Γιατί οι γυναίκες είναι καλύτεροι επενδυτές
Υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως οι γυναίκες γίνονται καλύτεροι επενδυτές από τους άντρες κι οι αιτίες γι’ αυτό μπορεί ν’ αποτελούν ένα χρήσιμο μάθημα για όλους αυτούς που αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότηση τους ή που τσαλαβουτάνε στην χρηματιστηριακή αγορά.
Υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως οι γυναίκες γίνονται καλύτεροι επενδυτές από τους άντρες κι οι αιτίες γι’ αυτό μπορεί ν’ αποτελούν ένα χρήσιμο μάθημα για όλους αυτούς που αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότηση τους ή που τσαλαβουτάνε στην χρηματιστηριακή αγορά.
Πολλοί ιδιώτες επενδυτές γράφουν επαγγελματικά για τις επενδύσεις αλλά παραδέχονται πως οι επενδύσεις των γυναικών τους πάνε καλύτερα από τις δικές τους. Άλλοι πάλι που ομολογούν ότι διαχειρίζονται τα χαρτοφυλάκια των γυναικών τους με τον τρόπο που αυτές θα ήθελαν, παραδίδουν τελικά πλήρως τη διαχείριση στις γυναίκες τους με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επίσης, είναι σύνηθες το φαινόμενο άνδρες επενδυτές να χάνουν τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα επειδή επένδυσαν όλα τους τα χρήματα σε μία ριψοκίνδυνη εταιρεία (σε αυτές εντάσσονται ακόμη και τράπεζες όπως πχ η RBS), κάτι που δεν συμβαίνει ή συμβαίνει σπανίως.
Φταίει η τεστοστερόνη!
Σχετικά με το θέμα αυτό έχουν υπάρξει διάφορες μελέτες κι ορισμένες έδειξαν πως η ίδια διαφοροποίηση ανδρών-γυναικών παρατηρείται και ανάμεσα στους επαγγελματίες επενδυτές. Μία έκθεση από το Hedge Fund Research έδειξε πως οι γυναίκες που διαχειρίζονταν hedge fund αύξησαν σε μία δεκαετία κατά 75% περισσότερο τα χρήματα των πελατών τους απ’ ότι οι άντρες ομόλογοι τους διαχειριστές. Φταίει η τεστοστερόνη! Πειράματα με τις επιδράσεις διαφορετικών επιπέδων τεστοστερόνης έδειξαν πως όσο υψηλότερα είναι αυτά, τόσο περισσότερο οι επενδυτικές αποφάσεις βασίζονται στο συναίσθημα και λιγότερο στη λογική. Κι όπως γνωρίζουμε, οι άντρες συνήθως έχουν περισσότερη τεστοστερόνη. Αυτό οδηγεί στη λήψη βιαστικών αποφάσεων που μπορεί να κοστίσουν ακόμη περισσότερο όταν επικρατεί πανικός στις αγορές. Ειδικότερα οδηγεί σε μεγάλα στοιχήματα που βασίζονται ολοένα σε λιγότερη ανάλυση. Οδηγεί στον θερμόαιμο και ανελέητο ανταγωνισμό, στην αγορά ακριβών τίτλων, καθώς και σε συχνότερες αγοραπωλησίες. Τα, δε, κόστη ακριβών αγοραπωλησιών πολύ δύσκολα αντισταθμίζονται.
Πληρώνουν λιγότερες προμήθειες
Έχει καταδειχθεί πως οι άντρες ιδιώτες επενδυτές δαπανούν ετησίως μία ποσοστιαία μονάδα σε πρόσθετα επενδυτικά κόστη συγκριτικά με τις γυναίκες. Αυτό σημαίνει πως οι επενδύσεις των αντρών διαχειριστών πρέπει να αυξηθούν περίπου 1/3 περισσότερο από τις επενδύσεις των γυναικών σε διάρκεια 30 ετών απλά και μόνο για να έχουν την ίδια απόδοση με αυτές. Οι περισσότεροι άντρες δεν μπορούν να πετύχουν παρόμοια αποτελέσματα παρά την αυτοπεποίθηση και την ευφυϊα τους. Οι γυναίκες είναι της νοοτροπίας «κάλλιο πέντε και στο χέρι…» και κάνουν πιο συντηρητικές και βαρετές επενδύσεις από τους άντρες που ακολουθούν πιο περιπετειώδη επενδυτικά μονοπάτια κυνηγώντας την μεγάλη ιδέα και το όνειρο του πλουτισμού. Το γεγονός ότι οι γυναίκες επενδύουν σταθερά και πιο συντηρητικά αγνοώντας την ευφορία και τις ανησυχίες των αγορών (ειδικά αυτών που προκαλούν οι ειδικοί σχολιαστές ειδήσεων και αναλυτές) με συνέπεια να αποφεύγουν την απληστία και τον πανικό που συνήθως μας κάνουν να αγοράζουμε ακριβά και να πουλάμε φθηνά, οφείλεται και σε κοινωνικούς λόγους. Γιατί είναι αλήθεια πως οι άντρες, αντίθετα με τις γυναίκες, διαπαιδαγωγούνται με μία ψυχολογία πιο εξωστρεφή κι επιθετική κι είναι πιο δεκτικοί στην ανάληψη κινδύνων.
Προτιμούν τους δείκτες
Εκτός από την κανονικότητα που χαρακτηρίζει την επενδυτική συμπεριφορά των γυναικών, ένας άλλος λόγος που αυξάνει τις αποδόσεις τους είναι η προτίμηση τους για μετοχές μεγάλων εταιρειών ή δεικτών μετοχών (index trackers ή αλλιώς ETFs) με συνέπεια να μειώνεται έτσι το κόστος και ο κίνδυνος της επένδυσής τους. Γιατί η επένδυση σε μεγάλες εταιρείες αντί σε μικρές είναι φθηνότερη λόγω του μικρότερου spread (δηλ. της διαφοράς μεταξύ τιμής αγοράς και πώλησης την ίδια στιγμή) ενώ η αβεβαιότητα και η διακύμανση της τιμής είναι επίσης μικρότερη ενώ είναι μεγαλύτερα τα μερίσματα. Κι όλα αυτά πριν ακόμη αφαιρεθεί η αμοιβή του χρηματομεσίτη για τις αγοραπωλησίες. Επίσης η επένδυση σε δείκτες μετοχών είναι φθηνότερη και πιο σίγουρη επιλογή γιατί σε γλυτώνει από το βάρος της μελέτης κι επιλογής της σωστής μετοχής. Μακροχρονίως έχει αποδειχθεί πως η επένδυση σε δείκτες μετοχών αποδίδει περισσότερο από οποιαδήποτε επένδυση μεμονωμένης μετοχής ακόμα κι αν την επιλογή κάνουν επαγγελματίες fund managers.
O Warren Buffet σκέφτεται "θηλυκά"
Σημειώνουμε πως για τον πιο επιτυχημένο επενδυτή του κόσμου, τον Warren Buffett, συχνά λέγεται πως επενδύει σαν να έχει γυναικείο μυαλό. Κι αυτό γιατί αγοράζει μεγάλες εταιρείες πολύ προσεκτικά, πολύ αργά και μετά τις κρατά επί μακρόν ώστε να διατηρεί χαμηλά τα κόστη του. Ο ίδιος μάλιστα συστήνει στον πολύ κόσμο να επενδύει σε δείκτες μετοχών προκειμένου να αποφευχθεί ο παραλογισμός και τα υψηλά κόστη των χρηματομεσιτών (δηλαδή εκείνων που αγοράζουν και πωλούν μετοχές, των χρηματιστών).