Bloomberg: Εξαγορά της EFG International μελετά η Julius Baer
Διαπραγματεύσεις για την πιθανή εξαγορά της EFG International, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η οικογένεια Λάτση, πραγματοποίησε τους τελευταίους μήνες η ελβετική ιδιωτική τράπεζα Julius Baer. Αυτό ανέφεραν στο Reuters άτομα με γνώση του θέματος, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι συζητήσεις έχουν σταματήσει.
Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι οι δύο ελβετικές τράπεζες ήταν σε συνομιλίες την εποχή που η Julius Baer ανέτρεψε τον διευθύνοντα σύμβουλό της Philipp Rickenbacher τον Φεβρουάριο, μετά τις ζημιές που ενέγραψε από δάνεια στην χρεοκοπημένη εταιρεία ακινήτων Signa.
Και υπογράμμισαν ότι η Julius Baer στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την εξαγορά πρόκρινε τον διευθύνοντα σύμβουλο της EFG, Τζόρτζιο Πραντέλι, ως πιθανό επικεφαλής μιας συνδυασμένης οντότητας.
Οι πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι πρόσφατα οι δύο τράπεζες σταμάτησαν τις συνομιλίες, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ο λόγος για τον οποίο συνέβη αυτό.
Ο Julius Baer εστιάζει στον διορισμό ενός μόνιμου διευθύνοντος συμβούλου, μια διαδικασία που πιθανότατα θα πάρει περισσότερο χρόνο, είπε χαρακτηριστικά μία από τις πηγές καθώς και ένα ακόμα πρόσωπο.
Δεν ήταν σαφές εάν ο Πραντέλι εξετάζεται ακόμη για τον ρόλο του στην Julius Baer.
Οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Το δημοσίευμα του Bloomberg
Το Bloomberg News νωρίτερα την Παρασκευή, επικαλούμενο επίσης άτομα με γνώση του θέματος, ανέφερε ότι ο Julius Baer διερευνά μια πιθανή εξαγορά της EFG.
Η EFG έχει αξία περίπου 3,8 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (4,16 δισεκατομμύρια δολάρια) ενώ η Julius Baer αποτιμάται σε περίπου 11,5 δισεκατομμύρια φράγκα.
Στρατηγικά, ένας συνδυασμός είναι αμφίβολος, έγραψαν οι αναλυτές της RBC σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες, υπογραμμίζοντας ότι η Baer έχει επενδύσει και η πρόσθετη πρόκληση της ενσωμάτωσης του EFG θα εγείρει ερωτήματα.
Πολιτισμικά, είναι επίσης πιθανό να υπάρχουν κάποιες διαφορές στο franchise private banking, είπαν οι αναλυτές.
«Συμπεριλαμβανομένων των συνεργειών, υπολογίζουμε ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να είναι ουδέτερη κατά EPS έως το 2026», ανέφερε το σημείωμα.
Μετασχηματισμός του ελβετικού κλάδου
Σύμφωνα με το Bloomberg, μια συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών θα δημιουργούσε μία εταιρεία με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 500 δισ. ελβετικών φράγκων. Και θα συνέχιζε τον μετασχηματισμό του ελβετικού χρηματοπιστωτικού κλάδου που ξεκίνησε πέρυσι, όταν η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η UBS Group εξαγόρασε την ανταγωνίστρια της, Credit Suisse.
Η οικογένεια Λάτση είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της EFG International, κατέχοντας ποσοστό περίπου 45% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Άλλοι σημαντικοί μέτοχοι της EFG είναι η βραζιλιάνικη Banco BTG Pactual SA, με περίπου 20% μερίδιο και ο Boris Collardi, πρώην διευθύνοντας σύμβουλος της Julius Baer. Ο Collardi έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EFG το 2022 μετά την ξαφνική αποχώρησή του από τη Banque Pictet & Cie.
Η EFG, η οποία διαχειριζόταν περίπου 142 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα στο τέλος του 2023, ανακοίνωσε τα υψηλότερα κέρδη της πέρυσι, ενώ προειδοποίησε ότι η ώθηση στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω των υψηλότερων επιτοκίων ενδέχεται να αντιστραφεί, αναφέρει το Bloomberg.
Οποιαδήποτε συναλλαγή θα προσθέσει στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια εξαγορών που ανακοινώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο παγκοσμίως φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Σε αναζήτηση νέου CEO
Ο Julius Baer αναζητά νέο CEO μετά την αποχώρηση του Philipp Rickenbacher, ο οποίος παραιτήθηκε υπό το βάρος της έκθεσης της τράπεζας στην περιουσία της Signa – κάτι που οδήγησε σε ζημίες 586 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων από δάνεια.
Ο δανειστής επιδιώκει να επιταχύνει την ανάπτυξη καθώς προσπαθεί να τραβήξει μια γραμμή κάτω από την αναταραχή που προκλήθηκε από την υποτίμηση της Signa.
Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, έχει προγραμματίσει να τροποποιήσει το σύστημα μπόνους της για να προσελκύσει περισσότερα χρήματα πελατών, ανέφερε το Bloomberg τον Μάρτιο.
Την Πέμπτη, η τράπεζα δήλωσε ότι οι εισροές κεφαλαίων πελατών έχουν ανακάμψει από την αρνητική αρχή του έτους. Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 10% το πρώτο τετράμηνο του 2024, λόγω της σημαντικής θετικής επίδρασης του νομίσματος και των ισχυρών χρηματιστηριακών αγορών, ανέφερε.
Ο Julius Baer εξακολουθεί επίσης να υπόκειται σε πολλαπλές έρευνες από την ελβετική χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή Finma, η οποία θα μπορούσε να περιπλέξει τυχόν μεγαλύτερες συναλλαγές.