Γαλλία: Για πρώτη φορά στην ιστορία δανείζεται πιο ακριβά από την Ελλάδα

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του γαλλικού δημοσίου βρέθηκε σήμερα να ξεπερνά την αντίστοιχη του ελληνικού τίτλου, με το Bloomberg να σχολιάζει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης δείχνει πλέον να βρίσκεται στην ίδια θέση με μία χώρα που είχε βρεθεί στην καρδιά της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, το επιτόκιο των 10ετών γαλλικών τραπεζογραμματίων, που παραδοσιακά θεωρούνται από τα ασφαλέστερα στην ευρωζώνη με αξιολόγηση AA- από την S&P Global Ratings, βρέθηκε να ανεβαίνει σήμερα το πρωί στο 3,03%.

Στα ίδια επίπεδα δηλαδή με των ελληνικών ομολόγων, τα οποία μόλις πέρυσι εξακολουθούσαν να βρίσκονται στην κατηγορία “junk” μεγάλων οίκων αξιολόγησης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία η Γαλλία δανείζεται πιο ακριβά από την Ελλάδα

Πλέον μάλιστα, λίγο μετά τις 11 π.μ. το γαλλικό 10ετές βλέπει την απόδοσή του να υποχωρεί στο 2,992% αλλά του αντίστοιχου ελληνικού κινείται ακόμα χαμηλότερα, στο 2,989%, σύμφωνα με το investing.com.

Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης η απόδοση του 10ετούς τίτλου της χώρας το 2012 είχε φτάσει να ξεπερνά κατά περισσότερο από 30 ποσοστιαίες μονάδες (+30%) εκείνη του γαλλικού χρέους. Έκτοτε η αξία των ελληνικών ομολόγων ακολουθεί σταθερά ανοδική τροχιά (συνεπώς μειώνεται η απόδοσή τους) καθώς αρχικά η χώρα ανέκαμπτε από την κρίση και τελικά πέρυσι επανήλθε σε αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας.

Σχετικά με την Γαλλία, οι ανησυχίες εντάθηκαν αφότου ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε την Τρίτη ότι η οικονομία της χώρας θα βρεθεί αντιμέτωπη με “χρηματοπιστωτική καταιγίδα” αν δεν υπερψηφιστεί ο προϋπολογισμός που φέρνει η κυβέρνηση μειοψηφίας του, ο οποίος περιλαμβάνει περικοπές 60 δισ. ευρώ για να περιοριστεί το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6,1% του ΑΕΠ της χώρας.

Ακόμα παραπάνω δε, ο Μπαρνιέ απείλησε χτες να περάσει τον προϋπολογισμό χωρίς ψηφοφορία από το κοινοβούλιο, κάνοντας χρήση μίας ειδική συνταγματικής ρήτρας που ανοίγει όμως το δρόμο για πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, η οποία δεν έχει την πλειοψηφία και σχηματίστηκε με τη συναίνεση (διά της αποχής) του ακροδεξιού Μετώπου της Μαρί Λεπέν.

Παράλληλα, η οικονομική κατάσταση της Γαλλίας αναμένεται να μπει στο “μικροσκόπιο” της S&P Global Ratings την Παρασκευή, η οποία ανακοινώνει την τακτική της αξιολόγηση για τη χώρα, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει τον επόμενο καταλύτη για τις κινήσεις στις αγορές, την ώρα που τόσο η Fitch Ratings όσο και η Moody’s τον περασμένο μήνα υποβάθμισαν και οι δύο το outlook της χώρας σε αρνητικό.

Γενικότερα, η γαλλική κυβέρνηση έχει δει το κόστος δανεισμού της να αυξάνεται έντονα αφότου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο. Το λεγόμενο spread, η απόκλιση δηλαδή της απόδοσης από εκείνη (των θεωρούμενων πλέον ασφαλών τίτλων) των γερμανικών, έχει αυξηθεί εντός του 2024 από τις 33 μονάδες βάσης έως τις 90 μ.β. χτες Τετάρτη, στο υψηλότερο επίπεδο όπου έχει βρεθεί από το 2012.

Το Bloomberg διευκρινίζει βέβαια ότι η σύγκριση των γαλλικών τίτλων με των ελληνικών δεν έχει ουσιαστική βάση, καθώς τα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα για ποσά έως 80 δισ. ευρώ ενώ τα γαλλικά ξεπερνούν το 1,8 τρισεκατομμύριο.

Αλλά ακόμα και έτσι όμως, προσθέτει το δημοσίευμα, το γεγονός ότι οι αποδόσεις της Γαλλίας συμβαδίζουν πλέον ή ξεπερνούν εκείνες τριών από τα τέσσερα κάποτε λεγόμενα PIGS (Portugal, Italy, Greece and Spain – Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) συνιστά ένα σημαντικό πλήγμα σε συμβολικό επίπεδο για τον πρόεδρο Μακρόν.