Διχασμένη η Ευρώπη για το εμπάργκο - Ελληνική αντίδραση στο μπλόκο μεταφοράς ρωσικού αργού
Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «σκοντάφτουν» καθώς αρκετές χώρες ανησυχούν για για το αντίκτυπο που θα έχει το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία ενώ ο γ.γ. του ΟΠΕΚ προειδοποιεί πως δεν υπάρχει τρόπος να αντικατασταθούν οι ποσότητες του ρωσικού πετρελαίου από άλλους προμηθευτές. Αντιδρά η Ελλάδα στη σχεδιαζόμενη απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, στο πλαίσιο του νέου πακέτου ευρωπαϊκών κυρώσεων καθώς σχεδόν το ήμισυ του ευρωπαϊκού στόλου ανήκει σε Έλληνες εφοπλιστές. Αντιρρήσεις και από Κύπρο.
Αντιρρήσεις στο νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν μόνο οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που είναι εξαρτημένες από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και οι ναυτιλιακές δυνάμεις, με προεξάρχουσα την Ελλάδα.
Προσχέδιο των ευρωπαϊκών προτάσεων που επικαλούνται οι Financial Times απαγορεύει στα ευρωπαϊκά πλοία να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, κάτι στο οποίο αντιτάχθηκε η Ελλάδα, της οποίας ο στόλος αντιπροσωπεύει το ήμισυ της χωρητικότητας υπό σημαία ΕΕ, ανέφεραν διπλωμάτες.
Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, αντέδρασαν στην πρόταση για απαγόρευση παροχής εταιρικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της λογιστικής, στους Ρώσους.
Η πρόταση της Επιτροπής, η οποία χρειάζεται την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 χωρών για να τεθεί σε ισχύ, περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση των προμηθειών ρωσικού αργού πετρελαίου σε έξι μήνες και προϊόντων διύλισης έως το τέλος του 2022. Προτείνει επίσης να απαγορευτεί εντός μηνός κάθε ναυτιλιακή, ναυλομεσιτική, ναυτασφαλιστική και χρηματοδοτική υπηρεσία που προσφέρεται από εταιρείες της ΕΕ για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου.
Το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, παρουσίασε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Οι προτάσεις για το εμπάργκο δεν βρήκαν ανταπόκριση από αρκετές χώρες-μέλη της ΕΕ που σύμφωνα με το Reuters εξέφρασαν την ανησυχία τους για το αντίκτυπο που θα έχει.
«Δεν θα είναι εύκολο, γιατί κάποια κράτη-μέλη εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει», παραδέχτηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προτείνεται η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη, με πλήρη απαγόρευση εισαγωγής δια θαλάσσης και μέσω αγωγών διυλισμένου και αργού πετρελαίου. Αυτό θα γίνει με τρόπο σταδιακό, εντός 6 μηνών για το αργό πετρέλαιο και μέχρι το τέλος του έτους για τα διυλισμένα προϊόντα, ώστε «να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής. «Έτσι θα μεγιστοποιηθεί η πίεση στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιήσουμε την παράπλευρη ζημιά σε εμάς και σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.
Η ΕΕ εξαρτάται από το ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό φυσικό αέριο και οι ηγέτες της καλούνται να βρουν εναλλακτικές λύσεις την ίδια ώρα που οι τιμές το κόστος ενέργειας έχουν εκτοξευτεί.
Αποθαρρυντικές για τους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς είναι και οι προειδοποιήσεις του γ.γ. του ΟΠΕΚ που αναφέρει με ξεκάθαρο τρόπο πως «δεν υπάρχει τρόπος αντικατάστασης των ποσοτήτων ρωσικού πετρελαίου από τους υπάρχοντες προμηθευτές ανά τον κόσμο».
Μερικές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ανησυχούν ότι η διακοπή θα έρθει πολύ σύντομα για να προσαρμοστούν, παρόλο που διπλωμάτες είπαν ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του 2023, λαμβάνοντας εξαίρεση από το εμπάργκο.
Η Ουγγαρία διαμήνυσε ότι οι κυρώσεις θα καταστήσουν «αδύνατη την προμήθεια αργού πετρελαίου που χρειάζεται η ουγγρική οικονομία για να λειτουργήσει», ενώ η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Τσεχία εξέφρασαν αντιρρήσεις και ενδοιασμούς καθώς βασίζονται στον αγωγό Ντρούζμπα της σοβιετικής εποχής, ο οποίος διέρχεται από την Ουκρανία, για την εισαγωγή αργού πετρελαίου που κατευθύνεται στα διυλιστήριά τους.
Στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία προσφέρθηκε ένα επιπλέον έτος για να συμμορφωθούν στις κυρώσεις, ωστόσο Σλοβάκος αξιωματούχος είπε στους Financial Times ότι η χώρα του χρειάζεται τουλάχιστον δύο.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς την Πέμπτη για να ζητήσει περισσότερο χρόνο προκειμένου η χώρα του να υποστηρίξει τις κυρώσεις. Το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, καταλήγουν οι Financial Times, αποδεικνύεται το πιο δύσκολο μέχρι στιγμής.
Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκε περίπου 4% σε περισσότερα από 109 δολάρια το βαρέλι το μεσημέρι της Τετάρτης.
Το 6ο πακέτο κυρώσεων
Εκτός από ένα σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ακόμη:
- Την πρόσθετη καταχώριση στη μαύρη λίστα με τις κυρώσεις, αξιωματούχων και άλλων προσώπων που ενεπλάκησαν στα εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα, αλλά και των υπεύθυνων για τις «απάνθρωπες» σκηνές στην πόλη της Μαριούπολης, όπως είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Αυτό είναι ακόμα ένα μήνυμα στους δράστες του Κρεμλίνου: γνωρίζουμε ποιοι είστε, θα σας κρατάμε υπόλογους και δεν θα διαφύγετε», πρόσθεσε.
- Tον αποκλεισμό πρόσθετων σημαντικών ρωσικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων τη ρωσική τράπεζα Sberbank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, που κατέχει περίπου το 37% του ρωσικού τραπεζικού τομέα.
- Την απαγόρευση μετάδοσης του Sputnik και του RT στην ΕΕ.
► Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η πρώτη ρωσική αντίδραση στις νέες ανακοινώσεις έρχεται από στέλεχος της Δούμας, ο οποίος εξέφρασε βεβαιότητα ότι οι χώρες της Ε.Ε. θα συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, απλά θα το κάνουν μέσω τρίτων χωρών.
Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε γιατρούς του ΕΣΥ
Μητσοτάκης: Συζήτηση στη Βουλή για το ενεργειακό μετά τις ΗΠΑ
Πηγή: politicus.gr