Βουλή: Στη σκιά της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας η συζήτηση για το προσχέδιο προϋπολογισμού
Με το ισχυρό κύμα ανατιμήσεων να δημιουργεί ερωτήματα και αβεβαιότητες για το οικονομικό μείγμα της επόμενης περιόδου αρχίζει σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022.
Η συζήτηση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού ανοίγει στη μία το μεσημέρι στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με εισηγητή από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας τον πρώην υπουργό, Θοδωρή Ρουσόπουλο, ο οποίος αναμένεται να υπογραμμίσει τα δύο «ισχυρά χαρτιά» του οικονομικού επιτελείου: την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό ανάπτυξης 6,1% αλλά και την υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων για τη μείωση των φορολογικών βαρών στους πολίτες (μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 24% σε 22%).
Επικρίσεις από την αντιπολίτευση για μισθούς και ανατιμήσεις
Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση τόσο για ολιγωρία όσο και για πλημμελή στήριξη των πολιτών απέναντι στο κύμα ακρίβειας. Στο στόχαστρο των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί η καθήλωση των μισθών σε αντιπαραβολή με τις σημαντικές ανατιμήσεις που καταγράφονται στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τα βασικά είδη διαβίωσης. Επίσης εκτιμάται ότι θα ζητηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ περαιτέρω στοιχεία για την προέλευση των αυξημένων φορολογικών εσόδων κατά 4,1 δις ευρώ αλλά και να ασκηθεί κριτική για χαμηλό ύψος δαπανών στην Υγεία και την Παιδεία σε μια περίοδο που αμφότερες διέρχονται κρίση.
Σε κριτικό τόνο και με αιχμή την ακρίβεια αναμένεται και η τοποθέτηση των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής που καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών δεν έχει αντίκρισμα στους πολίτες που βλέπουν να μειώνεται η αγοραστική δύναμή τους. Η αύξηση των καθαρών φορολογικών εισπράξεων αναμένεται να βρεθεί στο στόχαστρο και του ΚΙΝΑΛ το οποίο επιρρίπτει επίσης στην κυβέρνηση ότι με την οικονομική πολιτική της επιτείνει τις κοινωνικές ανισότητες. Ακόμη πιο επικριτικές φωνές για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της ακρίβειας εκτιμάται ότι θα διατυπωθούν από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25.
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα των πληθωριστικών πιέσεων αναδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες και από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή το οποίο στην έκθεσή του για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2022 συμπεριέλαβε την ακρίβεια στις αβεβαιότητες του επόμενου έτους. «Ενδεχόμενη διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και θα ασκήσει πιέσεις για αντισταθμιστικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά το Γραφείο όπου είναι επικεφαλής ο Φρ. Κουτεντάκης και σημείωσε μάλιστα ότι σε επίπεδο Ευρωζώνης, «ο παρατεταμένος πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη απόσυρση των υφιστάμενων μέτρων επεκτατικής νομισματικής πολιτικής και άρα σε άνοδο του κόστους δανεισμού που θα επηρεάσει αρνητικά τον ρυθμό μεγέθυνσης».