Χατζηδάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών
Ένα νέο νομοσχέδιο που θα αφορά στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών καταρτίζει το υπουργείο Οικονομκών, όπως δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο αρμόδιος υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε πως η κυβέρνηση θέλει να είναι δίκαιη απέναντι σε όλους, ενώ αυτό που απομένει για να μπει στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο είναι η διεύρυνση της ικανότητας διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ καθώς θα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στους ελέγχους που θα διεξάγονται.
«Ετοιμάζουμε ένα νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι απέναντί τους, αλλά δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι και απέναντι στους υπόλοιπους. Πάνω από το 60% των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλώνει εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Δηλαδή εισόδημα κάτω από αυτό ενός μισθωτού με τον κατώτατο μισθό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
«Δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για το νομοσχέδιο, τσεκάρουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις. Εδώ είναι τεράστιος ο ρόλος που μπορεί να έχει η ΑΑΔΕ. Διευρύνονται οι διασταυρώσεις. Εκτός από το Taxis υπάρχουν κι άλλα εργαλεία που προστίθενται, θα δουλέψουμε με business intelligence, και με άλλα εργαλεία», πρόσθεσε.
«Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά για τη φοροδιαφυγή, κι έχουν γίνει. Το λεγόμενο κενό ΦΠΑ έχει περιοριστεί στο μισό, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτό, βοήθησε η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εδώ υπάρχουν δύο παράπλευρα φαινόμενα που συμβάλλουν σε αυτό. Το κλείσιμο τραπεζών το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ, και η πανδημία. Υπάρχουν κίνητρα, αντικίνητρα, και στόχος είναι να διευρύνουμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Έχουμε 10 μέτρα στα σκαριά, για να προχωρήσουμε με περισσότερες ψηφιακές συναλλαγές και να περιοριστούν τα μετρητά. Είναι τα μέτρα που εξήγγειλε και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ», είπε επίσης ο κ. Χατζηδάκης.
«Θα αυξήσουμε τα πρόστιμα, θα φτάσει στο διπλάσιο της συναλλαγής. Για παράδειγμα, είναι συναλλαγή 600 ευρώ, το πρόστιμο θα είναι 1.200 ευρώ. Είναι συναλλαγή 50.000 ευρώ, θα πληρώσεις 100.000 ευρώ. Διευρύνονται τα ψηφιακά εργαλεία. Όπως η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS. Θα γίνει υποχρεωτικό το myDATA και αυτό θα «σφίξει» τα πράγματα», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπου πλέον θα υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ και απόδοσης φόρων, ενώ υποστήριξε πως «Ο στόχος δεν είναι να πάρουμε τα λεφτά των ανθρώπων. Ο στόχος είναι να πληρώνουν όλοι δίκαια. Να έχουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Με την πάταξη της φοροδιαφυγής θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για μείωση των φόρων».
Αναφορικά με την ενίσχυση των πολιτών κατά της ακρίβειας, σημείωσε: «Η κυβέρνηση δίνει όσα μπορεί. Κινούμαστε σε τρεις άξονες. Ο πρώτος είναι η στήριξη ευάλωτων ομάδων. Η αύξηση των συντάξεων, το επίδομα προσωπικής διαφοράς, η αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα θέρμανσης. Όλα αυτά βοηθάνε. Μαζί με την αύξηση στους μισθούς του δημοσίου και τις τριετίες, είναι ένα άλλο μείγμα στήριξης. Μαζί με αυτά, έρχονται και οι έλεγχοι που εντείνονται».
Ενώ πρόσθεσε πως: «Μεσοσταθμικά, συνολικά στον πληθωρισμό είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Στα τρόφιμα το πρόβλημα επιμένει, για αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε τέσσερα νέα μέτρα. Είναι κατεύθυνση από τον πρωθυπουργό, να ασχοληθούμε οι αρμόδιοι με τον πιο συστηματικό τρόπο. Ξέρω ότι αν δίναμε περισσότερα θα έλεγαν «μπράβο ρε παιδιά», αλλά αν ξεφύγει ο προϋπολογισμός, το «ωσαννά» σήμερα, θα γίνει «σταύρωσον»».