Σύνταξη: Ανοίγει ο δρόμος ακόμη και για τους οφειλέτες στον ΕΦΚΑ
Τη συνταξιοδότηση περισσοτέρων των 150.000 οφειλετών του ΕΦΚΑ θα επιτρέψει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, αυξάνοντας στα 30.000 ευρώ το όριο χρεών.
Αναλυτικά, η νομοθετική διάταξη που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, παρ’ ότι έχουν κλείσει τα 67, καθώς τα χρέη τους υπερβαίνουν το όριο των 20.000 ευρώ (ή τα 6.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ), προβλέπει πως αν το χρέος είναι έως 30.000 ευρώ, θα γίνεται έλεγχος περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και με άρση του απορρήτου των καταθέσεων και στη συνέχεια, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν πρόκειται για «στρατηγικό κακοπληρωτή» αλλά για επαγγελματία που βρέθηκε σε μια περίοδο αδυναμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, θα εκδίδεται η σύνταξη. Για το ποσό από 30.000 έως τα 20.000 ευρώ θα παρακρατείται το σύνολο της σύνταξης. Οταν η οφειλή φθάσει τις 20.000 ευρώ, θα διακανονίζεται σε 60 μηνιαίες δόσεις και η σύνταξη θα καταβάλλεται μειωμένη.
Να σημειωθεί ότι σήμερα, περίπου το 15% των αιτήσεων συνταξιοδότησης προς τον ΕΦΚΑ «κόβεται» λόγω χρεών, που υπερβαίνουν τα δύο όρια συμψηφισμού, καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος. Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, η αύξηση του ορίου των οφειλών στα 30.000 ευρώ συνδέεται άμεσα με τα έτη ασφάλισης του οφειλέτη. «Αν το πάμε, παραδείγματος χάριν, στις 40.000 ή στις 50.000, πάει να πει ότι κάποιος έχει πληρώσει πολύ λίγα χρόνια ένσημα. Αρα, σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ μακριά από την κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αύξηση του εισοδήματος σε περίπου 8 στους 10 συνταξιούχους που εργάζονται θα επιφέρει και η δεύτερη σημαντική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, που αφορά την κατάργηση του «πέναλτι» 30% στη σύνταξη των εργαζομένων συνταξιούχων. Θα υπάρξει βέβαια μια ειδική εισφορά για το ποσό του εισοδήματος που ξεπερνάει τις 5.000 ευρώ. Η σχετική διάταξη θα ισχύσει από 1.1.2024, ενώ η παρακράτηση της τάξης του 10% με 15% για το υπερβάλλον ποσό θα εισπράττεται ετησίως από την ΑΑΔΕ και θα μεταφέρεται στον ΕΦΚΑ είτε οι συνταξιούχοι απασχολούνται ως μισθωτοί είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Οι δύο αυτές παρεμβάσεις δεν αποκλείεται να προσαρτηθούν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας το φθινόπωρο, καθώς δεν έχουν «κλειδώσει» σημαντικές λεπτομέρειες. Εντός της εβδομάδας, πάντως, θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το βασικό σώμα του σχεδίου νόμου, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ευρωπαϊκή οδηγία 2019/1152 «για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας».