Ανασχηματισμός χωρίς αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο
Δεν ταρακουνήθηκαν τα θεμέλια του υπουργείου Οικονομικών και από αυτόν τον ανασχηματισμό με τον πρωθυπουργό να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Οι πληροφορίες ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης παραμένουν, δεν διαψεύστηκαν και εντάσσονται επισήμως στους “αμετακίνητους”.
Από την άλλη, δεν επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που ήθελαν να δίνεται μία άλλη δομή στο υπουργείο, με ενίσχυση ή και την δημιουργία ενός ξεχωριστού χαρτοφυλακίου που εστιάζει στο διετές μαραθώνιο υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, των έργων και των επενδύσεων, των μεταρρυθμίσεων κλπ.
Και αυτή η κίνηση έχει εξήγηση:
Καταρχάς, από τους βασικούς λόγους που δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην οδό Νίκης είναι η αναγνώριση από τον πρωθυπουργό του θετικού προσήμου του οικονομικού επιτελείου. Τόσο σχετικά από τις θετικές αξιολόγησης της μετά-μνημονιακής εποπτείας από του Θεσμούς, όσο και από την πορεία της διαχείρισης της πανδημίας και της οργάνωσης της στήριξης σε αγορά και οικονομία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο βασικός κορμός δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει και εξηγούν ότι “δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές για τις αλλαγές”. Δεν προκαλεί, επίσης, ασυνέχειες σε καθοριστικούς τομείς του κυβερνητικού έργου που αφορούν την ανάπτυξη, τις υποδομές και την απορρόφηση πόρων. “Δείχνει την προσήλωση και την υποστήριξη της κυβέρνησης σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το μέλλον της νέας γενιάς στην παιδεία, την εργασία και την ασφάλιση των νέων ανθρώπων”, εξηγούν οι ίδιες πηγές.
Με δεδομένο ότι η αποτελεσματικότητα του σχεδίου ανάκαμψης, το μέγεθος ελάφρυνσης των μισθολογικών βαρών και η τόνωση της εργασίας αποτελούν το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, η ομάδα “Μαξίμου” -“οικονομικό επιτελείο” δεν μπορεί να αλλάξει, ειδικά αυτή την περίοδο ενόψει της ΔΕΘ. Ήδη καταστρώνεται το πλάνο με βάση το οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση έως το 2023, ενώ σε λίγες ημέρες ξεκινά η επόμενη αξιολόγηση από τους Θεσμούς όπου θα δείξει και ο δη, δημοσιονομικό χώρο για την επόμενη ημέρα.
Οι συσκέψεις έχουν πάρει φωτιά και εφόσον υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος, στο πακέτο εξετάζεται, μεταξύ άλλων, να συμπεριληφθούν ελαφρύνσεις σε φόρους και εισφορές, μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% και η αύξηση του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση εκτός από τον ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος, μέτρο που είναι πιθανόν να αρχίσει να εφαρμόζεται από τις φορολογικές δηλώσεις του 2022. Ο δίνει δώσει έμφαση στον τρόπο αξιοποίησης της ρευστότητας των 77 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, τις δράσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο σε κλίμα, εξοικονόμηση ενέργειας και περιβάλλον. Αυτό το χαρτοφυλάκιο εξάλλου έχει υπηρετήσει και θα συνεχίσει να τρέχει ο αναπληρωτής υπουργός Θ. Σκυλακάκης.