβάλλουν στο παραμικρό στην άμβλυνση των συνεπειών της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, δεν αντιστρέφεται το ζοφερό αυτό καταναλωτικό κλίμα. Απαιτούνται ρηξικέλευθες λύσεις, τις οποίες η ΕΕΚΕ έχει ήδη προτείνει στους αρμόδιους φορείς, ειδάλλως τα επόμενα συμπεράσματα του Ευρωβαρόμετρου θα είναι ακόμα δυσμενέστερα για τη χώρα και τους καταναλωτές».