Fuel Pass 2: Ανοιχτή από σήμερα για όλα τα ΑΦΜ η πλατφόρμα
Από σήμερα, Τετάρτη 3 Αυγούστου, θα μπορούν όλοι οι δικαιούχοι του επιδόματος βενζίνης (Fuel Pass), ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του ΑΦΜ των φυσικών προσώπων, να υποβάλουν αίτηση.
Βάσει του αρχικού σχεδιασμού,η πλατφόρμα στο gov.gr/vouchers, αναμενόταν να ανοίξει για όλα τα φυσικά πρόσωπα από αύριο, Πέμπτη 4 Αυγούστου, ωστόσο, η διαδικασία επισπεύθηκε. Ήδη, η πλατφόρμα είναι ανοιχτή για τα ΑΦΜ με λήγοντα αριθμό από το 1 έως το 7 και περισσότεροι από 1 εκατ. οδηγοί έχουν ήδη κάνει την αίτήσή τους, ενώ σήμερα το απόγευμα το Fuel Pass 2 θα ανοίξει και για όσους έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 8,9 και 0.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ήδη υποβάλλει την φορολογική τους δήλωση, πριν την προχωρήσουν στην υποβολή της αίτησης, αφού λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2021.
H επιδότηση είναι κλιμακούμενη από 45 έως 100 ευρώ και θα την εισπράξουν περίπου 3,1 εκατομμύρια φορολογούμενοι για ποσότητα 180 λίτρων αμόλυβδης βενζίνης ή πετρελαίου κίνησης, που θα έχει καταναλώσει έκαστος κατά την τρίμηνη περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2022.
Οι περισσότεροι από 3 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων έχουν περιθώριο έως τις 29 Αυγούστου για να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Fuel Pass 2.
Δικαιούχοι είναι κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για τον/την σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης και επιπλέον κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του νοικοκυριού (και έως του ποσού των 45.000 ευρώ (κατ’άνώτατον όριο) δύναται να αιτείται τη χορήγηση σε αυτό οικονομικής ενίσχυσης προς τον σκοπό συμβολής στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2022.
Ύψος ενίσχυσης
Η ενίσχυση αφορά το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2022 και ανέρχεται σε:
(α) 100 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε 85 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
(β) 80 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ανωτέρω ποσό μειώνεται σε 65 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
(γ) 70 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό μειώνεται σε 55 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
(δ) 60 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ανωτέρω ποσό μειώνεται στα 45 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
Κάθε όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει επί του οχήματος και της μοτοσυκλέτας – μοτοποδηλάτου πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα, μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.
Διαδικασία υποβολής αίτησης
Η είσοδος του φυσικού προσώπου- δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet), στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr και θα επαναχρησιμοποιήσει τις υπάρχουσες υπηρεσίες του Προγράμματος FuelPass,.
Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Επίσης, συμπληρώνει και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του.
Για τον σκοπό της επαλήθευσης των προϋποθέσεων, το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής αντλεί πληροφορίες για το όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο και τον ιδιοκτήτη του με την χρήση των εξής διαδικτυακών υπηρεσιών:
α) Στοιχεία οχήματος και προφίλ κατόχου από την Α.Α.Δ.Ε.,
β) Στοιχεία Τελών Κυκλοφορίας από την Α.Α.Δ.Ε.,
γ) Εύρεση ασφάλισης οχημάτων (Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης),
δ) Στοιχεία εισοδήματος και κατοικίας για την επιδότηση καυσίμων από την Α.Α.Δ.Ε, για τον έλεγχο ιδιοκτησίας ιδιωτικής χρήσης οχήματος, μοτοσικλέτας- μοτοποδηλάτου, ασφάλισης, πληρωμής τελών κυκλοφορίας και τον έλεγχο του δηλωθέντος οικογενειακού εισοδήματος,
ε) Πληροφορίες μοτοποδηλάτων της Ελληνικής Αστυνομίας..
Το ποσό πιστώνεται στον δικαιούχο
· είτε α) σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό,
· είτε β) σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του.
Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.
Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.10.2022, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει.
Η χρήση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας πραγματοποιείται μέσω συσκευής, η οποία υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (Web/Virtual POS). Άρα την χάνει όποιος ζητήσει να πιστωθεί το ποσό σε άυλη ψηφιακή κάρτα, αν δεν έχει κατάλληλη συσκευή για να την εξαργυρώσει, η οποία να υποστηρίζει ανέπαφες εξ αποστάσεως πληρωμές (NFC).
Ταϊβάν: Παγκόσμια ανησυχία για επικίνδυνη κλιμάκωση, ασκήσεις με πραγματικά πυρά από την Κίνα
Πόση εκρηκτική ύλη κρύβει η Ταϊβάν;
Πηγή: politicus.gr