Επιστροφή στις αγορές με επανέκδοση 5ετους ομολόγου

 

Ανοίγει σήμερα το πρόγραμμα επανέκδοσης ελληνικών ομολόγων για το δεύτερο εξάμηνο με στόχο την άντληση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές λοιπόν με επανέκδοση ενός 5ετους ομολόγου για να αντλήσει 250 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο είναι σταθερού επιτοκίου 3,875%, λήξης 12 Μαρτίου 2029. Στόχος είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.

Για την κάλυψη του ποσού δεν τίθεται θέμα, καθώς στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνο βασικοί διαπραγματευτές, ενώ οι επενδυτές έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Το ύψος του επιτοκίου

Η προσοχή στρέφεται περισσότερο στο πού θα κλείσει το επιτόκιο δανεισμού για τη χώρα. Η σημερινή διαδικασία γίνεται σε καλή συγκυρία, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν επανέλθει σε πτωτική τροχιά, ενώ έχει προηγηθεί και η βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας από δύο οίκους, εκ των οποίων η μία την περασμένη Παρασκευή.

Τα σχέδια για το υπόλοιπο της χρονιάς

Έως το τέλος του 2024 έχουν προγραμματιστεί ακόμη τρεις επανεκδόσεις ομολόγων από τον ΟΔΔΗΧ για την άντληση επιπλέον 750 εκατ. ευρώ.  Όπως γράφει σήμερα η Ναυτεμπορική, με το ποσό που θα συγκεντρωθεί μέσω του εκ νέου ανοίγματος υφιστάμενων ομολόγων θα κλείσει το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού του 2024.

Αυτό φυσικά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει έκδοση και νέου ομολόγου. Αν ληφθεί η σχετική απόφαση -κάτι που θα εξαρτηθεί και από την πορεία υλοποίησης του σχεδίου για πρόωρες αποπληρωμές χρέους-, αυτή θα αφορά την περίοδο μετά το καλοκαίρι, για να έχουν ξεκαθαρίσει και μια σειρά από θέματα: οι δημοσιονομικοί στόχοι των επόμενων ετών, ο 4ετής πολυετής προϋπολογισμός που θα «δείξει» το χρέος κάτω από το 130% μετά το 2028 και -το κυριότερο- η ετυμηγορία των δύο ελεγκτικών οίκων που έχουν προγραμματίσει να δώσουν στη δημοσιότητα τις εκθέσεις τους για την ελληνική οικονομία μέσα στον Σεπτέμβριο.

Προφανώς, μεγαλύτερη βαρύτητα θα πέσει στην αξιολόγηση της Moody’s, από την οποία και περιμένουμε, αν όχι την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε αυτή τη φάση (αυτό προϋποθέτει να γίνει διπλό βήμα καθώς αυτή τη στιγμή και οι προοπτικές χαρακτηρίζονται σταθερές), τουλάχιστον την αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές.