ESG: Αλλάζει το παιχνίδι για επιχειρήσεις και τράπεζες
Σημαντική βαρύτητα δίνεται πλέον από τις τράπεζες στα κριτήρια ESG που αφορούν σε περιβαλλοντικά ζητήματα, κοινωνικά ζητήματα αλλά και στην εταιρική διακυβέρνηση με τον επιχειρηματικό τομέα να στοχεύει μέσω αυτών κυρίως στην βιωσιμότητα και στην χρηματοδότηση.
Οι αλλαγές που φέρνουν τα κριτήρια για τον τραπεζικό και των επιχειρηματικό κόσμο, βρέθηκαν στο επίκεντρο χθεσινής συζήτησης, στο πλαίσιο του συνεδρίου Credit Risk Management για τις επιπτώσεις των παραμέτρων ESG στον πιστωτικό κίνδυνο και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Sustainable Finance: The Role of Banks in Implementing Green Credit Criteria», οι συμμετέχοντες στάθηκαν ιδιαίτερα στον ρόλο της αξιολόγησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες βάσει των κριτηρίων ESG, αλλά και στην ανάγκη αντίληψης εκ μέρους των επιχειρήσεων, των κινδύνων που υπάρχουν λόγω της μετάβασης στο πλαίσιο κριτηρίων ESG.
O Εκτελεστικός Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων της Τράπεζας Κύπρου, Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε ότι τα κριτήρια ESG αφορούν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας σε μεσοπρόθεσμο, βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Μιλώντας για το κάθε μέρος των κριτηρίων ξεχωριστά, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο περιβαλλοντικό ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, που αποτελεί άμεση απειλή λέγοντας ότι είναι υπαρκτό το πρόβλημα και πως οι διεθνείς οργανισμοί ήδη αντιλαμβάνονται πολύ καλά τα προβλήματα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα.
Παρατήρησε την ίδια ώρα, ότι οι ευρωπαίοι νομοθέτες είναι μπροστά σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ σε σχέση με το πώς επηρεάζονται οι τράπεζες ανέφερε ότι υπάρχει ευθυγράμμιση και διαφοροποίηση των εργασιών, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κάθε παράμετρο των κριτηρίων ESG.
Ειδικότερα, στάθηκε στις τεράστιες αλλαγές στο κομμάτι της εταιρικής διακυβέρνησης μετά το 2013 λόγω του πλαισίου στο οποίο υπάγονται οι τράπεζες.
Σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις επηρεάζονται με πολλούς τρόπους από τα κριτήρια και προχωρούν όπως και οι τράπεζες στη διαφοροποίηση εργασιών τους.
Οι επενδύσεις στις επιχειρήσεις για δράσεις ESG είναι αναγκαίες υπέδειξε και μίλησε για τις δράσεις που λαμβάνουν οι τράπεζες για τις επιχειρήσεις, με στόχο να αντιληφθούν τους κινδύνους που υπάρχουν και να μπορούν να τους χειριστούν, αλλά και για τη χρηματοδότηση του κόστους της μετάβασης.
Σε σχέση με την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου, ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στην κοινή πλατφόρμα, η οποία εξυπηρετεί τους πελάτες των τραπεζών για την εξαγωγή βαθμολογίας επιχειρήσεων προς αξιολόγηση του πιστωτικού τους κινδύνου. Σημείωσε ότι η πλατφόρμα είναι πλέον ευρέως αποδεκτή και χρησιμοποιείται ευρέως.
Το εν λόγω σύστημα εξήγησε, στοχεύει ακόμη στο να κατανοήσει η κάθε εταιρεία ποιοι είναι οι κίνδυνοι ESG και πώς μπορεί να βελτιώσει την θέση της και υπογράμμισε, ότι είναι σημαντικό η αξιολόγηση να λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό πιθανότητας αθέτησης υποχρεώσεων, που επηρεάζει την απόφαση των τραπεζών για χρηματοδότηση.
Εξήγησε πρόσθετα ότι για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, τα αποτελέσματα δεν λειτουργούν τιμωρητικά, αλλά θετικά προς μείωση της τιμολόγησης για όσες εταιρείες έχουν ψηλά σκορ.
Προσοχή στην διαχείριση των κινδύνων
Ο Risk Executive της Eurobank Κύπρου Δημήτρης Κόλκας, επεσήμανε ότι είναι σημαντικές οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο κανονιστικό πλαίσιο και παρατήρησε ότι η ευαισθησία γύρω από τα θέματα ESG έχει αυξηθεί, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση ανάμεσα στους καταναλωτές στο μέλλον.
Η μεταβολή είναι αναπόφευκτη, είπε υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό οι τράπεζες να έχουν εικόνα για το πώς τις βλέπουν οι πελάτες τους σε ότι αφορά τα περιβαλλοντικά κριτήρια.
Αναφορικά με τα κοινωνικά κριτήρια εξήγησε ότι οι δράσεις για την εν λόγω παράμετρο αφορούν στο προσωπικό, αλλά και στις κοινότητες και τόνισε ότι είναι σημαντική η δημόσια εικόνα που έχουν οι επιχειρήσεις.
Πρόσθετα, μιλώντας για τα κριτήρια διακυβέρνησης υπέδειξε ότι είναι μεγάλης σημασίας και πως βαρύτητα δίνεται μεταξύ άλλων,στο πώς «στήνεται» το συμβούλιο μίας τράπεζας και στην ανεξαρτησία του.
Είμαστε σε αρκετά σημαντικό σημείο, παρατήρησε σε σχέση με την εφαρμογή των κριτηρίων και πρόσθεσε ότι, υπάρχουν οφέλη όταν ο κάθε οργανισμός συμμορφώνεται με τα κριτήρια, καθώς επιτυγχάνεται ο περιορισμός των κινδύνων.
«Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην πραγματική διαχείριση κινδύνων λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στο κανονιστικό πλαίσιο», τόνισε, λέγοντας ότι έτσι βελτιώνονται οι συνθήκες ανταγωνισμού και επιτυγχάνεται καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
Βαρύτητα στα ESG, αλλά δεν φέρνουν νοκ άουτ
Ο Chief Risk Officer της Alpha Bank Κύπρου, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου ανέφερε ότι τα κριτήρια ESG αποτελούν εργαλείο για συνεχή εξέλιξη και βιωσιμότητα για τις επιχειρήσεις.
Έκανε λόγο για νέα δεδομένα που εισήχθηκαν μετά τη Συμφωνία των Παρισίων, σημειώνοντας ότι ο στόχος που τέθηκε είναι αισιόδοξος, ενώ η συμφωνία είναι σημαντική και για την επίτευξη των 17 στόχων των Ηνωμένων Εθνών για την βιωσιμότητα.
Σε σχέση με την ατζέντα που προωθούν τα κριτήρια ESG, παρατήρησε ότι η κατεύθυνση και το πλαίσιο τους, ασκούν μία καλώς νοούμενη πίεση προς τις τράπεζες για την προώθηση της συγκεκριμένης ατζέντας.
Επεσήμανε ότι οι τράπεζες χρειάστηκαν χρόνο να προσαρμοστούν, αλλά πλέον έχουν αποκτήσει αρκετή εμπειρία και γνώση, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις σε αυτή την προσπάθεια που εμπεριέχει πολλές ευκαιρίες και πλεονεκτήματα.
Σύμφωνα ακόμη με τον κ. Παπαδημητρίου, γίνεται προσπάθεια άντλησης όσο το δυνατό περισσότερων πληροφοριών για την δημιουργία προφίλ ESG των επιχειρήσεων σε κλαδικό επίπεδο.
Εξήγησε παράλληλα, ότι το σκορ ESG των επιχειρήσεων λαμβάνεται υπόψη, αλλά δεν αποτελεί κριτήριο «νοκ άουτ» για τις τράπεζες και υπογράμμισε ότι αποτελεί πολύ σημαντική πληροφορία που δείχνει την βιωσιμότητα μίας επιχείρησης με βάση τα νέα δεδομένα και το νομοθετικό πλαίσιο.
«Δεν αξιολογείται μόνο το ESG, αλλά και ο τύπος της χρηματοδότησης», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι οι χρηματοδοτήσεις με χαρακτήρα βιωσιμότητας είναι πολύ σημαντικές και φέρουν κριτήριο προτεραιότητας.
Σχολιάζοντας το μέλλον του τομέα, εξέφρασε την προσδοκία ότι θα αλλάξει και σημείωσε ότι θα μπορεί να αξιολογείται καλύτερα ο κίνδυνος με βάση τα δεδομένα που θα συγκεντρώνονται, με στόχο την δημιουργία καλύτερων πολιτικών.
Της Μαρίας Κυριακίδου
πηγή: stockwatch.com