Ενεργειακό τσουνάμι στον ορίζοντα με βαρύ τίμημα
Η Ευρώπη δεν έχει εναλλακτικές λύσεις αν οι Ρώσοι κόψουν το αέριο, το ερώτημα είναι αν το αντέχουν οι Ρώσοι, γράφει ο Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης στο worldenergynews.gr.
Το φάσμα από ένα ενεργειακό τσουνάμι δείχνει περισσότερο απειλητικό παρά ποτέ, καθώς μέσα στον μήνα που ξεκίνησε, θα κριθεί η στάση των Ρώσων όσον αφορά την συνέχεια της ομαλής τροφοδοσίας φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η κατάσταση εμφανίζεται εξαιρετικά περίπολκη, καθώς, το γεγονός ότι οξύνεται η σχέση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, έχει δημιουργήσει βάσιμες αμφιβολίες στις Βρυξέλλες για το κατά πόσον ο Πούτιν θα επιλέξει, να συνεχίσει την τροφοδοσία της ΕΕ μετά την προγραμματισμένη διακοπή συντήρησης στο διάστημα 11-21 Ιουλίου.
Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη αγοράζει πλέον περισσότερο αμερικανικό LNG σε σχέση με το ρωσικό αέριο, εντούτους δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το κλείσιμο της ρωσικής στρόφιγγας και για τον λόγο αυτό οι Γερμανοί ανακοίνωσαν σειρά μέτρων, ενώ προειδοποίησαν και για την χρήση δελτίου στα καύσιμα. Ήδη οι τιμές του φυσικού αερίου – TTF έχουν απογειωθεί και πάλι στα 150 ευρώ/MWh, προεξοφλώντας πρόβλημα στην αγορά, ενώ είναι βέβαιο ότι αν η Ρωσία κλείσει τον αγωγό η κερδοσκοπία θα οργιάσει.
Τούτου δοθέντος παρά τα όσα λέγονται από τις Βρυξέλλες, τα νούμερα που θα κληθούν να καταβάλουν οι κυβερνήσεις για να καλύψουν το αυξημένο κόστος θα είναι αστρονομικά, ενώ ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί καθώς και η πορεία των οικονομιών θα πληγεί. Λίγο ως πολύ η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη και θα θυμίσει, αν όχι θα φέρει χειρότερες μέρες από την κρίση χρέους.
Παρατηρείται επίσης μια αντιφατική στάση μεταξύ των βασικών οικονομιών της Ευρωζώνης με την Γερμανία να επιλέγει την απελευθέρωση των τιμών από τις κρατικές βοήθειες για να δημιουργήσει αντικίνητρα κατανάλωσης, ενώ η Ιταλία, που επίσης έχει μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, να ετοιμάζει επιλέον πακέτο 8 δισ ευρώ για να υποστηρίξει τους καταναλωτές.
Aν και ο Ιούνιος ήταν ο πρώτος μήνας που οι αμερικανικές εισαγωγές LNG ξεπέρασαν τις ρωσικές στην Ευρώπη, οι Ρώσοι από τις πρόσφατές εξαγωγές αξίας 25 δισ δολ σε αέριο αγωγού είδαν το 85% να καταλήγει στην ΕΕ. Και για αυτούς θα μετρήσει στις τελικές αποφάσεις τους, αν τελικά είναι συμφέρον να χάσουν τα έσοδα από τις εξαγωγές στην Ευρώπη και κατά πόσο έχουν εξασφαλίσει την δυνατότητα υποκατάστασής τους. Αυτό ίσως κρίνει και το παιχνίδι που μπορεί να παίξουν οι Ρώσοι βάζοντας τον άσσο της τροφοδοσίας σε τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα το ύψος των τιμών που θα διαμορφωθούν και πάλι στον χονδρική έχει τεράστια σημασία για την ελληνική αγορά καθόσον θα δείξει πως λειτουρεί η φορολογία των υπερεσόδων στην πηγή και απόδοση με επιδότηση στον καταναλωτή σε μια φάση μεγάλης αύξησης των τιμών.
Στην Γαλλία για παράδειγμα είναι τελείως αβέβαιο πως ο Μακρόν στην προσπάθεια του να φτιάξει κυβέρνηση, θα μπορέσει να διαχειριστεί την απεργία των εργαζομένων της CGT που έχουν μπλοκάρει τις υποδομές αποθήκευσης με την χονδρική του στα 343 ευρώ/MWh και τις εκτιμήσεις να την ανεβάζουν στα 445 ευρώ/MWh αν οι Ρώσοι κλείσουν το Nord Stream 1. Αυτό που αναφέρουν παράγοντες της γαλλικής αγοράς σύμφωνα με το Montel είναι ότι οι τιμές στην χονδρική της Γαλλίας μπορεί να ανέβουν 30% τους επόμενους μήνες, ενώ άλλοι διατυπώνουν αμφιβολίες κατά πόσον τελικά οι Ρώσοι θα προχωρήσουν σε πλήρη διακοπή των ροών.
Αν κάτι τέτοιο συμβεί το αποτέλεσμα θα είναι η ύφεση και τότε σε πολιτικό επίπεδο η διάρκεια της κρίσης θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες επιπτώσεις, που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν με την σειρά τους σε πολιτικές ανακατατάξεις. Τούτου δοθέντος προκαλεί επίσης ερωτήματα, γιατί από μέρος της αρθρογραφίας προβάλλεται ως ρίσκο η αναμενόμενη επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του Κογκρέσσου το φθινόπωρο. Οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν για την Ευρώπη την αποτελεσματικότητα της σημερινής πολιτικής, δεν αποκλείεται όμως η ρώσικη στρατηγική που κερδίζει έδαφος να χρήζει άλλης αντιμετώπισης.
Πηγή: worldenergynews.gr
Πηγή: politicus.gr