Ευ. Μυτιληναίος: Το 2030 θα παράγουμε «πράσινο» αλουμίνιο
Σε πρασίνισμα των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων προχωρά η Mytilineos προχωρώντας στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της για μείωση των εκπομπών αερίων πάνω από 75% το 2030 και για μηδενικές εκπομπές το 2050.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Ευάγγελος Mυτιληναίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην Dana Parkins και στο Bloomberg κατά τη διάρκεια του 1ου Διαδικτυακού Συνεδρίου της εταιρίας με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά καθώς και τα κριτήρια Διακυβέρνησης (ESG), ανήγγειλε την παραγωγή αλουμινίου το 2030 αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: «Το 2030 θα παράγουμε πράσινο αλουμίνιο» είπε χαρακτηριστικά θέτοντας επίσης ως στόχο και την αντικατάσταση σε 10 με 15 χρόνια του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας η εταιρία με ΑΠΕ. Ο ίδιος περιγράφοντας αναλυτικά τους στόχους της εταιρίας ανά τομέα είπε ότι ο Τομέας Βιώσιμων Έργων θα ελαχιστοποιήσει το ανθρακικό αποτύπωμα σε πέντε χρόνια, ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου θα χρειαστεί 15 χρόνια.
Ο Ευάγγελος Mυτιληναίος έκανε επίσης γνωστό ότι σε τρία χρόνια η εισηγμένη θα έχει ισορροπημένο ενεργειακό μείγμα με 2.000 MW σε φυσικό αέριο και 2.000 MW σε ΑΠΕ.
Θύμισε δε την τελευταία ανακοίνωση της εταιρίας για την εξαγορά του μεγάλου χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ ισχύος 1,48 GW. Οι αλλαγές αυτές σε συνδυασμό με την ουδετερότητα στις εκπομπές αερίων που επιδιώκει η εισηγμένη, σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι αποδοτική και για τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας αφού οι ΑΠΕ είναι φθηνότερες σε σχέση με το φυσικό αέριο και άρα θα πετύχει σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της.
Κατά τον επικεφαλής της εισηγμένης «οι δεσμεύσεις μας για την τήρηση των ESG είναι ηθικές και είμαστε υπόλογοι έναντι των μετόχων μας. Οι μέτοχοι και η κοινωνία πιέζουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ιδίως μετά την εκδήλωση της πανδημίας. Για το λόγο αυτό κι εμείς αποφασίσαμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή».
Ο κ. Mυτιληναίος απαντώντας σε ερώτηση για το αν το κέρδος των εταιριών επηρεάζεται από τις προσαρμογές στις απαιτήσεις για αειφορία απάντησε ότι «δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στις πολιτικές για την προστασία του κλίματος και το κέρδος. Υπάρχουν πολιτικές που μπορούν να εφαρμόσουν οι επιχειρήσεις αξιοποιώντας την τεχνολογία, τις καινοτόμες ιδέες και τα λαμπρά μυαλά και να συνδυάσουν και την επίτευξη κέρδους».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος σημείωσε επίσης ότι στις προσπάθειες για την προσαρμογή στις απαιτήσεις για το κλίμα θα διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών έντασης και των θέσεων εργασίας».