Αυξήσεις-φωτιά στα καύσιμα

Μεγάλο πλήγμα αναμένεται να δεχτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την αλματώδη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, που διαμορφώνονται σε υψηλά τριετίας.

Οι τιμές της αμόλυβδης στην Ελλάδα παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 26% σε σύγκριση με τον προηγούμενο Μάιο και κατά 16,5% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020 σύμφωνα με τις μέσες τιμές από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Παραγωγικότητας.  Έως το 25% φτάνουν οι αυξήσεις και για το πετρέλαιο κίνησης.

Πού διαμορφώνονται οι τιμές

Πλέον, η μέση τιμή σε όλη τη χώρα διαμορφώνεται στα 1,662 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη των 95 οκτανίων, από 1,314 ευρώ πέρσι τον Μάιο και 1,425 ευρώ πέρσι τον Ιούλιο. Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν ακόμη έναν πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που έχει βάλει στο μικροσκόπιο την πορεία του πληθωρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των καυσίμων είναι ήδη πολύ ψηλότερες σε αρκετές πιο απομακρυσμένες περιοχές ή στα νησιά, ξεπερνώντας ακόμη και τα 1,8 ευρώ το λίτρο για την απλή αμόλυβδη λόγω αυξημένων μεταφορικών αλλά και αυξημένης κίνησης λόγω του καλοκαιριού.

 

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης για την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, η τιμή έφτασε τα 1,871 ευρώ το λίτρο στις Κυκλάδες το διάστημα αυτό. Εκεί η αμόλυβδη των 100 οκτανίων ξεπερνά πλέον ακόμη και τα 2 ευρώ το λίτρο. Στην Ευρυτανία οι τιμές της απλής αμόλυβδης έχουν φτάσει τα 1,723 ευρώ.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης των 100 οκτανίων σε όλη τη χώρα έχει φτάσει τα 1,832 ευρώ, από 1,629 ευρώ πέρσι τον Ιούλιο και 1,589 ευρώ το Μάιο του 2020.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης, και με βάση τα στοιχεία από την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, η τελική τιμή λιανικής στα καύσιμα, και ειδικά στην αμόλυβδη, διαμορφώνεται από την τιμή διυλιστηρίου κατά 31,14%, από τους φόρους κατά 62,74% και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 6,12%.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να περάσει σε θετικό έδαφος, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Κι αυτό καθώς υπήρχαν αυξήσεις στις τιμές με αρνητικό πληθωρισμό κατά το προηγούμενο διάστημα, κάτι που προμηνύεται ως κακός οιωνός.