Για ποιους εργαζόμενους θα απαιτούνται δύο τεστ την εβδομάδα
Σειρά νέων μέτρων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με φόντο την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως σε έξι τουριστικές περιοχές.
Ειδικότερα, αφού αναφέρθηκε στο νέο επιδημιολογικό χάρτη, τόνισε ότι στην Μύκονο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μια εβδομάδα, στο Ηράκλειο έχει τριπλασιαστεί, στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί, ενώ μεγάλη αύξηση εντοπίζεται επίσης σε Ίο, Σαντορίνη και Πάρο.
Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις στις έξι παραπάνω περιοχές από το προσεχές Σάββατο θα πρέπει να κάνουν από ένα self και από ένα rapid τεστ την εβδομάδα με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Το ίδιο θα ισχύει και σε μη εμβολιασμένους εργαζομένους σε επιβατικά πλοίο και κρουαζιερόπλοια.
«Δεν έχει έρθει ακόμα το τέλος της πανδημίας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι υπάρχει αύξηση στα κρούσματα σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες.
Μεγάλη διασπορά στην κοινότητα
Για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα το τελευταίο διάστημα, έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Τόνισε ότι «πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων», για να σημειώνει ότι η διάμεση ηλικία βρίσκεται στα 26 χρόνια. Πρόσθεσε ότι το 80% των κρουσμάτων αφορά σε άτομα μικρότερα των 39 ετών, για να υπογραμμίσει ότι υπάρχουν πλέον «σημάδια σημαντικής διασποράς σε όλη την κοινωνία».
Η κ. Παπαευαγγέλου συμπλήρωσε ότι «παρόλο που τα νέα κρούσματα αφορούν σε νέους ανθρώπους με έκθεση σε κοινωνικές εκδηλώσεις, είναι πλέον εμφανής η διασπορά παντού. Η ιχνηλάτηση δείχνει ότι οι νέοι που επιστρέφουν μετά τις διακοπές μεταφέρουν την λοίμωξη στο οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον».
Η ίδια επισήμανε ότι υπάρχει «αύξηση των ορφανών κρουσμάτων» και πως προκύπτουν περιπτώσεις ασθενών που δεν μπορούν να εντοπίσουν ποιος τους κόλλησε.
Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι δεν βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 65 ετών, ωστόσο εντοπίζεται αύξηση σε ενήλικες ηλικίας 50-55 ετών.
Ο δείκτης θετικότητας στην επικράτεια ανέρχεται στο 3,5%.
«Ο ιός είναι πανέξυπνος, κάνει ό,τι μπορεί για να ξεφεύγει», είπε και σημείωσε ότι η Μετάλλαξη Δέλτα συνέδραμε στην εκτίναξη των κρουσμάτων, όπως και η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων.
Επίσης, όπως είπε, η επιτροπή προχώρησε σε εισήγηση για διεξαγωγή rapid τεστ κατά την επιστροφή από τα νησιά.
Η κ. Παπαευαγγέλου κατέληξε με το εξής μήνυμα: «Πρέπει να αυξήσουμε δραστικά την εμβολιαστική κάλυψη, επείγει ο άμεσος εμβολιασμός όλων των συμπολιτών μας άνω των 50 ετών», ενώ κάλεσε και τους νέους να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές.
Κρούσματα
Σε 2.794 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Επίσης, ανακοινώθηκαν 6 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 132 ασθενείς. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 81.284 τεστ (PCR και rapid), με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 3,4% (4,04% χθες).
Με μετάλλαξη Δέλτα το 50% των νέων κρουσμάτων
Ταχύτερα από τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων επιστημόνων φαίνεται πως διασπείρεται η μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δημήτριο Θάνο, να τονίζει πως το στέλεχος της εν λόγω παραλλαγής αντιστοιχεί περίπου στο 50% των νέων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στην Ελλάδα.
Μιλώντας στο kathimerini.gr o κ. Θάνος επεσήμανε πως η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στην κοινότητα είναι πολύ μεγάλη, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έως και σήμερα το πρωί.
Στα 32 έτη ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων ασθενών
«Η Μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική και πλέον έχουμε πολλές εισαγωγές. Μετατρέψαμε και πάλι κλινικές που είχαμε αποχαρακτηρίσει ξανά σε κλινικές covid», τόνισε η Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «η εικόνα από τους θαλάμους νοσηλείας είναι ότι κάποιοι από τους νοσηλευόμενους θα χρειαστούν ΜΕΘ. Στις εισαγωγές υπάρχει μεγάλος αριθμός νέων που κάποιοι από αυτούς θα χρειαστούν ΜΕΘ αλλά σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με ηλικιωμένους, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών έχει πέσει στα 30-32 έτη».
«Μπορούμε εύκολα να φτάσουμε τα 6.400 κρούσματα»
Σε δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας αν οι πολίτες δεν σπεύσουν να εμβολιαστούν, προχώρησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι «αν δεν πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί, μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα φτάσουμε τις 6.400 κρούσματα».