Για ποιους ασφαλισμένους ανεβαίνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από 2 έως 5 χρόνια
Περισσότερα ένσημα και μεγαλύτερα όρια ηλικίας καθιερώνει το "νέο μνημόνιο" για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων. Δείτε με παραδείγματα ποιοι θίγονται από τις αλλαγές αλλά και ποιοι εξαιρούνται.
Νέοι όροι συνταξιοδότησης θα ισχύσουν από την πρώτη του νέου χρόνου, καθώς καταργούνται πολλά «κεκτημένα» ακόμα και για ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά, αλλά και εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Από την «λαίλαπα» γλιτώνουν μόνο όσοι συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις μέχρι το τέλος του 2012.
Υπολογίζεται ότι από τις ρυθμίσεις θα θιγούν περί τους 100.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι θα δουν το διάστημα μέχρι τη συνταξιοδότησή τους να μεγαλώνει από δύο έως και κατά πέντε χρόνια, αλλά και τον αριθμό των αναγκαίων ενσήμων να αυξάνει.
Οι πιο χαμένες είναι οι μητέρες ανήλικων τέκνων, για τις οποίες ο χρόνος συνταξιοδότησης μπορεί να αυξηθεί έως και κατά πέντε χρόνια. Για να πάρει την κατώτατη σύνταξη μια εργαζόμενη που είχε ασφαλιστεί στο ΙΚΑ πριν το 1993 θα πρέπει να έχει 15 χρόνια δουλειάς (4.500 ένσημα) και να περιμένει μέχρι την ηλικία των 67 ετών, αντί για τα 62 έτη που είναι το όριο σήμερα για την περίπτωση αυτή.
Από τις νέες ρυθμίσεις θα εξαιρεθούν όσοι θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του έτους, με βάση τα όσα ίσχυαν πριν τις αλλαγές που έρχονται με το νέο μνημόνιο. Εφόσον μέχρι το τέλος του έτους συμπληρώνουν τα απαραίτητα ένσημα θα κατοχυρώνουν το δικαίωμα και θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όταν συμπληρώσουν και το όριο ηλικίας.
Τη μικρότερη «ζημιά» από τις νέες ρυθμίσεις παθαίνουν όσοι έχουν δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν στα 62 έτη, οι οποίοι θα δουν τα απαραίτητα χρόνια ασφάλισης να αυξάνονται σε 40 (12.000 ένσημα) από 37 που ήταν με το προηγούμενο καθεστώς.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για παράδειγμα, που χρειάζονταν 37 χρόνια ασφάλισης και είχαν ως όριο ηλικίας τα 60 έτη, μετά τις αλλαγές θα απαιτούνται τουλάχιστον 40 χρόνια ασφάλισης και το όριο ηλικίας θα ανέβει στα 62.
Οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, που ξεκίνησαν να δουλεύουν πριν το 1993, μέχρι σήμερα χρειάζονται 11.100 ένσημα (37 χρόνια) για να βγουν στη σύνταξη στην ηλικία των 59 ετών. Με το νέο σύστημα θα χρειάζονται 40 χρόνια δουλειάς και το όριο ηλικίας θα ανέβει στα 62.
Οι εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα μπορούσαν να συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη στην ηλικία των 56,5 ετών, εφόσον είχαν 35 χρόνια ασφάλισης (10.500 ένσημα). Στο εξής το όριο ηλικίας ανεβαίνει στα 60 χρόνια και 9 μήνες. Για μειωμένη σύνταξη, το προηγούμενο όριο των 54,5 ετών θα ανέβει στα 58 χρόνια και 9 μήνες.