Βουλή - Επιτροπή Οικονομικών - Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Οι τοποθετήσεις των ειδικών εισηγητών και αγορητών των κομμάτων
Με τις τοποθετήσεις των ειδικών εισηγητών και αγορητών των κομμάτων αλλά και αρκετών βουλευτών ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών του προσχεδίου Προϋπολογισμού.
Ο κύκλος των ειδικών εισηγητών ξεκίνησε χθες με τον βουλευτή της ΝΔ Διονύση Σταμενίτη και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσου, ενώ σήμερα ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Αρβανίτη, του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνου Χήτα και του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης.
Ο ειδικός εισηγητής της πλειοψηφίας Διονύσης Σταμενίτης ανέφερε πως ο ρυθμός ανάπτυξης για το έτος 2021 αναθεωρείται προς τα πάνω, φτάνοντας στο 6,1%, από 3,6% που προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο και με τις προβλέψεις ειδικών να μιλούν για πάνω από 7%, ενώ στο προσχέδιο του 2022 προβλέπεται να κυμανθεί στο 4,5%, πάλι με προβλέψεις των ειδικών να μιλάνε ότι τελικά θα είναι υψηλότερος.
Σχετικά με τη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας 42,2 δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθούν συνολικά και το 2022, με 10 δισεκατομμύρια ευρώ να έχουν πάει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων 7 δισεκατομμύρια ευρώ δωρεάν. Τόνισε πως η επιτυχημένη πορεία της Οικονομίας δεν οφείλεται σίγουρα ούτε στην τύχη ούτε στη συγκυρία. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός και οι πολιτικές που χαράσσει το οικονομικό επιτελείο φέρουν αυτά τα θετικά αποτελέσματα. Απέρριψε τις αναφορές της αντιπολίτευσης ότι αφαιρούνται 11 δισ. ευρώ από την πραγματική οικονομία και από τις τσέπες των Ελλήνων. Προφανώς, είπε, αναφέρεστε στη μείωση του ελλείμματος, από 13 δισ. ευρώ το 2021 και το οποίο πηγαίνει στα 2 δισ. ευρώ, συμπληρώνοντας πως «μάλλον εσείς θέλετε να έχουμε ελλείμματα».
Υπογράμμισε ότι πουθενά στο προσχέδιο του 2022 δεν προβλέπεται κανένας νέος φόρος και καμία αύξηση υφιστάμενου φόρου. Αντιθέτως προβλέπει μείωση φόρων. Η δε αύξηση των φορολογικών εσόδων οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην επανεκκίνηση της οικονομίας και όχι στην επιβολή νέων φόρων, ενώ θα λείψουν και τα έξοδα που έκανε η κυβέρνηση το 2021 και για την πανδημία. Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε εκτενώς στο πλέγμα μέτρων που έχουν ανακοινωθεί και υλοποιούνται από την κυβέρνηση λέγοντας πως «η πολιτική της συνέπειας, αλλά και της προνοητικότητας, μας επιτρέπει να μπορούμε να χαράξουμε δύο πορείες ταυτόχρονα. Από τη μία αυτή της εφαρμογής του σχεδιασμού με σκοπό την ανασυγκρότηση συνολικά της οικονομίας και από την άλλη την αντιμετώπιση του εκτάκτου χωρίς όμως να νιώθουμε ότι μπορούμε να μπούμε σε δημοσιονομικές περιπέτειες, κρατώντας σταθερά στις ράγες το τρένο της ελληνικής οικονομίας».
Και κατέληξε ότι «η Ελλάδα έχοντας διαθέσιμα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 21 - 27 είναι έτοιμη για τη μετάβαση στη νέα εποχή που συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική συνοχή και τη δικαιοσύνη. Η προσήλωσή μας στο μεταρρυθμιστικό έργο, δημιουργούν όλες τις απαραίτητες συνθήκες για την εγκαθίδρυση ενός νέου οικονομικού μοντέλου, περισσότερο εξωστρεφούς, βιώσιμου και ανταγωνιστικού».
Η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, υποστήριξε πως «το αφήγημα της Κυβέρνησης βρίσκεται σε αντίθεση με την κοινωνική πραγματικότητα». Παρατήρησε πως το προσχέδιο δομικά διέπεται από επισφάλειες αναθεωρούνται τα στοιχεία με τέτοια συχνότητα και τρόπο που δύσκολα κάποιος μπορεί να τα παρακολουθήσει. Επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει αφαιρέσει από τον προϋπολογισμό ακόμα και τα ήδη ελλιπέστατα μέτρα που υπήρξαν για τη στήριξη από την πανδημία και προς επίρρωση ανέφερε τις σχετικές απόψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και τη γνωμοδότηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
Υποστήριξε πως η κυβέρνηση για την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, θα μειώσει τις δαπάνες και θα περιμένει αύξηση εσόδων, αλλά αναρωτήθηκε, από που αυτά μπορεί να έλθουν όταν έχουμε καθηλωμένους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και με τα ληξιπρόθεσμα να ανεβαίνουν στα 109 δισ. Ευρώ.
Παρατήρησε πως στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κεντρικό ρόλο θα έχει ο ΦΠΑ, που αντανακλά, τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, που εν τέλει συμπιέζουν περαιτέρω το εισόδημα εργαζομένων και νοικοκυριών. «Ο στόχος της κυβέρνησης» είπε η βουλευτής «είναι να εμφανίσει μία οικονομία που ανακάμπτει» και εξήγησε ότι «η διατήρηση της αναθεωρημένης ανάπτυξης, στηρίζετε μεγάλο μερίδιο στην ιδιωτική κατανάλωση και τις αποταμιεύσεις, στο 2,9% και στην αύξηση των επενδύσεων στο 23,4%». Καταλόγισε πως, «η Κυβέρνηση επενδύει και στην πλέον φιλόδοξη αύξηση των επενδύσεων σε ποσοστό 23,4% με κεντρικό ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης όπου θα συμβάλει κατά 50% στην καθαρή αύξηση των επενδύσεων».
Απέρριψε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού γιατί όπως είπε «ξεχνάει την πανδημία και τις επιπτώσεις της, σαν να είναι ήδη υπό έλεγχο, δεν οχυρώνει τα εισοδήματα των πολιτών εν μέσω μαζικών ανατιμήσεων, αλλά αντίθετα, η Κυβέρνηση αναμένει αύξηση των εσόδων από αυτές! Παράλληλα δεν παρέχει καμία στήριξη σε βασικούς τομείς του Κοινωνικού Κράτους, ενώ οι εργαζόμενοι και οι νέοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καινούριο».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανίτης, από τη δική του πλευρά υποστήριξε πως το προσχέδιο επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση σας δουλεύει συστηματικά υπέρ των λίγων και ισχυρών, πιστεύοντας ότι έτσι αυτοί θα «σύρουν το κάρο» της ανάπτυξης και όλα θα πάνε καλά, γιατί τα νούμερα θα είναι καλά. Εστίασε στην ενεργειακή κρίση και επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα σε ένα ορατό και πάντα υπάρχον πρόβλημα για την ελληνική οικονομίας που είναι η ενέργεια. Επεσήμανε πως η σχέση έμμεσων και άμεσων φόρων παραμένει μεγάλη σπάζοντας έτσι, και επίσημα το 2022 το ρεκόρ της αναλογίας έμμεσων και άμεσων φόρων που όλοι μας καταλαβαίνουμε ποιους και πόσο θα επιβαρύνει, όπως είπε.
Ανέφερε πως το 2022 τα λαϊκά εισοδήματα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, θα σηκώσουν το κύριο βάρος των εσόδων. Η προσδοκώμενη ανάπτυξη δεν αφορά τους πολλούς, καθώς η ακρίβεια ροκανίζει τα χαμηλά πρώτιστα εισοδήματα. Ενώ προβλέπεται να έχουμε μια μικρή αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν αμοιβής της μισθωτής εργασίας που προβλέπεται να ανέλθει στο 1,1. Και πρόσθεσε πως «δεν πείθουν οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για παροδικότητα της αύξησης του πληθωρισμού». Εξέφρασε την ελπίδα «στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού να λάβετε υπόψιν τις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να επεξεργαστείτε τις θέσεις που δεν θα επαναφέρουν συντηρητικές πολιτικές λιτότητας».
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε πως αυτό το προσχέδιο συζητείται στη σκιά των εξελίξεων κάτω από τη μπότα του 12ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας που ξεκίνησε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Ο όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται, είπε, αυτός πάει σε παρεμβάσεις στήριξης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Δηλαδή, κρατική στήριξη για την αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Γι αυτό οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι συντριπτικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτοί θα ωφεληθούν από τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών, αυτοί θα κερδίσουν από την επιδότηση της εργασίας με πρόσβαση σε πιο φτηνή εργατική δύναμη. Αυτοί θα αξιοποιήσουν τις υπερεκπτώσεις στις επενδύσεις και τα κίνητρα για τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου που περιέχονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Οι δε μεγαλοστομίες για την ανάπτυξη της οικονομίας γίνονται για να κρύψουν ότι πρόκειται για μια ματωμένη ανάπτυξη για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και χαρακτήρισε το προσχέδιο «αντιλαϊκό και ταξικό το προσχέδιο σας, γι' αυτό και το ΚΚΕ απέναντι σε αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο ορθώνει τον αγώνα για αξιοπρεπές εισόδημα και μισθούς, σταθερή δουλειά για όλους, σύγχρονη και δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία, πρόνοια, κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων καθώς εκεί βρίσκεται η προοπτική μιας ανάπτυξης με επίκεντρο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που θα σπάσει το φαύλο κύκλο της εναλλαγής ανάμεσα στην καπιταλιστική κρίση και την καπιταλιστική ανάπτυξη με μόνιμα θύμα τον λαό».
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «παίζει με τους αριθμούς» αλλά εδώ δεν μιλάμε για αριθμούς, αλλά για ψυχές που η πολιτική σας ποτέ δεν εστίασε σε αυτές. Καταλόγισε πως προωθεί ενέργειες πράξεις και παραλείψεις για να ικανοποιούνται οι τράπεζες, τα μεγάλα συμφέροντα, τα fans και τους ξένους δανειστές. Όλους εκτός από τον «φουκαρά» τον Έλληνα.
Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης ανέφερε πως οι τοποθετήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η περιγραφή ενός ελληνικού παραδείσου εικονικής πραγματικότητας, ευχών και μια προσπάθεια όπως κάνει ένας ναυαγός που τραβιέται από τα μαλλιά του για να σωθεί. Παρατήρησε πως η τρέχουσα οικονομική κρίση εξελίσσεται ταχύτατα σε έντονα κοινωνική με πολλαπλασιάστηκες αρνητικές επιδράσεις, τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών όσο και στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Τόνισε μεταξύ άλλων πως «με τα μνημόνια που έχετε υπογράψει είστε απόλυτα δεσμευμένοι να παίρνετε και να ακολουθείτε έξωθεν και άνωθεν εντολές καταστροφικές για τον ελληνικό λαό. Και θεωρούμε, ως ΜέΡΑ25 ότι τα κρατικά έσοδα τα έχετε υπερεκτιμήσει, διότι οι δυνατότητες τής οικονομίας έχουν φτάσει στο βαθύ κόκκινο. Το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα παραμείνει πάνω από το 200% και θα είμαστε βαθιά πτωχευμένοι πάντα».