Γιατί αντιδρά η Ελλάδα στο μπλόκο μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου – Ο ρόλος των εφοπλιστών

 

Αντιρρήσεις στο νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν μόνο οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που είναι εξαρτημένες από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και οι ναυτιλιακές δυνάμεις, με προεξάρχουσα την Ελλάδα.

Προσχέδιο των ευρωπαϊκών προτάσεων που επικαλούνται οι Financial Times απαγορεύει στα ευρωπαϊκά πλοία να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, κάτι στο οποίο αντιτάχθηκε η Ελλάδα, της οποίας ο στόλος αντιπροσωπεύει το ήμισυ της χωρητικότητας υπό σημαία ΕΕ, ανέφεραν διπλωμάτες.

Όπως όλα δείχνουν οι εφοπλιστές της Αθήνας ζήτησαν εξαιρέσεις, διαφοροποίηση των κυρώσεων και χώρο για διασταλτικές ερμηνείες στα κείμενα, προκειμένου να συμφωνήσουν.

Έτσι, στις χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης που είναι εξαρτημένες από το ρωσικό πετρέλαιο, προστίθενται η Ελλάδα και η Κύπρος και ενδεχομένως η Μάλτα.

Η Αθήνα έδωσε οδηγίες στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες να ζητήσει τροποποιήσεις επί του κορμού των νέων κυρώσεων και ιδιαίτερα στο σκέλος της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου.

Οι προτάσεις για το εμπάργκο δεν βρήκαν ανταπόκριση από αρκετές χώρες-μέλη της ΕΕ που σύμφωνα με το Reuters εξέφρασαν την ανησυχία τους για το αντίκτυπο που θα έχει.

Η Ουγγαρία διαμήνυσε ότι οι κυρώσεις θα καταστήσουν «αδύνατη την προμήθεια αργού πετρελαίου που χρειάζεται η ουγγρική οικονομία για να λειτουργήσει», ενώ η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Τσεχία εξέφρασαν αντιρρήσεις και ενδοιασμούς καθώς βασίζονται στον αγωγό Ντρούζμπα της σοβιετικής εποχής, ο οποίος διέρχεται από την Ουκρανία, για την εισαγωγή αργού πετρελαίου που κατευθύνεται στα διυλιστήριά τους.

Στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία προσφέρθηκε ένα επιπλέον έτος για να συμμορφωθούν στις κυρώσεις, ωστόσο Σλοβάκος αξιωματούχος είπε στους Financial Times ότι η χώρα του χρειάζεται τουλάχιστον δύο.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς την Πέμπτη για να ζητήσει περισσότερο χρόνο προκειμένου η χώρα του να υποστηρίξει τις κυρώσεις. Το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, καταλήγουν οι Financial Times, αποδεικνύεται το πιο δύσκολο μέχρι στιγμής.

Η πρόταση της Επιτροπής, η οποία χρειάζεται την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 χωρών για να τεθεί σε ισχύ, περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση των προμηθειών ρωσικού αργού πετρελαίου σε έξι μήνες και προϊόντων διύλισης έως το τέλος του 2022. Προτείνει επίσης να απαγορευτεί εντός μηνός κάθε ναυτιλιακή, ναυλομεσιτική, ναυτασφαλιστική και χρηματοδοτική υπηρεσία που προσφέρεται από εταιρείες της ΕΕ για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου.

Ειδήσεις σήμερα

Οι λάθος προβλέψεις της κυβέρνησης για την ενεργειακή κρίση – Όταν έλεγαν ότι οι αυξήσεις θα εξαφανιστούν

Οι κακές δημοσκοπήσεις και το συνέδριο της Ν.Δ. φέρνουν ανακοινώσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα – Τι θα περιλαμβάνουν

Frontex: Την έρευνα για τις επαναπροωθήσεις αναμένει το Ευρωκοινοβούλιο προτού εγκρίνει τα οικονομικά πεπραγμένα

 

Πηγή: politicus.gr