Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έρχονται στο TAXIS τα «ραβασάκια» για τις επιστροφές

Πλησιάζει η ώρα που περίπου 500.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα λάβουν από την ΑΑΔΕ τα «ραβασάκια» της επιστρεπτέας προκαταβολής και θα ενημερωθούν για τα ποσά τα οποία καλούνται να επιστρέψουν στο Δημόσιο. 

Ειδικότερα, το επόμενο διάστημα θα αναρτηθούν  στο Taxisnet τα ειδοποιητήρια για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή (φθηνά κρατικά δάνεια). Σε αυτά θα αναγράφεται τόσο το συνολικό ποσό της ενίσχυσης που τους χορηγήθηκε, όσο και εκείνο που πρέπει να επιστρέψουν εντόκως. Το ύψος του συνολικού ποσού που πρέπει να γυρίσει στο Δημόσιο ανέρχεται σε 5,3 δισ. ευρώ και οι πληττόμενοι από την πανδημία, οι οποίοι  έκαναν χρήση του μέτρου, έχουν δύο δυνατότητες αποπληρωμής:

  • Ρύθμιση σε 60 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022. 
  • Εξόφληση εφάπαξ του ποσού με  επιπλέον έκπτωση 15%.

Υπενθυμίζεται, ότι οι κύκλοι της επιστρεπτέας προκαταβολής ήταν 7. Στις επιστρεπτέες 4, 5, 6 και 7 το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021. Για τους επαγγελματίες που έλαβαν κρατικό δάνειο κατά τις τρεις πρώτες φάσεις υπάρχει «κούρεμα» κατά 30% της οφειλής, για όσους έκλεισαν το 2020 με απώλειες εσόδων από 15% έως 30%, ενώ απαλλάσσονται από το 50% της επιστροφής, όσοι είχαν μείωση τζίρου το 2020, σε σχέση με το 2019, πάνω από 30%.

Αυστηροί έλεγχοι 

Στο μεταξύ, επιχειρήσεις που εμφάνισαν μεγάλη μείωση τζίρου ή έχουν υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις και έλαβαν την κρατική ενίσχυση των επιστρεπτέων προκαταβολών έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών.

Η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ τρέχει ελέγχους και διασταυρώσεις με στόχο τον εντοπισμό υποθέσεων καταστρατήγησης των όρων και προϋποθέσεων εκταμίευσης των κρατικών ενισχύσεων. Ο ελεγκτικός μηχανισμός εστιάζεται στα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι ίδιες οι επιχειρήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport και στα αντίστοιχα στοιχεία που αναγράφονται στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Οι έλεγχοι θα αφορούν θα επικεντρωθούν στις εξής πρακτικές:

  • Πλασματικοί τζίροι. Οι επιχειρήσεις που δήλωναν τζίρους «ψίχουλα» ακόμα και μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ και έσπευσαν πριν ανοίξουν οι κύκλοι των επιστρεπτέων προκαταβολών να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να εμφανίσουν μεγαλύτερους τζίρους και κέρδη το 2019 και τους τρεις πρώτους μήνες του 2020 βρίσκονται στον ραντάρ των ελεγκτών. Οι πρώτοι έλεγχοι έφεραν στην επιφάνεια φυτώρια και κρεοπωλεία που ενώ είχαν δηλώσει στην Εφορία τζίρο 3.000-7.000 ευρώ έτρεξαν να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις εκτοξεύοντας τους τζίρους τζίρου στα 2 και τα 3 εκατ. ευρώ προκειμένου να πάρουν μεγάλα κομμάτια από την πίτα των επιστρεπτέων προκαταβολών.
  • Πλασματικές μειώσεις τζίρου με μεταφορές τιμολογίων. Το κριτήριο της πτώσης τζίρου που άνοιγε τις πύλες των ενισχύσεων, πολλοί επιχείρησαν να το καλύψουν με τιμολόγια εκ των υστέρων. Ο έλεγχος επικεντρώνεται τώρα στο χρόνο έκδοσης των τιμολογίων και την χρονική απόκλισή τους από φορτωτικές και δελτία αποστολής.
  • Ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ. Σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι οι αιτούντες ενίσχυσης άλλα είχαν δηλώσει με τις περιοδικές ΦΠΑ και άλλα στην πλατφόρμα MyBusinesSupport, εικάζοντας ενδεχομένως πως κανείς δεν θα μπει στον κόπο της διασταύρωσης. Οι διασταυρώσεις των στοιχείων θεωρείται απλή διαδικασία.

Όσοι αποδειχθεί ότι έχουν αλλοιώσει τζίρους και δηλώσεις όχι μόνο θα κληθούν να επιστρέψουν τις ενισχύσεις που έλαβαν από το κράτος αλλά ο φάκελος τους θα βρεθεί στα χέρια του εισαγγελέα.