Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα πάρουν επιστροφή φόρου - Τι ισχύει για τα μπλοκάκια (Παραδείγματα)
Η πλατφόρμα για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων είναι πλέον ενεργή και σχεδόν 2 εκατ. μισθωτοί και επαγγελματίες, υπολογίζεται πως θα σπεύσουν από τις πρώτες κιόλας μέρες να καταθέσουν τις δηλώσεις τους για να «καρπωθούν» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα… επιστροφές φόρου! Σχεδόν 1 στους 4 υπόχρεους υπολογίζεται πως θα λάβουν πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα και θα εισπράξουν από την εφορία ποσά που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τα 1.930 ευρώ.
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται να δηλώσουν τα εισοδήματά τους για το 2020, μια χρονιά που «σημάδεψε» η πανδημία και η οποία ανέτρεψε τα δεδομένα όσον αφορά στους φόρους που αναλογούν σε κάθε πολίτη.
Ποιοι θα πάρουν επιστροφές φόρου
Και αυτό γιατί περίπου 2 εκατ. πολίτες αναγκάστηκαν να επιβιώσουν το περασμένο έτος με … χρήματα του κράτους: Πρόκειται για εκείνους που εισέπρατταν στο μεγαλύτερο μέρος του 2020 είτε αποζημίωση 534 και 800 ευρώ ή αποζημίωση «κουρεμένου» ενοικίου, είτε «συμπλήρωμα μισθού» λόγω του Προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ή Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Αυτά τα ποσά σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο, εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Με άλλα λόγια δεν «μετράνε» στον υπολογισμό του φόρου.
Έτσι, υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι για πολλούς μήνες αναγκάστηκαν να ζήσουν με 534 ευρώ θα ανακαλύψουν, από την στιγμή που οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητες και σε συνδυασμό με τις κρατήσεις που τους έγιναν στους μισθούς το α’ τρίμηνο του 2020 ή τις περιόδους που εργάστηκαν στο μεσοδιάστημα αναστολών, ότι φέτος θα έχουν επιστροφή φόρου.
Παράδειγμα για ιδιωτικό υπάλληλο
Για παράδειγμα, ιδιωτικός υπάλληλος με μηνιαίο φορολογητέο μισθό 1.250 ευρώ εργάσθηκε τους 6 από τους 12 μήνες του 2020, ενώ τους υπόλοιπους 6 μήνες η σύμβαση εργασίας του είχε τεθεί σε αναστολή. Τους μήνες που εργάστηκε, οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης υπολογίστηκαν με αναγωγή των μηνιαίων αποδοχών του σε ετήσιες πολλαπλασιαζόμενες μάλιστα με τον αριθμό 14!
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εξάμηνο του 2020 που απασχολήθηκε κανονικά να παρακρατηθεί από τις αποδοχές του φόρος εισοδήματος 1.013,14 ευρώ και εισφορά αλληλεγγύης 69,14 ευρώ, δηλαδή συνολικά 1.134,14 ευρώ. Τα ποσά αυτά προέκυψαν επειδή σε κάθε έναν από τους μήνες που εργάστηκε, ο υπολογισμός των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης γινόταν με αναγωγή του μηνιαίου μισθού των 1.250 ευρώ σε ετήσιο εισόδημα 17.500 ευρώ.
Όμως, τελικά ο συγκεκριμένος ιδιωτικός υπάλληλος, επειδή δεν δούλεψε για 6 μήνες, δεν έλαβε τελικά 17.500 ευρώ, αλλά μόνο 10.500 ευρώ, στα οποία αναλογεί φόρος εισοδήματος μόλις 233 ευρώ και εισφορά αλληλεγγύης 0 ευρώ, λόγω του ότι το εισόδημά του υποχώρησε κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που ισχύει στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Έτσι, ο εργαζόμενος αυτός δικαιούται να πάρει πίσω ως επιστροφή φόρου το επιπλέον ποσό φόρου εισοδήματος και ολόκληρο το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που του παρακρατήθηκε από τις αποδοχές του: Η διαφορά αυτή, η οποία θα πρέπει να του καταβληθεί φέτος ως επιστροφή φόρου, ανέρχεται σε 849,28 ευρώ (1.134,14 ευρώ μείον 233 ευρώ).
Πόσα θα επιστραφούν στα «μπλοκάκια»
Επιστροφή φόρου, αλλά για …άλλους λόγους που δεν έχουν να κάνουν με την πανδημία, θα δουν και όσοι αμείβονται με «μπλοκάκια»: Αυτό θα συμβεί λόγω της εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας και κυρίως από τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος αλλά και από το γεγονός ότι η παρακράτηση του φόρου σε απασχολούμενους με «μπλοκάκια», έγινε την περασμένη χρονιά, με 20% επί του ποσού που αναγράφονταν στο τιμολόγιο. Υπολογίζεται πως όσοι έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ θα λάβουν επιστροφή φόρου ενώ αν δικαιούνται και το αφορολόγητο των μισθωτών τότε το ποσό της επιστροφής φουσκώνει ακόμη περισσότερο.
Ας δούμε όμως ένα παράδειγμα: Εργαζόμενος που είχε εισπράξει με μπλοκάκι ποσό 10.000 ευρώ μέσα στο 2020 διαπίστωσε πως του παρακρατήθηκε φόρος 2.000 ευρώ (με συντελεστή 20%). Κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης στο εισόδημα των 10.000 ευρώ θα επιβληθεί φόρος με συντελεστή 9% δηλαδή επιβαρύνεται με 900 ευρώ. Επειδή όμως του έγινε παρακράτηση φόρου ύψους 2.000 ευρώ η Εφορία θα του επιστρέψει 1.100 ευρώ.
Τι θα γίνει με τους εισοδηματίες
Αλλά και όσοι εισπράττουν ενοίκια θα δουν τους φόρους τους να περιορίζονται ακόμη και στο… μισό: Λόγω της μείωσης των φορολογητέων εισοδημάτων τους, εξαιτίας των «κουρεμένων» ενοικίων που αναγκαστικά εισέπραξαν, αλλά και λόγω της μη επιβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τα ποσά των φόρων που θα κληθούν να καταβάλουν θα είναι μειωμένα έως και 49%.
Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης, ο οποίος το 2019 εισέπραττε κάθε μήνα ενοίκιο 2.000 ευρώ από επιχειρηματία μισθωτή, δήλωσε πέρυσι στην εφορία συνολικό ετήσιο εισόδημα από ενοίκια 24.000 ευρώ και πλήρωσε φόρο εισοδήματος 6.000 ευρώ και ειδική εισφορά αλληλεγγύης 376 ευρώ. Κατέβαλλε δηλαδή συνολικά 6.376 ευρώ. Το 2020 ο ίδιος ιδιοκτήτης υποχρεώθηκε να εισπράξει μειωμένα κατά 40% τα ενοίκια 8 μηνών εκ του συνόλου των 12 μηνών του έτους, με αποτέλεσμα το ετήσιο εισόδημά του, το οποίο οφείλει φέτος να δηλώσει στην εφορία, να είναι μειωμένο κατά 6.400 ευρώ και να έχει περιοριστεί στις 17.600 ευρώ. Για το εισόδημα του 2020 θα απαλλαγεί από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τελικά θα κληθεί να πληρώσει μόνο φόρο εισοδήματος ύψους 3.760 ευρώ. Άρα τα ποσά που θα δώσει στην Εφορία θα είναι μειωμένα κατά 2.616 ευρώ!
Πώς θα εξοφληθεί φέτος ο φόρος
Για όσους προκύψει φόρος λοιπόν θα πρέπει να γνωρίζουν πως αυτός θα εξοφληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις: Οι φορολογούμενοι που θα καταθέσουν τη δήλωσή τους έως το τέλος Ιουλίου, φέτος, όπως και πέρυσι θα πληρώσουν το φόρο εισοδήματος σε 8 δόσεις, από Ιούλιο έως και Φεβρουάριο. Όσοι επιλέξουν όμως να υποβάλουν τη δήλωση έως το τέλος Αυγούστου, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή την πρώτη δόση. Δηλαδή, θα πρέπει να καταβάλουν έως την 31η Αυγούστου, τη δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου και στη συνέχεια να αποπληρώνουν κανονικά τις υπόλοιπες μηνιαίες δόσεις.